Böbrek Çürümesi Nedir?
Böbreğin temel görevi olan vücuttaki kanın içindeki protein metabolizması sonucu oluşan üre,ürik asit veya kanın içinde bulunan toksik maddelerin ayrışmasını ve vücuttan idrar olarak atılmasını sağlar. Böbrek çürümesi ise böbreğin görevini yerine getirmemesi durumunda oluşan rahatsızlıktır .Bu hastalık ayrıca böbrek yetmezliği olarak da bilinir.
Böbrek fonksiyonlarını yerine getirmediğinde, insan vücudunda atılması gereken toksik maddeler atılamaz ve mineral, tuz ve su dengesi bozulur.İdrar, ter veya dışkı yoluyla atılamayan üre,ürik asit ve kanın içinde bulunan toksik maddeler böbrek görevini getiremediği için vücutta kalmaya devam eder. Bu sebeple de insan vücudunda zehirlenmeler ve geç fark edildiği durumlarda da ölümcül etkiler meydana gelir. Böbreklerde meydana gelen çürüme ilk evrelerinde gözlenmeyebilir.
Böbrek Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?
Böbrek çürümesi yaşayan hastaların vücudunda üre gibi toksik maddelerin birikimine bağlı olarak birçok farklı belirti gözlemlenebilir. Hastalığın evresine ve durumuna göre bu belirtiler değişkenlik gösterebilir.
Vücutta ödem oluşumu ve ödeme bağlı el,ayak ve bacakta şişkinlik Yorgunluk, güçsüzlük ve halsizlik Nefes darlığı Göğüs sıkışması veya ağrısı Şiddetli mide bulantısı Nefes darlığı Kalp ritminde bozukluk İdrara az çıkma Hipertansiyon Uyku problemleri buna bağlı olarak uyandığında göz çevresinde şişlik Nöbet geçirme Baş ağrısı İştah kaybı Böbrek Çürümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek çürümesinde uygulanan tedaviler hastanın beden yapısına, hastalığın ilerleyiş seyrine ve hastalığı oluşturan etkenlere göre değişiklik gösterir. Kanın içinde bulunan sıvardaki bir dengesizlik-azlık sebebiyle oluştuysa damar yolu ile takviyeler sayesinde ilerlemenin önüne geçilebilir. Bu hastalık, vücudun içindeki minerallerin dengede tutulması ve uygun diyetlerle ilerlemeden önüne geçilebilir. Hastalığın durumuna göre hastanın böbreklerinin fonksiyonların ciddi kayıplar ve birçok belirtinin vücut dengesini bozduğu durumlar ise diyaliz işlemi yapılmalıdır.