RUH SALIĞIMIZI NASIL KORURUZ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Duygu Esen Öz Covid-19 ile Mücadelede Ruh Sağlığını Koruma hakkında verdiği önerilerde, “COVID-19 salgını hızlı yayılım ve ağır klinik seyri ile salgınla mücadeleyi zorlamakta ve uzatmaktadır. Salgının sonuçları, süresi ve belirtilerine ilişkin belirsizlik durumu, yüksek bulaş ve ölüm oranları insanlarda tehdit algısı ve buna yönelik stres tepkisini başlatmakta ve süreğen kaygıya neden olmaktadır. Birçok insan koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik içinde; izole, yalnız, stresli ve endişeli olabilir, kitlesel kaygı (anksiyete) ve panik davranışı yayılabilir. Bu süreçte insanlar sadece hastalığın tehdidi ile değil, yakınlarının hastalık ya da kaybının yüküyle de başa çıkma yüküyle karşı karşıya kalmıştır. Yoğun ve süreğenleşen stres tepkisi bağışıklık sisteminin işlevlerini bozarak dayanıklılığın azalmasına neden olur.

Bulaşıcı hastalıklar salgını sırasındaki tepkiler şunları içerebilir;

* Kendi sağlık durumunuz ve COVID-19’a maruz kalmış olabilecek sevdiklerinizle ilgili korku ve endişe *Uyku ya da yeme düzeninde değişiklikler

*Uyumakta ya da konsantre olmakta zorluk

*Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi

*Alkol, tütün ya da diğer ilaçların kullanımının artması

Dayanıklılığınızı arttırmak için yapabileceğiniz şeyler:

* COVID-19’la ilgili medya yayınlarına gereğinden fazla maruz kalmaktan kaçının. Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği gibi güvenilir kaynakları takip edin.

* Bedeninize iyi bakın. Sağlıklı, dengeli beslenmeye çalışın, düzenli egzersiz yapın, düzenli uyuyun, alkol ve uyuşturucudan kaçının.

* Rahatlamak için zaman ayırın ve yoğun duyguların geçeceğini kendinize hatırlatın. Haberleri izlemeye, okumaya ya da dinlemeye ara verin. Normal yaşamınıza dönmek için hoşlandığınız etkinlikleri yapmaya çalışın.

* Yakınlarınız ile iletişim kurun. Endişelerinizi ve nasıl hissettiğinizi paylaşın. Sağlıklı ilişkileri sürdürün.

* Umut duygusunu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün.

Koronavirus hakkındaki endişelerinizin hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin. Koronavirüs nedeniyle yaşadığınız stres veya endişenin günlük hayatınızı olumsuz etkilediğini, işlevselliğinizi bozduğunu düşünüyorsanız ruhsal destek almayı düşünün” dedi.