BAŞKAN SALMAN 'TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ MANEVİ TAZMİNAT TALEP EDİLEBİLECEK! '

Başkan Salma yaptığı açıklamada tüketicileri haklarına karşı bilgilendirdi. Salman “Tüketici uyuşmazlıklarında, parasal sınırın tüketici hakem heyetlerinin sorumluluğu içinde kalan miktarlar dahilinde olması halinde başvurucu tarafından talep edilecek manevi tazminat taleplerine karar verilebilecek.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların adil, hızlı, basit ve olabilecek en az masrafla çözüme kavuşturulması amacıyla il merkezlerinde ve belirlenen ilçe merkezlerinde faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda manevi tazminat talep edilebilecek. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2025 yılı şubat ayında, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 46. Hukuk Dairesi ile 57. Hukuk Dairesi kararları arasındaki maddi ve manevi tazminat istemi ile açılan davalarda miktar itibariyle Tüketici Hakem Heyetinin görevli olup olmadığı konusunda önlerine gelen benzer uyuşmazlıklarda farklı kararlar verilmesi üzerine uygulamadaki uyuşmazlığı tüketici lehine ortadan kaldırmıştır. Yüksek Mahkeme tarafından yapılan değerlendirmede; 6502 sayılı Kanun’un 15. maddesinde, tüketicinin ayıplı hizmet nedeniyle talep edebileceği tazminat yönünden ayrım yapılmadığı, ayıplı hizmet halinde tüketicinin maddi ve manevi tazminat isteminde bulunabileceği, talep edilen tazminat miktarlarının Tüketici Hakem Heyetinin parasal sınırı içerisinde bulunması halinde Tüketici Hakem Heyetlerince manevi tazminata da karar verilebileceğine hükmedilmiştir” dedi. 
TÜKETİCİ KİMDİR VE TÜKETİCİ İŞLEMİ NEDİR? 
Başkan Salman sözlerine şu şekilde devam etti “Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, yine Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder” şeklinde konuştu. 
TÜKETİCİNİN SEÇİMLİK HAKLARI NELERDİR?
Başkan Salman “ 6502 sayılı Kanun'un Tüketicinin seçimlik hakları başlıklı 15/1. maddesinde ise; "Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici, hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir” dedi.
 TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNDE PARASAL SINIR NE KADAR? 
Başkan Salman “Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurulardaki parasal sınır her yıl yeniden değerleme oranına göre yeniden belirlenmektedir. 2025 yılı için tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda uyulması zorunlu parasal sınır 149.000 (yüz kırk dokuz bin) Türk lirası olarak belirlenmiş olup bu miktarın altında kalan tüketici uyuşmazlıklarında il veya ilçe hakem heyetlerine başvuru yapılabilecektir” şeklinde sözlerini tamamladı.