''KADINLARIMIZ KENDİLERİNİ İHMAL ETMESİN''

Bu proje kapsamında;  20 yaşından itibaren tüm kadınlarımıza, meme kanserinin erken tanısında çok önemli olan kendi kendine meme muayenesini yapmasını öğretmek ve her ay uygulanması sağlamak, Aile Sağlığı Merkezleri ile KETEM'lerde ücretsiz uygulanan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri tarama hizmetleri konusunda bilgilendirmek ve bu hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak, kadın üreme sağlığı, menopoz, normal doğum, anne sütü ve emzirmenin önemini anlatmak, fiziksel aktivite, obezite ve  diyabetten korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda kadınlarımızı bilinçlendirmek, organ bağışının toplum için önemini anlatmak, kadınlarımızı şiddete uğradığında, uğrama tehlikesiyle karşı karşıya kaldığında ya da böyle bir duruma tanıklık ettiğinde başvurabileceği kurum ve kuruluşlar ile 6284 sayılı Kanun hakkında bilgilendirmek amaçlanmaktadır.

Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy tarafından 23 Ekim 2017 tarihi itibariyle ilimizde başlatılan ve bu güne kadar İl genelinde 15- 69 yaş arası 376 bin 641 kadınımıza ulaşılarak  proje ile ilgili verilen  eğitim, 100  e ulaşana kadar devam edecektir.

Eğitim sonrası da takipler devam etmekte, anormal bulgu tespit edilen kadınlarımız tanı ve tedavi işlemleri için ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilip, takip ve tedavileri yapılmaktadır. 

Bu doğrultuda 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında Kocaeli Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Sayın Hülya Aksoy'un yanı sıra  İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol  Ergüney, Kocaeli Körfez Mardinliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneği Başkan Vekili Gani Gülünce ve Kocaeli Körfez Mardinliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneği Kadın üyeleri katıldı.

“1-7 Nisan Kanser Haftası” farkındalık çalışmaları kapsamında  Mardinli kadınlarımızla bir araya gelen Hülya Aksoy, yapmış olduğu konuşmalarında; “23 Ekim 2017 tarihi itibariyle İlimizde kadın sağlığı projesi başlattık ve hızla çalışmalarımız devam ediyor. Bugün projemizi sizlerle paylaşma amacıyla buradayız. Bu anlamda burada dinlediklerinizi etrafınızda bilmeyen kadınlarımız varsa onlarla da paylaşırsanız projemize katkı sağlamış ve destek vermiş olursunuz. Bu yönüyle sizlerden böyle bir desteği de bekliyoruz. Derneğimize bizi sizlerle buluşturduğu için çok teşekkür ediyorum. Lütfen kendinizi ihmal etmeyin.”  diyen Hülya Aksoy,  katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından,  İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İnci SOBİ tarafından kadınlarımıza, meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanserleri, kadın üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, normal doğum, anne sütü ve emzirmenin önemi, menopoz, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, obeziteden  korunma ve diyabet, organ bağışının önemi, 6284 Sayılı Kanun ve kadına yönelik şiddet, sigara, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının zararları konularında eğitim verildi, kendi kendine meme muayenesini anlatan video gösterimi yapıldı ve bilgilendirici el broşürleri dağıtıldı.
      
Kadınlarımız tarafından yoğun ilgi gören program katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılması ile sona erdi.