İŞKUR’DAN KADIN ÇALIŞTRDIKLARI İÇİN ÖDÜLENDİRİLDİLER

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nünde, İŞKUR Kocaeli İl Müdürlüğü bugün KOTO Burhan Kasım Meclis Salonunda 51 firmaya ‘ kadın çalıştırdığı için’ teşekkür belgesi vermesi dikkat çekti. Programa çok sayıda kadın işvereni işçi ve bunun yanı sıra İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Yılmaz katıldı. Program başlamadan önce 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

KATILIMCI FİRMALAR

 

BAYAN OLARAK 2 BİN 399’U KADINDIR”
İl Müdürü Ulvi Yılmaz, “Yüce Allah’ımız devletimizi ve milletimizi her türlü felaketten korusun. Yaralarımızı sarmak için seferberlik ilan etmeliyiz. Aile toplumun çekirdeği ve en önemli kurumudur. Kadın da bu çekirdeğin temelidir. Kadın, anne, eş, yol arkadaşı ve iş kadınıdır. Bu bağlamda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. İŞKUR olarak kadın istihdamını arttırmak ve kadın girişimcilere destek vermekteyiz. Kadın girişimcilere İŞKUR İl Müdürlüğü olarak önemli bir destek vermekteyiz. 2013’te 17 bin 235 kadın, toplamda 51 bin 388 kişiyi işe aldık. 2022’de 19 bin 797 kadın işçi olmak üzere toplam 63 bin 608 kişiyi işe aldık. 2023 Şubat ayı sonu 2 bin 466 kadın olmak üzere toplamda 7 bin 555 kişiyi işe aldık. İŞKUR aracılığıyla ilimizde 121 bin 440 kadın çalışmaktadır. Bu da yüzde 25 oranına tekabül etmektedir. Kocaeli Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü 2002 yılında 4 bin 739 kişiye mesleki dil kursu düzenledik. Bu bayan olarak 2 bin 399’u kadındır. İŞKUR olarak kadın istihdamına önem veriyoruz. Kadınları cesaretlendiren aktör olarak önemli bir sorumluluk üstleniyoruz” ifadelerine yer verdi

KTAŞ’TAN İL MÜDÜRÜNE KADINLAR NEDEN İŞE ALINMIYOR?
MAPSİS Metal Kurucu ortağı Filiz Akkaş: “Kocaeli Sanayi Odası Meclis üyesiyim. 2021 Türkiye’nin Kadın Girişimci Üyesiyim. Daha çok kadının sanayide olmasını savunan bir arkadaşınızım. Bizler Kadın Girişimciler olarak kadınlarımıza bu görevi vererek birlikte neler yapabileceğimizi anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye’de kadın girişimciliğini önemsiyoruz ve son 15 yıldır sektör fark etmeksizin kadınların girişimde bulunduğunu görüyoruz. Kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğunu TÜİK verileri gösteriyor. Bizler kadınlar olarak iş başvurusu mu yapmıyoruz yoksa kadınlar başvurduğu halde neden işe alınmıyor? Bunu da İl Müdürümüze sormak isterim” ifadelerine yer verdi.
“TÜRKİYE ŞARTLARINDA ÇOK ZOR”
Emsoins Güzellik Merkezi işletmecisi Mine Subaşı, “Aile baskısı ile öğretmen olmam isteniyordu. Ben öğretmenliği bırakma kararı aldığımda beni evlatlıktan reddetme kararı aldı. Ben ticarete atılıyorum uzman estetisten olacağım dedim. İstanbul’a taşındım, uzman estetisyenlik alanında kendimi geliştirdim ve 6 sene önce kendi iş yerimi açtım. Bir anda İzmit’te nasıl bir boşluk varsa tercih edilen 16 personele sahibim ve 20 tane bayilik bekleyen yer var. Yapacağım şeyi okuyarak yapıyorum. Çalışmayı ve üretmeyi seviyorum. Kadınların elinin değdiği her şey sonuca ulaşır yeter ki desteklensin. Türkiye şartlarında yaşamak ve ayakta kalabilmek çok zor, bundan sonra süreç inşallah çok güzel olur. Bir kadının eline ne verilirse onu en güzel şekilde yapar.