KIRK YAMA ŞENLİĞİ BAŞLADI
Gölcük Belediyesi 10.Uluslararası Kırkyama Şenliği & Çalıştayı, 23-24-25 Ağustos 2019 tarihlerinde, Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda yapılan görkemli törenle açılışı gerçekleşti. Bu yıl Kırkyama Şenliğine Rusya’dan 11, Güney Kore’den 5, Japonya’dan 2, İspanya’dan 1, Makedonya’dan 1, Mısır’dan 1, Türkiye’nin çeşitli illerinden ve birçok noktasından da kırkyama sanatçıları Gölcük’e gelerek, eserleriyle büyük beğeni topladı.
Katılım yoğun oldu
Bu sene 10. su Gölcük Değirmendere Çınarlık meydanında düzenlenen Uluslararası Kırkyama Şenliği Çalıştayı’na Gölcük Kaymakam Vekili Ahmet Narinoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz, Halk Kültürü ve Sanatı Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şenol, Belediye Başkan Yardımcıları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ercan Yemen, İzmit Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Kalaç, Gölcük Halk Eğitim Merkezi müdürü Orhan Temiz, GFSD Başkanı İsmail İkiz,İlçemizin siyasi parti başkan ve temsilcileri, dernek başkanları, Türk ve yabancı sanatçılar katılım sağladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda ilk konuşmayı Türk Sanatçılar adına Neşe Oğuz Dinçel yaptı. Dinçel, “ Öncelikle burada olmaktan çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Bugün burada dünyaya sesi duyulan Kırkyama Şenliği’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Böylesine güzel bir şenliğe imza atan başta Gölcük Belediyemize ve emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum’ dedi.
Yabancı sanatçılar duygu ve düşüncelerini açıkladılar
Ardından düşüncelerini dile getiren Mısırlı Sanatçı Ekramy Hanafy, şunları söyledi: ‘’Öncelikle bugün burada bulunduğum için çok mutluyum. Hepinize çok teşekkür ederim. Özellikle çalışmayı yürüten ekibe çok teşekkür ederim. Bizim yanımızdalar ve bize destek veriyorlar. Türkiye’de misafirperverlik bir adettir ve misafirperverlik ile tanınıyorsunuz. Bunun için çok mutluyum. Burada bulunan bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İyi bir dostluğumuz var. Burada bulunduğum için gurur duyuyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bu şenliğe 10 yıldır katılıyorum
Uluslararası Kırkyama Şenlikleri’ne katılan Makedonyalı sanatçı Suzana Musli;“ Bu sene yeniden Bu şenliğe katılmaktan son derece mutluyum. Sizlere tüm Balkan Ülkelerinden selamlar getirdim. 10. Kırkyama Şenlikleri açılışını tekrar açtığım için çok mutluyum ve hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Belediye Başkanımıza ve bu şenlikte emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Bu şenliklere 10 yıldır katılıyorum ve kendimi artık Gölcüklü hissediyorum. Şenliklerimiz şerefle, saygıyla başladı ve şenlikle bitmesini bekliyorum. Yani bir daha kadınların ne kadar güçlü olduğunu, kaç ülkeyi birleştirdiğini görüyoruz. Bu nedenle tüm kadınlara çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Sayın Belediye Başkanımızdan Makedonya’da gerçekleştirilecek olan festivalimize Gölcüklü hanımları da götürmenin iznini istiyorum” dedi.
Şenliğimizin 10. sunu düzenliyoruz
10. Uluslararası Kırkyama Şenliği’nde konuşmasını gerçekleştiren Gölcük belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer; “Sevgili konuklar öncelikle davetimize katılım sağladığınız için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Bugün şenliğimizin 10.sunu yapıyoruz. Güzel olan da bu. Yaparsınız, saman alevi gibi yanar ve söner. Ama bir başka şekilde başlarsınız, her yıl güçlenerek devam ettirir ve yola devam edilir. Farklı ülkelerden sanatçılarımız, çeşitli illerimizden gelen sanatçılarımız burada buluştu. Bugün burada birçok sanatçımız, etkinliğe katkıda bulunacak. Yerel yönetimlerin yapmış olduğu hizmetlerin en önemli yanı da budur.
Kültür, sanat ve sporla bütünleşmiş
Kültürel ve sanatsal etkinliklerle toplumumuzun farklı kesimlerinden insanları, yabancı ülkelerdeki insanları burada birleştirerek ve gönül köprüsü oluşturuyoruz. Festivalimize Rusya’dan 11 Kore’den, Japonya’dan, Makedonya’dan, Mısır ve İspanyadan sanatçılarımız katıldı. Ben burada kendilerine teşekkür ederim. Gölcük Kültür, sanat ve sporla bütünleşmiş bir ilçemiz oldu. Çünkü ilçemizde 11 spor takımımız var, iki tane tiyatromuz var, biri kadınlar tiyatrosu biride sırf tiyatro olarak iki tiyatromuz var. Ben bu güzelliği yaşatan tüm sanatçılara teşekkür ediyorum. Böyle bir festivali başlattık. Organizasyona olan katkılarınız da oldukça önemli. Tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kırkyama bugün modern bir sanata dönüşmüş
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz; “Her şeyden önce burada bulunmaktan ötürü çok mutlu ve gururluyum. UNESCO kültür çalışmaları içerisinde kültürel mirasın korunması, canlandırılması ve aktarılması oldukça önemli. Bu festival de oldukça önemli bir yere sahip. Çünkü teması, bizim çok kadim sanatlarımızdan, gündelik hayatımızın bir parçası olan yamadan kırkyamaya yürüyen bir yoldan geliyor. Kaybolmakta olan köylülüğün kaybolan değerlerini anlatıyor. Kırkyama bugün modern bir sanata dönüşmüş.
Bu el sanatının köklerine doğru gidersek kendine yeten bir ekonominin, çağdaş kentin geri dönüşüm dediği, tüketim kültürüne bir tür cevap olan yamadan kaynaklandığını görürüz. Sanatçılar bu geleneği aktarıyor. Bu tekniği geliştirip yaşatması, bu tür etkinliklerle alakalı. UNESCO’nun kültür programları, bu festivali çok önemli buluyor. Kültür programları çerçevesinde bu etkinliklerin çok önemli bir yeri var. Bu festivalin uzun soluklu olmasını dileyerek festivale ev sahipliğini yapan Gölcük Belediyesi’ne, emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum” dedi.
Yama bizim tarihimizin en önemli ekonomik dönemini anlatmaktadır.
Gölcük Kaymakam Vekili Ahmet Narinoğlu; Gölcük Kaymakam vekili Ahmet Narinoğlu; “atalarımız orta Asya’dan Anadolu topraklarına geldiği 1520 yıllarında geldikleri toplumun sanatlarını da aldılar. Bu gelişleri ile bu coğrafya medeniyetlerin ve kültürlerin üst üste biriktiği bir hazine değerindedir. İşte bütün bunlar tarihin yeryüzüne çıkarılmakta ve yaşatılması için çalışılıyor. İşte kırk yama çalışması bunun en güzel bir örneğidir. Yama bizim tarihimizin en önemli ekonomik dönemini anlatmaktadır. Eskiden beze nakışlar yaparak kendi duygularını, acılarını esere dönüştürdüğü bir sanattır. İşte Gölcük Belediyesi bu sanatı bir festival haline getirerek kırk yama festivali uluslar arası sanat olarak ilerlemeye devam ediyor. Bunun aksine bir davranış da birçok kültürel değerin kaybolmasına neden olur. Gerçekten kırkyama çalışmaları, bir evdeki artık değerlerin veya geri dönüşümün sağlanması konusunda önemli bir çalışma. birçok toplumu etkiliyor. Ben emeği olan herkese, katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara, sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Kırkyama sizlerle yeniden başak veren kültür demektir
Halk Kültürü ve Sanatı Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şenol, ‘Öncelikle bugün burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Halk Kültürü mirası ürünleri kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa aktarılarak üretilen, yaşatılan ve gelecek kuşaklara devredilen canlı bir mirastır. Kırkyama Geleneğin yaşatılması ve aktarılması demektir. Kırkyama israfı önleme demektir. Kırkyama yoklukla mücadele demektir. Kırkyama yaratıcı Türk kadını demektir. Kırkyama sizlerle yeniden başak veren kültür demektir. El Emeği Göz Nuru demektir. Buna inanarak Kırkyamayı gelenekselleştiren ve yaygınlaştıran Gölcük Belediyesini, Geçmişte ve bugün bu etkinlikleri sürdüren değerli Belediye Başkanlarını, Emeği geçen tüm çalışanlarını ve bunu yaşatan değerli hanımefendileri, siz katılımcıları içtenlikle kutluyor ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
Konuşmaların ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz’a, Halk Kültürü ve Sanatı Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şenol’a günün anlam ve önemine ait teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca Serginin açılışına özel, Uluslararası Kırkyama Şenliği anı kütüğüne 10. Yıl plaketi Başkan Sezer tarafından çakıldı. Ardından Sergi açılışını Gölcük Kaymakam Vekili Ahmet Narinoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Öcal Oğuz, Halk Kültürü ve Sanatı Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şenol ve beraberindekiler yerli ve yabancı Sanatçıların eserlerinin yer aldığı stantları gezdiler.
Fahri Haner