GÖLCÜK ŞEHİR MÜZESİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

Toplantıda Başkan Sezer şehir müzesi hakkında bilgi verirken, Gölcük için büyük öneme sahip olacak olan Şehir Müzesi’nin temellerini bugün atıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. 

 

Gölcük’te gelecek süreçte hayata geçecek en önemli projelerin başında yer alan Millet Bahçesi Projesi içerisinde bulunacak olan, “Şehir Müzesi’nin” hazırlığı için ilk toplantı Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer başkanlığında yapıldı.

 

ÖRNEK BİRLİKTELİK BU PROJEDE DE SÜRÜYOR

Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Kent Konseyi işbirliğiyle Vizyon 2023 Projesi kapsamında yapılacak olan “Şehir Müzesi” çalışması başlangıç toplantısına; Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Neşe Çakıcı Alp, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, Başkan Yardımcıları İbrahim Tektaş, Mehmet Uzun, Gölcük Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram,  Araştırma Görevlisi Dilan Öner, Mimar Kadir Demircan katıldılar.

 

BAŞKAN SEZER ŞEHİR MÜZESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Başkan Sezer Şehir Müzesiyle ilgili yürütülecek çalışma ve hedefleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Millet Bahçesi içerisinde “Gölcük Şehir Müzesi" oluşturarak, kent hafızasının korunmasını, şehir dışından da ziyaretçilerin gelmesini ve Gölcüklü olma bilincinin oluşmasına katkı sağlayacağız. Bu toplantı benim çok önemsediğim şehir müzemizin oluşması yolculuğunda ilk adımdır.

 

Gölcüklü hemşehrilerimizin uhdelerindeki tarihi ve kültürel değeri bulunan eserleri de Gölcük Şehir Müzesinde isimlerinin yaşatılması kaydıyla bağışlamaları halinde, Gölcük Şehir Müzemiz günden güne zenginleşecek ve ortak bir değeri hep birlikte oluşturmuş olacağız.

 

Gölcük Şehir Müzesi’nde her biri bir müze özelliğinde olacak çok sayıda galeri yer almasını hedefliyoruz:

 

Gölcük'ün oluşmasında en önemli etken olan Donanma Komutanlığı ve Gölcük Askeri Tersanesi kuruluşundan günümüze fotoğraflarla ve maketlerle anlatılacak.

 

Diğer bir galeride; ilk defa Köy Postası adı ile Değirmendere'de Ahmet İhsan Tokgöz tarafından yayımlanan ve sonra Servet-i Fünun Dergisi adını alan Türk edebiyatında çok önemli bir yeri bulunan Servet-i Fünun Dergisi Galerisi yer alacak. Bu galeriyi edebiyat dersinde o dönemi okuyan öğrencilerimiz ziyaret edebilecek ve daha iyi anlama imkanı bulacak.

 

Kraliçe Olbia'dan Sultan Anneye Gölcük'te Kadın temalı galeri de şehir müzemizde yer alacak ve tarihi değerlerimizi hemşehrilerimiz öğrenmiş olacak.

 

Bunların yanı sıra Gölcük'ün meşhur ürünleri olan Değirmendere Fındığı, Saraylı Çavuş Üzümü, İhsaniye Elmasını tanıtan bir galeri oluşturulacak. Galeride üzüm pekmezinin yapılış süreci de fiziki olarak canlandırılacak.

Gölcük'ün tarih ve kültürel eserleri olan Değirmendere Yalı Evleri, Yazlık Ilıcası, Kervansaray, Sultan Baba Türbesi, Erikli Tepe Tabiat Parkı ve benzeri yapıların maketlerinden oluşan "MİNİA GÖLCÜK" galerisi oluşturularak, ilçemize ziyarete gelen vatandaşlarımıza nereleri gezebilecekleri noktasında bir ön bilgi de verilmiş olacak.

 

17 Ağustos 1999 depreminin acılarının tekrar yaşanmaması ve gelecek nesillerimizin bilinçlenmesi amacıyla, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi Konulu galeri de kurulacaktır.

 

Dünden bugüne Gölcük fotoğraflarından oluşan kent hafızası galerisinin de yer almasını özellikle istiyorum.

 

Sözün özü; Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Kent Konseyi birlikteliği, hemşehrilerimizinde katkı ve destekleriyle Gölcük için büyük öneme sahip olacak olan Gölcük Şehir Müzesi’nin temellerini bugün atıyoruz.

 

Son olarakta Millet Bahçemiz ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Milli Savunma Bakanlığından devralınan 45 dönümlük alanda, Yarhisar Gemi Müzesine kadar olan sahil şeridi de dahil edilerek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile, kongre ve kültür merkezi, sanat galerisi, keşif küresi, şehitler abidesi, kaykay pisti, modern kafeterya, restoranların ve yeşil alanların yer aldığı bir proje yapmayı planlıyoruz. Ayrıca; Dz. K.K. Gölcük Deniz Müzesi'nin de Millet Bahçesine taşınması için girişimlerde bulunacağız. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.