İŞİNİZ YOKSA SOKAĞA ÇIKMAYIN

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, yaşlı ve hastaların mecbur kalmadıkça sıcak hava nedeniyle dışarı çıkmamaları konusunda uyardı

Mecbur olmadıkça dışarı çıkmayın!

 

Sıcak havaların etkisini iyiden iyiye gösterdiği bugünlerde uzmanlar vatandaşları uyardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, hava sıcaklıklarının 30 ila 40 derece aralıklarında seyrettiği Kocaeli’de, vatandaşların yapması ve yapmaması gereken davranışları konusunda bilgiler aktardı.  Yaşlı ve hastaların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda tavsiyelerde bulunuldu.

 

YAŞLI VE HASTALAR DİKKAT

Sıcaktan en çok bebekler ve yaşlıların etkilendiğine değinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, özellikle hasta olan yaşlılar ya da önemli kronik hastalıkları olan orta yaş grubu insanlar sıcaktan daha fazla etkilendiğini belirtti.  Sıcakla birlikte vücut ısısının artmasının beyin hücrelerinde tahribe sebebiyet verdiğini açıkladı. İnsan vücudunda ısı ayarlayan mekanizma bulunduğunu  bu mekanizma sıcak arttığı zaman işlevini yapamaz hale geldiğini bu sebepten bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar çok hızlı bir şekilde sıcaktan etkilendiği belirtildi.

 

10.00-16.00 ARASINA DİKKAT

Sıcak havalardan çabuk etkilenen grupların mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmaması gerektiğini belirtilen açıklamada,  yaşlı ve kronik hastalıkları bulunanlar,  sıcak havalarda belli saatler haricinde dışarıya çıkmamalıdırlar. Saat 10.00 ila 16.00 arasında yaşlı ve kronik hastalığı olan bu kişilerin dışarı çıkmamasını tavsiye ediyoruz dedildi

 

NELER GİYMELİ

Sıcak havalarda giysilerin de çok önemli olduğuna değinilen açıklama da vatandaşlar sıcak havada dışarı çıkarken bol ve açık renkli giysiler tercih etmeli.. Vücudu sarmayan ve ince giysiler tercih edilmeli. Onun dışında çok sıcak havalarda dışarı çıkmışsak el, ayak, yüz boyun gibi bölgelerimizi zaman zaman su sürerek serinletmeli. Mutlaka yanımızda bir şişe su bulundurmalı. Özellikle spor yapan kişilerin bir saatlik spordan sonra bir bardak su içmeleri gerekiyor.

 

SICAK ÇARPMASINDA NELER YAPILMALI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığından yapılan açıklama da kronik hastalığı olan kişilerin sıcak çarpması emareleri görüldüğü zaman serin yere alınıp ayaklarının yukarı kaldırılması gerektiğine değinildi.  Sıcak çarpmış olan kişi muhakkak serin bir odada dinlendirilmedir. Bol su tüketmekle beraber, eğer hipertansiyonu ve kalp tansiyonu gibi tuz kısıtlaması olmayan bir kronik hastalığı varsa böyle kişilerin tuzlu ayran ve mineralli içecekler içmeleri faydalı. Yağlı yiyeceklerden mümkün mertebe kaçınmalıyız. Sıvı yağlı yemekleri ve zeytin yağlı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Bol yağlı ve bol kızartmalı gıdalardan da kaçınılmalıdır. Yazın vücudun 2 buçuk litre kadar su ihtiyacı olur.