DEPREMDE EN AĞIR HASARI İZMİT KÖRFEZİ ALACAK
Tarihsel depremlerin ivme değerleri ile son sarsıntının verilerini karşılaştıran Prof.Dr. Yaltırak, "Ortada üç fay haritası var. Birincisi İstanbul önlerinden başlayan ve Gaziköy açıklarında sona eren tek fay. İkincisi bu tek fayı ikiye bölen, Batı kısmının Orta Marmara’ya kadar 1912’de kırıldığını öne süren ve sadece Marmara Ereğlisi doğusu ile tarihi yarımadanın açıklarına gelen ikili model. Üçüncüsü ise bizim Marmara Denizi’nde toplanmış neredeyse tüm verileri kullanarak yaptığımız dört parçalı model. Elimizdeki çok kapsamlı sismik kesitlerde fayları haritaladık. Eğer günümüzde kırılma, 1509 depreminin olduğu faydan başlarsa deprem 7,6, 1754 parçasında olursa 7,1 ve 1766 parçasında olursa 7,4 büyüklüğünde deprem meydana gelir" dedi.
" İZMİT KÖRFEZİ'NDE AĞIR HASAR OLUŞUR"
Yaltırak, "2019 ve sonrası için deprem olasılığı tarihsel çerçeveye göre yüzde 90’ı geçmiş durumda. Marmara Denizi içinde 240 ile 500 yıl arası kırılmayan 4 fay parçası bulunuyor. Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi Köprüsü’nün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 km’lik 7,6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan Doğu Marmara hattı. Bize göre kırılma Doğu Marmara segmenti üzerinde olacak. Bu durumda, İzmit Körfezi, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasarlar oluşur” ifadelerini kullandı.
"3 İHTİMAL VAR”
1- Eğer tek fay modeli dikkate alınır ve 1766’dan beri bekleyen fay kırılırsa, 7.7 büyüklüğünde deprem üretecek ve Tekirdağ’dan tarihi yarımadaya kadar yıkıcı olacak.
2- Eğer ikinci parçalı model gerçekleşir sse buradaki kırılma en son 1766’da gerçekleşti ve 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği anlaşılıyor. Bu hat bugün kırılırsa özellikle tarihi yarımada ile Büyükçekmece sahili arasında yıkıcı olacak.
3- Elimizdeki tarihsel veriler göre kırılma, 1509’daki segment üzerinde olursa 7.6 büyüklüğünde sarsıntı olur. Deprem, İzmit Körfezi, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasar oluşturur.