SEZER: 17 AĞUSTOS ADETA MAHŞER GÜNÜYDÜ

17 Ağustos 1999 yılında saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen Marmara Depremi; Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce'de yıkıma sebep oldu. 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi yaralandı. Depremin 25. yıl dönümü sebebiyle Gölcük Kavaklı sahilinde anma programı düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program dualar ile devam etti. Gerçekleşen programa Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Garnizon Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı, AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlı, siyasi parti temsilcileri, bilim adamları, arama kurtarma ekipleri ve vatandaşlar katıldı.

KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇMEK BİZİM ELİMİZDE

Programda ilk olarak konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer şunları söyledi: “25 yıl çeyrek asır demek. O gün yaşadığımız aslında 45 saniyelik bir depremdi. Bu kadar kısa sürede şehrin yaşamında çok ciddi değişimler meydana geliyor. 1999’dan depreme geriye hayatta kalan vatandaşlarımız ve acılar kaldı. Kaybettiklerimi geri getiremeyiz ancak yaşayan milyonlarca vatandaşımız var. Her türlü afetle karşılaşabiliriz. Yeni canların kaybının önüne geçmek bizim elimizde.


O GÜN ADETA MAHŞER GÜNÜYDÜ

Bununla ilgili yapılması gereken yapılıyor. İlim ve fenle konutlarımızı yaptığımızda bu kayıplarımızla karşılaşmayacağız demektir. Gölcük Merkez'de bir kentsel dönüşüm yapılıyor. Yüzde 98-99 anlaşma ile neticelendi. 17 Ağustos 1999 günü adeta mahşer günüydü. 45 saniye şehrin hayatını değiştirebilir demiştik ve değiştiriyor. Marmara depreminde vefat edenlere başsağlığı diliyor, yakınlarını kaybedenlere sabırlar diliyorum.”