24 EKİM'DE KOCAELİ'YE HAVADAN KUDUZ AŞISI ATILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda başlatılan kuduz hastalığına karşı havadan aşı atımı çalışması, Kocaeli’de de uygulanacak. İlçe Tarım ve Orman müdürlükleri tarafından muhtarlıklara gönderildiği söylenen yazıda, havadan aşı atımının 24 Ekim Perşembe günü gerçekleştirileceği belirtildi. Aşılı yemlerin atımıyla hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasındaki enfeksiyon zincirinin kırılması hedefleniyor. Bu aşılama çalışması, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamında yapılıyor.

KUDUZ ENDİŞESİ

Havadan aşı atımıyla ilgili sosyal medyada bazı iddialar dolaşmakta. Sosyal medya kullanıcıları, bu aşıların insanlara zarar verebileceği endişesini paylaşıyor. Aşıların insanlar için zararlı olduğu ve aşılamanın kuduza yol açtığı, sosyal medyada dolaşan iddialar arasında. Peki, bu iddiaların gerçeklik payı var mı? Teyit.org, uzmanlardan aldığı bilgilerle bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. 24 EKİM'DE KOCAELİ'YE KUDUZ AŞISI ATILACAK

Yaban hayatındaki kuduz vakalarının önüne geçmek amacıyla gerçekleştirilen havadan aşı atımıyla ilgili Diğer kaymakamlıklar ve yazısı elimize ulaşan Gölcük Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nebahat Hocaoğlu tarafından muhtarlıklara gönderilen yazıya göre 24 Ekim Perşembe günü yapılacak havadan aşı atımının da dolayısı ile Kocaelilileri endişelendirecek bir zararı bulunmuyor. Yine de böyle bir çalışmada vatandaşların uyarılması amacıyla hazırlanan yazının, yalnızca muhtarlıklara gönderilip basın ve yayın yoluyla halka duyurulmaması dikkat çekti.

 

İlçe müdürlüklerinden gönderilen yazı

İlçe Müdürlükleri tarafından muhtarlıklara gönderilen yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“Bakanlığımızca yürütülen ‘Türkiye’de Havadan Kuduza Karşı Oral Aşı Atımı Çalışması’ kapsamında 24.10.2024 tarihine kadar ilimin de dahil olduğu 9 ilde havadan aşı atım çalışması yapılacaktır. Kuduz aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için çocuklar başta olmak üzere, vatandaşların canlı virüs içeren köfte şeklindeki kapsüllü yemlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemleri ile temas etmemeleri gerekmektedir. Kuduz şüpheli temas başvurularında temaslı şahısların aşağıda yer alan Hastanelere yönlendirilmesi ve konu ile ilgili vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi hususunda gereğini rica ederim.

1- Kocaeli Şehir Hastanesi
2- Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3- Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi
4- Kocaeli Devlet Hastanesi
5- Dilovası Devlet Hastanesi
6- Gebze Fatih Devlet Hastanesi
7- Kocaeli Gölcük N. Çelik Devlet Hastanesi
8- İzmit Seka Devlet Hastanesi
9- Kandıra Ecz. Kazım Dinç Devlet Hastanesi
10- Karamürsel Devlet Hastanesi
11- Körfez Devlet Hastanesi”