KOCAELİ’DE 463 BİN ENGELLİ YAŞIYOR

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri tarafından düzenlenen “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı” Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Gündüzlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen programa; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Aslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, rehabilitasyon merkezlerinden hizmet alan engelli öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

Program öncesi Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri Akmeşe Zihinsel Engelliler Merkezi, Suadiye Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezi, Köseköy Gençlik ve Eğitim Merkezi, Kocaeli Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon Merkezi ve Kocaeli Rehabilitasyon Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlanan resim sergisini gezdiler.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü’nün konuşmasının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle organize edilen programda sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Engellileri sadece bir günde hatırlamak ve onlarla ilgili yapılacak çalışmaları ortaya koymak yeterli değil. Engellilerimizi her zaman en iyi şekilde anlayarak çözüm üretmek ve sürekli bir faaliyet içerisinde olmak durumundayız.

Bugünü, Engellilerimizi Bütün Yönleriyle Tartışmak Ve Önlerinde Engel Varsa Bu Engelleri Aşmak Adına Önemli Bir Gün Olarak Değerlendiriyoruz.

Bugün elbette sembolik olarak büyük önem taşıyor. Bugünü, engellilerimizi bütün yönleriyle tartışmak ve önlerinde engel varsa bu engelleri aşmak adına önemli bir gün olarak değerlendiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası devletin yapısını sosyal bir devlet olarak tanımlıyor. Ancak sosyal devlet olmanın gereğini özellikle son 15 yıl içerisinde Türkiye’de ortaya çıkarılan yeni getirilen kanunlarla daha iyi bir noktaya taşımış durumdayız. Engellilere bir takım hakların verilmesi, onların bir takım imkanlardan yararlanmaları özellikle bu son 15 yıl içerisinde önemli çalışmalarla daha iyi bir noktaya gelmiştir. Temennimiz; engellilerin önündeki birçok engelin kalkmasıdır ve onların toplumun ayrılmaz bir parçası halinde sosyal, kültürel, ekonomik yaşamda yer almalarının sağlanmasıdır.

Engelli Veri Tabanımızda Sisteme Dahil Ettiğimiz Engelli Vatandaşımızın Sayısı 62 Bin 878’dir.

Kocaeli Valiliği olarak örnek bir çalışma başlattık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan Engelli Veri Tabanı oluşturma çalışmasını biz İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde hayata geçirdik. Kocaeli’de ne kadar engelli var, bu engel hangi alanlarda yoğunlaşmış bunları artık biliyoruz. Bizim Engelli Veri Tabanımızda sisteme dahil ettiğimiz engelli vatandaşımızın sayısı 62 bin 878’dir. Bunların engelli dağılımı farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Ağırlıklı olarak ortopedik ve zihinsel engelliler başta gelmektedir. Ulusal, uluslararası birçok tanımlamada süreğen hastalıklarda engelli tanımlaması içerisinde yer almaktadır. Kocaeli’de 463 bin 757 süreğen hastalık sahibi olan insanımız yaşamaktadır. Bizim bu projedeki temel amacımız; engellilerimizin nerede, hangi sayıda olduklarını bilmek, eğer bir bölgede engel türü yoğunlaşmışsa bunu görebilmek ve bununla ilgili çalışmalar yapabilmektir. Özellikle devletin tanıdığı bir takım imkanlardan yararlanamayan vatandaşlarımız varsa onları bu imkanlardan yararlandırmaktır. Bu ve buna benzer birçok çalışmayı hedeflediğimiz bu projemizde Türkiye’ye örnek olacak şekilde hayata geçirmenin onurunu ve mutluğunu yaşıyoruz. Projede emek veren herkese teşekkür ediyorum. Engellilerimizi daha iyi bir hayat standardına kavuşturmak ve onların eğitimde, sporda, sağlıkta ve birçok alanda alabilecekleri hizmetleri  en iyi şekilde onlara sunmak için yoğun gayret içerisindeyiz. Özellikle Milli Eğitimde kaynaştırma sınıflarımızın sayılarını artırarak, diğer öğrencilerimizle birlikte bu özel öğrencilerimizin de eğitim almaları öncelikli olarak hedefimizdir. Engelli spor kulüplerinin sayısını artırmak ve onların spor alanında kendilerini geliştirmelerine fırsat vermek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. 3 Aralık Engelliler Gününü kutluyorum. Temel amacımız; engellerin ortadan kalktığı, herkesin daha iyi noktalarda yaşamını sürdürdüğü bir dünyayı ortaya çıkarabilmektir.” diyen  Vali programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kocaeli Gündüzlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün kuruluş ve tanıtım filminin gösterimin ardından Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezindeki engelli öğrencilerin halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.

Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün kuruluş ve tanıtım filminin gösteriminin ardından Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindeki engelli öğrenciler “Komedi Dans Üçlüsü” adlı gösteriyi sergilediler.

Kocaeli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünün kuruluş ve tanıtım filminin gösteriminin ardından Kocaeli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğündeki engelli öğrencilerin sergilediği “Zeybek” gösterisi izleyenler tarafından büyük ilgi gördü.

Türk Anneler Akmeşe Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Müdürlüğünün kuruluş ve tanıtım filminin gösteriminin ardından Türk Anneler Akmeşe Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Müdürlüğündeki engelli öğrenciler “Atatürk’ün Askerleri” adlı gösteriyi sergilediler.

Suadiye Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün kuruluş ve tanıtım filminin gösteriminin ardından Suadiye Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezindeki engelli öğrencilerin dans gösterisi büyük beğeni topladı.

Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindeki engelli öğrencilerin zumba gösterisi, Köseköy ve Suadiye Bakım Rehabilitasyon Merkezindeki engelli öğrencilerin izci gösterilerinin ardından program Kocaeli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezindeki engelli öğrencilerin kurduğu müzik grubunun seslendirdiği şarkılarla son buldu.