''ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA BİRLİK VE BERABERLİK RUHU YAŞANDI''

Kılavuz Gençlik sosyal medya hesapları üzerinden yapılan son canlı yayına, sunucu Orhan Karaağaç moderatörlüğünde yazar Ozan Bodur konuk oldu. ‘Dönmeyi Düşünmediler, Çanakkale Zaferi’ temalı yayında gençlere Çanakkale ruhu bir kez daha anlatıldı. Yazar Ozan Bodur, Çanakkale savaşlarında birlik ve beraberlik ruhunun yaşatıldığını ifade ederek, yapılan stratejik hamlelere dikkat çekti.

 

“TARİHTEN İSTİFADE EDEREK O HASLETLERE GERİ DÖNEBİLİRİZ”

Çanakkale’deki birlik ve beraberlik ruhunun asıl sebebi, insanların birbirine güven duymaları olduğunu belirten Bodur, bu olayları dinlerken tarihi bir masal olarak değil de birlik beraberliği sağlamak noktasında ‘o insanlardan neyimiz eksik’ sorusuna bir cevap bulmak bağlamında düşünmek gerektiğini vurguladı.
Çanakkale Zaferi’nde pek çok doğrunun yapılmasıyla kazanıldığını belirten Bodur; bu savaş hakkında hala daha anlatılmayan ve yazılmayan, dolayısıyla araştırılması gereken birçok husus olduğunu da kaydetti. Ayrıca yazar; ‘savaşın dünya tarihinin şahitlik ettiği en çetin savaşlardan biri ve bizim ruhumuzu besleyen önemli bir mücadele olduğu gerçeğini de unutmadan yaşamanın gerekliliğine dikkat çekti.

 

“ÇANAKKALE SAVAŞLARININ DÜNYADA BENZERİ YOKTUR”

Çanakkale Savaşları’nın dünyada benzeri olmayan bir mücadele olduğunu ifade eden Bodur, “Bir milletin yurduna, bayrağına, inancına ve özgürlüğüne nasıl sahip çıktığını anlamanın en etkili yolu olan Çanakkale Destanı muazzam bir örnektir. Farklı noktalarda Çanakkale’ye çıkarma yapan düşmanların, aynı zamanda havadan ve denizden sürekli ateş altına aldıkları askerlerimizin iman dolu yürekleri ve ölüme meydan okuyarak kararlılıkla savunma hattını korumaları bu ruh ile izah edilebilir. Vatan evlatlarını kendi oğullarından ayırt etmeyen babaların müthiş fedakârlıkları, iki evladını Çanakkale’ye şehit vermiş ananın üçüncü oğlunu da cepheye göndermesi, ayağında postalı bile olmayan Anadolu’nun gariban Mehmed’inin bu toprakların Müslüman yurdu olduğunu haykırırcasına siperden sipere koşturduğu bir mücadeledir.” dedi.

 

“NEDEN OSMANLI ALMANYA İTTİFAKI OLDU”

Çanakkale Savaşı’ndan önce Osmanlı Devleti’nin Alman birlikleri ile stratejik ortaklık yaptığını belirten yazar Bodur, savaşın Osmanlı’nın üzerine geldiği mecburi bir ortaklık altında gerçekleştiğinin altını çizdi. Bu mecburiyeti doğuran unsurun; Rusya, İngiltere ve Fransa bir araya gelerek oluşturduğu ittifak olduğunu beyan etti.