GELENEKSEL EL SANATLARI FESTİVALİ BAŞLADI

Gölcük Belediyesi Geleneksel El Sanatları Festivali, dün Değirmendere Çınarlık Meydanı'nda düzenlendi. Festivale; AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli İl Kültür Müdür Vekili Ayhan Zeren, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Çetin Seymen, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkan Vekili Cumali Özcan, Belediye Başkan Yardımcıları, Gölcük Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmettin Türkmen, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Geleneksel El Sanatları Keçe Ustası Mehmet Yılmaz, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, ülkemizin birçok noktasından gelen sanatçılar ve davetliler katılım gösterdi.

‘TÜRKİYE’DE SES GETİREN EN İYİ FESTİVAL’

Programda ilk olarak şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’mız okundu. Programda ilk konuşmayı yapan Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Geleneksel El Sanatları Keçe Ustası Mehmet Yılmaz, “Gölcük bizim için ayrı bir önem arz etmektedir. Geleneksel el sanatlarını tanıtma adına Gölcük Belediyesi’nin faaliyetleri takdire şayandır Yıl içerisinde gerek öğrencilere gerek büyüklere keçe eğitimleri verdik ve çok güzel sonuçlar aldık. Yıllardır festivallere katılmak adına birçok ile gittik ve diyebilirim ki Gölcük’te yapılan bu festival, Türkiye’de ses getiren en iyi festival olarak devam etmektedir. Bu anlamda Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer’e, Kültür Müdürü Tuğba Sarıgül’e ve Sanat Galerisi Müdürü Naz Camkıran ve ekibine teşekkür ederiz. Büyük emek, özveri ve sevgiyle çalışarak bizleri evimizde gibi hissettiren bu ekiple birlikte sanatçı dostlarımızla burada olmaktan mutluluk duymaktayız. Güler yüzleri, samimiyetleri ve ilgileri için çok teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanımıza böyle bir ekip kurduğu ve desteklerini esirgemediği için sonsuz teşekkür ediyor, festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

‘GENELE YAYMAK İSTEDİK’

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Bu yıl festivalimizin ikincisini gerçekleştiriyoruz. Eskiden kırkyama festivali yapıyorduk ve bu, bir alanı kapsıyordu. Biz bunu genele yaymak istedik. Böyle bir festivalin yapılmasını uygun gördük. İlçemizde yıl boyu devam eden, sertifika ile taçlandırılan etkinlikler yapılıyor. Bu festival kapsamında, diğer kültürel faaliyetlere toplanma alanı sağlıyoruz. Yalı Evleri’nde bir sergimiz var. Orada seramik müzesi var. Yine aynı yerde iki haftada bir fotoğraf sunumları yapılıyor, kültür sohbetleri yapılıyor. Tatil dönemlerinde çocuklarımıza sanat öğretiliyor. Ben festivalimize renk katan tüm sanatçılarımıza, emek veren herkese teşekkür ediyor, festivalin ilçemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

‘KOCAELİ BİR ARTI DEĞER DAHA KAZANACAK’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, “Festivalin açılışı hayırlı ve uğurlu olsun. Sanatçılara ve sanata olan bu katkı oldukça önemli. Büyükşehir Belediyemiz de bir çalışma yapıyor. İlimize üç dört günlük gezi turları planlıyoruz. Bu gezilerle bu tür etkinlikler daha fazla duyulur hale gelecek. Bunlar olursa Kocaeli bir artı değer daha kazanacak. Çalışmaların ve festivalin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘SANATÇIYA, KÜLTÜRE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ’

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Yağmurlu ama güzel bir günde, sanat ve kültür faaliyetinde sizlerle beraberiz. Kültür ve sanata verilen değer, harcanan zaman oldukça değerli. Ben de Kültür Bakanlığı’nın ebru sanatçısı olarak buradayım. Kültür ve sanat, insanları besleyen çok kıymetli faaliyetlerdir. Toplum da bununla kendini geliştiriyor. Sanatçıya, kültüre çok önem veriyoruz. Bugün aramızda devlet sanatçıları var. Bunun devamı için elimizden geleni yapıyoruz. Kadınlarımız gerçekten çok kıymetli. Toplumun her alanında olsunlar istiyoruz. Kadınların eğitime katılmasını sağlamak istedik, her ile üniversiteler açtık. Kurslarla kadınların önünü açmak istedik. Yaptıkları ürünleri satarak yaptıklarını paraya çevirmeleri gerekiyordu. E-ticaret dediğimiz sistem üzerinden kadınların yaptıkları ürünleri satabileceği platformlar oluşturduk. Pozitif ayrımcılık ile kadınlara hibeyi daha fazla vermek istedik. Altyapısını oluşturduğumuz bir çalışma var. Kandıra’nın meşhur keten tohumunu ekeceğiz. Bunu ipliğe çevireceğiz. Bir sonraki aşamada ihraç ve turizmi getireceğiz. Bu konuda çalışmak isteyenler benimle irtibata geçebilirler. Belediye başkanımı kutluyorum. Değirmendere kültür ve sanatta önemli bir noktada. Sanata ve sanatçıya önem vermeye devam edeceğiz. Bugün burada 50 standımız var. Bu standlarda çalışan her bir sanatçımıza teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Çınarlık Meydanı’nda yapılan festivale istinaden açılan standlar gezildi. 

 

FESTİVAL PROGRAMI 11 AĞUSTOS 2023 CUMA

Festivalde 11 Ağustos Cuma günü İbrahim BOZ Gelin Aynaları Camaltı Çalışmaları Sergisi(Yalı Evleri Seramik Atölyesi)

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Annelerimizin Çeyiz Sandıklarından Keseler Ve Peşkirler Sergisi(Yalı Evleri)

13.30-14.00 Atölye Çalışması (Mehmet YILMAZ Tepme Keçe Sanatı)

14.30-15.00 Atölye Çalışması   (Vedat Durmaz Bakırcılık sanatı)

15.30-16.00 Atölye Çalışması (İbrahim Boz Cam Altı Sanatı)

16.00-16.30 Müzik Dinletisi

16.30-17.00 Atölye Çalışması (Güler Coşgel Oyuncak Bebek Ayakkabı Yapımı)

17.00-17.45 Atölye Çalışması  ( Mustafa Yıldız-Kuksa yapımı)

18.00-18.30 Atölye Çalışması (Aygül Küçükçanakçı-Ekolojik Bez Oyuncak Bebek)

 

12 AĞUSTOS 2023 CUMARTESİ

11.00-12.00 Atölye Çalışması  (Birsen Sönmez - Bileklik yapımı )

13.30-14.00 Müzik Dinletisi

14.00– 14.30 Atölye Çalışması  (Hatice Pınar Sepet Örücülüğü)

14.30-15.00 Atölye Çalışması  ( HÜLYA SARGICI- A TEKNİĞİ BONCUK SANATI )

15.00-15.30 Çalışması  (Osman MENTEŞ Çömlek Sanatı)

15.30 -16.00 Müzik Dinletisi

16.00– 16.30 Atölye Çalışması  (Selami Erfidan Naht Sanatı)

17.00-17.30 Tiyatro

17.30-18.00 Atölye Çalışması  (Semra Güz Waldorf Bebek )

 

13 AĞUSTOS 2023 PAZAR

10.00-11.00 STANT AÇILIŞI

11.00-12.00 Atölye Çalışması  (Süleyman Güneş-Bez Bebek Yapımı)

13.30-14.00 Müzik Dinletisi

14.00–14.30 Atölye Çalışması  (Ersin Gündüz-Ergin Gündüz Külek Yapımı)

14.30-15.00 Müzikal Gösteri

15.00-15.30 Atölye Çalışması  (Fatih Şahin Ahşap Yakma Sanatı)

15.30 -16.00 Müzik Dinletisi

16.00– 16.30 Atölye Çalışması  (Mahmut Çaycı Koç Boynuzu Kemik Tarak Sanatı)

17.00-17.30 Tiyatro

17.30-18.00 Atölye Çalışması  (Mehmet Duran Gökdeniz Yemeni)

18.00-18.30 Müzik Dinletisi

18:30-19.00 Atölye Çalışması   (Celalettin Durmaz-Doğal Tohum Tesbih Yapımı)