İŞKUR 1 MİLYON KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİ

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy’un başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik binası Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşkun, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Şenol Ergüney, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, MARKA Uzmanı Mehmet Yavuzer, SGK İl Müdür Yardımcısı Ali Ateş, Türkiye İstatistik Kurumu İl Müdür Vekili Zeki Bostancı, KSO Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, KESOB Başkanı Kadir Durmuş, İşçi Konfederasyonu Temsilcisi Yakup Yıldız, Hak-İş Konfederasyonu Temsilcisi İdris Ersoy, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, İşveren Konfederasyonu Temsilcisi Ali Rıza Aksoy, KTO Genel Sekreteri Mustafa Yaşar Sekin, Sakatlar Konfederasyonu Temsilcisi Dursun Karaman, KOÜ Öğretim Görevlisi Kenan Keleş, ilçe kaymakamları, OSB temsilcileri ve ticaret odası müdürleri katılım gösterdi.

 

64 BİN 717 İŞSİZ VAR

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Hüseyin Aksoy, “İstihdam politikaları konusunda İŞKUR’un yürüttüğü çalışmalar hepinizce yakından bilinmektedir. Bu gün de gündemimizde yer alan çalışmaları beraber değerlendireceğiz. Kocaeli İŞKU Müdürlü 2018 yılında 99 Bin 29 kişilik açık iş başvurusu almış Bunların 59 Bin 44ünü işe yerleştirmiş. 2018 sonu itibariyle 64 717 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. 12 aylık dönemde 53 Bin 726 kişi işsizlik maaşı için başvururken 18 bin 705 kişi işsizlik maaşı alması uygun görülmüştür. Bu kapsamda 18 Bin 705 kişiye 158 Milyon 867 769 TL ödenmiştir. İş danışmanlığı sürecinde bireysel başvuru sayısı 175 Bin 436. 36 Bin 141 kişiye iş arama becerileri konusunda eğitim verildi. Kurum tarafından 10 Bin 376 kişiye mesleki eğitim verildi. 300 firma ve yabancı uyruklu şahsa denetleme sonucu 2 Milyon 80 Bin TL ceza uygulandı” diye konuştu. 

 

İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Vali Aksoy’un ardından söz alan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, “İl istihdam kurulları illerimizin istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasında oldukça önemli vazifeler yerine getirmektedir. İşsizlik ülkemiz açısında değil aslında tüm dünyayı ilgilendiriyor. İşsizlikle mücadelede sadece İŞKUR’un tek başına vazife göstermesi yeterli değil. Kamu kurumları, işçi işveren örgütleri ve özel sektörle hep beraber hareket ederek bu sorunu çözmemiz gerekiyor. İstihdam rakamlarını artırmayı ve işsizlik rakamlarını düşürmeyi hedefliyoruz. 2018’de İŞKUR açısından Türkiye genelinde güzel bir yıl geçti. Biz 2017’de işe yerleştirme rakamını 1 Milyonun üzerine çıkardık” ifadelerini kullandı. 

 

HEDEFLEDİĞİMİZ RAKAMLARA ULAŞTIK

2018 yılında işe yerleştirmelerde 1 milyon 250 bin hedef koyduklarını ifade eden Aktürk, “Hemen hemen hedeflediğimiz rakama ulaştık. İşe yerleştirme konusunda aktif istihdam konularımız var. 81 Bin 183 vatandaşımız iş başı eğitim programlarından faydalandı. 2017 biten programlarımızda eğitim görenlerin yüzde 97’isini istihdam ettik. 2009’dan buyana bu programlardan mezun olanların yüzde 75’ini istihdam ettik. Programın başarılı ir şekilde uygulandığını görüyoruz. Engelli ve eski hükümlülere hibe desteğimiz var. Geçen yıl, Bin 326 engelli, 682 eski hükümlü vatandaşımız hibeden faydalandı” diye konuştu. 

 

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİ ARTTIRDIK

İş ve destek danışmanlığı konusunda da önemli bir program sürdürdüklerini ifade eden Aktürk, “6 Milyona yakın bireysel görüşme gerçekleşti. Okulları gezerek meslekleri tanıtıyoruz. Belediyeler ve kamu kurumlarıyla yaptığımız toplum yararına programlar var. 355 Bin 482 vatandaşımızı kurumlarla buluşturduk. 2019’da yapacaklarımızı da aktarmak istiyorum. İmalat ve bilişim sektörlerinde bir önceki yıla göre sigorta ve vergi desteği öngördük. Asgari ücret üzerinden çalışıyorsa 959 TL ile 6 Bin TL arasında değişen fiyatlarda destek olacak. Asgari ücret desteğini 12 aya çıkardık. İşyerlerinde 500’ün altında çalıştıranlara öncelik tanıdık. Kişi başı 150 TL, 500’ün altında çalıştıranlara ise kişi başı 101 TL destek yapıyoruz” diye konuştu.

CEP HARÇLIĞI VERİYORUZ

Sözlerini sürdüren Aktürk, “İş programlarına bir ay boyunca katılan vatandaşımız asgari ücretin biraz daha üzerinde bir maaş almış oluyor. İş başı eğitim programlarını 9 aya günlük cep harçlıklarını 85 TL’ye çıkardık. Bunu sadece İstanbul’da yapıyoruz. İlerleyen aylarda diğer büyük illerimizde de yapacağız. Mesleki eğitim ve geliştirme programında teorik ve pratik eğitimi bir araya getirdik. İşverene istediğin elemanı yetiştir hazırla diyoruz. 8 aya adar uygulanabilecek. Günlük 77 TL cep harçlığı veriyoruz. İş kazası meslek hastalıkları ve GSS primlerini bu süre içerisinde karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

 

ÖĞRENCİLERE 3 GÜNLÜK İŞ İMKANI

Konuşmasının devamında Aktürk, “Gençlerimizin iş gücü piyasasında tutunmaları için 18-29 yaş arası gençlerin istihdamına yönelik program süresince sonra zorunlu bir çalıştırma garantisi var. Bir yıl çalıştırmayı bize taahhüt ederse zorunlu sürenin asgari ücretinin bir yıl süreyle yüzde 50’sini karşılayacağız. Bunu bu yıl içerisinde uygulamaya başlayacağız. Sosyal çalışma programında ise üniversite öğrencilerine Haziran ve Eylül ayları arasında kamu kurumlarının kültürel ve sosyal alanları kapsamında (ören yerlerinin restorasyonu, doğal yerleri koruma, gençlik ve spor hizmetleri) kamu kurumlarında çalışmalarını sağlayacağız. 3 gün çalışacaklar. 2 gün tatil yapacaklar. Günlük asgari ücret üzerinden maaş vereceğiz. Öğrenim görürken sigorta ile tanışacaklar” ifadelerini kullandı. 

 

ENGELLİLERE HİBE VERİLDİ 

Engellilere 50 Bin TL, eski hükümlülere 38 Bine kadar hibe desteği verdiklerini belirten Aktürk, “Engelli iş koçluğu programını başlattık. Her engellinin bir danışmanı olacak. İstihdama geçişleri, uyumları ve devamında danışmanlık yapacağız. Stajla ilgili bir desteğimiz de var. Gençlerimizin zorunlu stajlarının bir kısmını biz destekliyoruz” dedi. Ardından konuşan İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, “14 Bin 305 kişiye eğitim düzenlenmesi planlanmıştır. Analiz sonucunda işverenlerden alınan talepler ile meslekler belirlenmektedir. Engelli ve eksi hükümlü çalıştırmayanlardan tahsil edilen idari para cezalarını eski hükümlülerin kendi iş yerini kurması için proje hazırlanması ve engelli ile STK’lara destek planlanmıştır” şeklinde konuştu.

 

STAJYER MALİYETİ 1 MİLYON

Toplantıda söz alan İl Halk Sağlığı Müdürü Şenol Ergüney, “2 Bin 400 civarında stajyer öğrencimiz var. 8 ay boyunca aylık 435 TL ödeme yapılıyor. Toplamda 1 Milyon civarında maliyeti var. Özel sağlık üniversitelerinde ve meslek liselerindeki eğitim ücreti içerisine staj ücretinin de hastanelere ödenmesini istiyoruz. 2017-2018 eğitim öğretim yılında sağlık kurumlarındaki 2 Bin 106 öğrencinin 852’si devlet okullarında, 900’ü özel okullarda, 455’i devlet üniversitelerinde, 211’i özel üniversitelerde staj yaptı” diye belirtti.

 

KARAR ONAYLANDI

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Doğan, “Dilovası GEBKİM M.T.A.L.’de bulunan metal teknolojisi ve makine teknolojisi alanlarının Dilovası Yılport Ulaştırma Hizmetleri M.T.A.L.’ye, Dilovası M.T.A.L.’nde bulunan kimya teknolojisi alanının Dilovası GEBKİM M.T.A.L.’ye atölye araç, gereç ve donatımları; alan öğretmenleri ve öğrencileri ile birlikte nakledilmesini onayınıza sunuyoruz” dedi. Taşınma ile ilgili karar onaylandı. Son olarak konuşan Vali Aksoy, “Dilovası’nda bulunan OSB’de lisemizin ihtiyaç duyduğu teknik donanımı karşılayarak eğitim faaliyetini yürütüyoruz. Bu faaliyeti diğer OSB’lerle de yapmayı planlıyoruz. Sektörün ihtiyaç duyduğu elemanları bu okullarda yetiştirmek istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.