BÜYÜKAKIN: DEPREME HAZIRLIKTA KARARLI HAREKET EDECEĞİZ

DEPREMİN 25. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA TÖRENİ
17 Ağustos 1999 yılında saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen Marmara Depremi; Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce'de yıkıma sebep oldu.  18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi yaralandı. Depremin 25. yıl dönümü sebebiyle Gölcük Kavaklı sahilinde anma programı düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program dualar ile devam etti. Gerçekleşen programa Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Garnizon Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı,  İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, AFAD Genel Müdürü Okay Memiş, siyasi parti temsilcileri, bilim adamları, arama kurtarma ekipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

250 BİN BİNANIN TARAMASI TAMAMLANDI
Sezer’in ardından kürsüye gelen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Geçmişi hatırlayarak ve hatırlatarak belki gönlümüz rahat eder ama bunun dışında bir arpa boyu yol almış olmayız. Asıl yapılması gereken depreme hazırlıkta mesafe almış olmak. Depreme karşı geçmiş yıllara göre daha iyi durumdayız. 1999 depremini yaşamış olan binaların riskli olduğu kabulüyle binaların taraması yapılması gerekiyordu. Bunu bildiğimiz için İMO ile yaptığımız protokol çerçevesinde 1999 öncesi 160 bin binayı, 2007 öncesi yapılan 250 bin binayı hızlı tarama yöntemi ile taradık. Bizim tarama faaliyetlerimiz tamamlandı. Tarama faaliyetlerini tamamlayan ilk şehir olma gururunu yaşıyoruz.

HIZLI AKSİYON ALMAMIZ GEREKİYOR
Kocaeli’de 315 bin bina bulunuyor. Bu binalarda 130 bin daire, 30 bin kadar da ticari alanın depreme kadar dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun bir biriminin 3 milyon liraya mal olmasını hesap edersek 450 milyar liraya denk geliyor. Biz hiçbir şey yapmasak büyükşehir bütçesini tamamını ayırsak bunları yapmak 15 yıl demektir. Depremin 1 yıl sonra mı 10 yıl sonra mı olacağını bilmediğimiz için hızlı aksiyon almamız gerekiyor. En acil olanlardan en az acil olanlara göre tüm ilçe ve mahallelerimizde sizlerle beraber yürümeyi sağlamak için gecemizi gündüzümüze katacağız. Bu konuda kararlı bir şekilde hareket edeceğiz. Enkazı kaldırdığımızda mı övüneceğiz? Dönüşüme yardımcı olmak için var gücümüzle çalışarak elimizden geleni yapacağız.”