OKUL BAŞARISI VE SAĞLIK İÇİN DENGELİ BESLENME
Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde önemli olmakla birlikte okul döneminde çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimleri ve okul başarısı için oldukça önemlidir.
Her öğün önemli olmakla birlikte, güne başladığımız ilk öğün olan kahvaltı okul çağındaki çocuklar için en önemli öğündür. Yapılan çalışmalar kahvaltı yapmadan derse başlayan çocuklarda halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, dikkat güçlüğü,… gibi sorunlar olduğunu gösteriyor. Bunların hepsi de öğrenmede zorluklar çıkartıyor. Tabi ki yapılacak kahvaltının içeriği yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak nitelikte olmalıdır. Birkaç örnek verecek olursak;
1.ÖRNEK:-Peynir 2.ÖRNEK:-Süt 3.ÖRNEK:-Tam Buğday Ekmeği ile yapılmış tost
-1 adet yumurta -Sebzeli Omlet -Yumurta
-söğüş(mevsimine Uygun) -Zeytin -söğüş(mevsimine Uygun)
-Ceviz -Meyve -Fındık veya Badem
-Tam Buğday Ekmeği
Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için örnek protein dediğimiz yumurta tüketimi ihmal edilmemelidir. Eğer çocuğunuzun yumurtaya karşı alerjisi yoksa her gün veya haftada 4-5 gün 1 adet yumurta tüketmesine özen göstermeliyiz.
Günlük alacakları 2-3 porsiyon süt ve ürünleri kemik sağlığı ve gelişmeleri için önemlidir. Özellikle yoğurt ve kefir tüketimi artık ikinci beyin diye tabir edilen bağırsak sağlığı için oldukça yararlıdır.
Okul çağı çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmek için günlük tüketmesi gereken besin çeşitleri ve ortalama miktarları şöyledir;
• 2-3 Köfte kadar et, tavuk, balık veya 1 tabak kurubaklagil yemeği( nohut, kuru fasulye ..vb)
• Her gün 1 adet yumurta (ya da hafta da 4-5 gün yumurta) tüketmek
• 2 Porsiyon sebze
• 2-3 porsiyon meyve
• 4-6 Orta dilim tam buğday ekmeği
• 1 kase çorba
• 4-5 kaşık tercihen bulgur pilavı veya makarna
Okulda yanlarına ara öğünlerde tüketebilecekleri meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı besinlerin koyulması ideal bir seçenek olacaktır.
Öğle yemeği çıkmayan ve öğle yemeğinde okulda bulunan öğrenciler için tam buğday ekmeğinden yapılmış içinde mevsim çiğ sebzeleri bulunan peynirli bir sandviç ve ayran ya da kuru baklagilli cevizli bir salata yanında tam buğday ekmeği ile yoğurt iyi bir öğle alternatifi olabilir.
Bunların yanında yapılan çalışmalar gösteriyor ki; abur cabur diye tabir ettiğimiz paketli gıdaların sıklıkla tüketilmesi obezitenin yanı sıra, çocuklarda dikkat dağınıklığı, kan şekerindeki dalgalanmalardan dolayı derslerde uyuklama ve öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır.
Katkı maddeleri, koruyucular ve hazır gıdaların sebep olduğu hastalıkların tehdidi altında kaldığımız günümüzde yarılarımız olan çocuklarımızın sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmelerinde elimizdeki tüm imkânları seferber etmeliyiz. Yeni eğitim ve öğretim yılında tüm çocuklarımıza sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim…
Diyetisyen
Elçin Tantan