SOKAK HAYVANLARI YASASI MECLİSTEN GEÇTİ

Teklifin 5. maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.

17 maddenin tamamının kabul edilmesinin ardından son olarak teklifin tümü oylandı.

Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katıldı..275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme sabaha

karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Düzenleme, başıboş sokak köpeklerinin toplanmasını, barınaklara götürülmesini, gerekli bakım ve tedavileri yapıldıktan sonra kısırlaştırılıp sahiplendirilmesini içeriyor. Tüm bu işlemlerde görev ve sorumluluk belediyelere verildi.

Yeni düzenlemeyle "yakala-kısırlaştır-sal" metodu bırakılacak. Artık yakala, kısırlaştır-sahiplendir metodu uygulanacak. Hayvanlar artık sokaklara geri bırakılmayacak barınaklarda kalacak.

Sorumluluk belediyelerde olacak

Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun'da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler teşvik edilecek.

Yerel yönetimler, hayvan bakımevleri kurarak, sahiplendirilinceye kadar onların bakım, tedavi ve rehabilite işlemlerini sağlayacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Tedavisi mümkün olmayan sokak hayvanları, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi uygulanacak. O madde, "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir” deniliyor.