İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI MÜNİR KARALOĞLU: 17 AĞUSTOS BİZİM İÇİN TURNOSOL KAĞIDIYDI

DEPREMİN 25. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA TÖRENİ

17 Ağustos 1999 yılında saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen Marmara Depremi; Kocaeli, İstanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce'de yıkıma sebep oldu. 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi yaralandı. Depremin 25. yıl dönümü sebebiyle Gölcük Kavaklı sahilinde anma programı düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program dualar ile devam etti. Gerçekleşen programa Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Garnizon Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı, AFAD Genel Müdürü Okay Memiş, siyasi parti temsilcileri, bilim adamları, arama kurtarma ekipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DEPREME HAZIRLIKSIZ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu konuşmasında, “ Deprem gerçeğini anlamak için Kavaklı Sahilindeyiz. 17 Ağustos’ta hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Ben depremden 5 yıl sonra 2004 yılında Kocaeli’de görevlendirildim. O dönem dahi depremin izleri vardı. Prefabrik evlerde kalanlar, yol problemleri vardı. Aslında 17 Ağustos depremi hepimiz için bir turnusol kağıdıydı.1999 Marmara Depremi bize halk olarak depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bize gösterdi. Devlet- kamu olarak afet yönetiminde koordinasyon eksiğimizi bize net bir şekilde gösterdi.

VATANDAŞIN İŞBİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR

Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın, Kocaeli’de bütün yapıların karnesini çıkartıldığını açıkladı. İçerisinde oturduğumuzun evlerin bir afette, bir depremde tabutumuz olsun istiyor muyuz? İstemiyor muyuz? Büyükşehir belediyemizin tespit ettiği sorunlu binaları ancak vatandaş, belediye, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı el ele verirsek kusurun altından kalkabiliriz. Sadece belediye çözsün, sadece bakanlık çözsün. Sadece vatandaş çözsün dersek bunun altında kalırız. Onun için mutlaka vatandaşın iş birliğine ihtiyacımız var. Bu konuda büyükşehir belediyemizin başlatmış olduğu bu çalışmaya lütfen bütün vatandaşlarımız destek olmanızı istiyorum.” dedi.