ERP Programı Nedir?
İşletmelerde gerekli olan malzeme, makine, işgücü gibi kaynakların kullanılmasını sağlayan yönetim sistemleri olarak adlandırılabilir. Kullanımı kolay olan ERP programı, tüm verilerin ve bu verilerin işlemlerinin bir araya getirilmesini sağlar. Programın temelinde, farklı verilen saklanabildiği bir veri tabanı kullanılır. İşletme kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ve desteklenmesini sağlayan ERP sistemi, kaynakların uçtan uca yönetilmesini sağlar. Üretimin sürdürülmesi için plan yapma ihtiyacından doğan ERP, temsilciler tarafından müşterilerin siparişlerinin alınması, yüklenmesi, işlemlerin tamamlanması ve fatura bilgileri gibi verilerin tanımlandığı yerdir. ERP programı ilk olarak üretim sektöründe kullanılmaya başlansa da, daha sonra geniş bir kullanım alanını temsil etmeye başlamıştır. ERP sistemi, satın alma, muhasebe, insan kaynakları, proje yönetimi, tedarik zinciri, finans, risk yönetimi gibi işletmelerin faaliyetlerini yönetmek için kullanılır. Küçük ya da büyük ölçekli işletme fark etmeden ERP programı ile her sektörde iyileşme sağlanabilir. Program sayesinde maliyet tasarrufundan verimlilik artışına kadar pek çok kazanım elde edilebilir. İki ya da daha fazla yazılımı bir araya getiren ERP, tek bir yazılım olarak kullanılabilir.
ERP Programı Ne İşe Yarar?
Her ölçekteki işletmeler için büyüme önemlidir. Bu sebeple ERP programı, sadece büyük ölçekli işletmeler için değil, KOBİ'ler için de faydalıdır. İşletmelere maliyet tasarrufu, verimlik artışı, etkili ve hızlı karar yönetimi gibi yararları bulunur. ERP programı ile;
Veri kayıplarının ve hatalı girişlerin önüne geçilerek, olumsuz durumların önüne geçilebilir. Veriler tek merkezde toplanarak şirketlerini finansal olarak risk altına girme ihtimalleri azalır. Tüm veriler tek alanda toplandığı için hızlı bir raporlama, hızlı çıktı alma ve yönetimin kararları hızlı bir şekilde verebilmesine olanak tanır. Bu sayede zamandan tasarruf da edilmiş olur. Yüksek kalite standartları ile sağlanan tüm hizmetler ERP sisteminde kayıt altına alınır. Daha düşük maliyet sağlar. Stok bilgilerine hızlı bir şekilde erişim sağladığı için daha az stok ile çalışma gerçekleştirilebilir. Müşterilerin teslimat hataları, üretim aksaklıkları, faturalardaki hataları en aza indirerek, müşterilerin taleplerine hızlı ve etkili bir şekilde cevap verilebilir.