‘KARAR BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRİLSİN’

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi, dün Anıtpark’ta, işten çıkarılan işçiler adına bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Şakir Akçer ve yönetimi, kendileri adına açıklama yapılan işçiler Mehmet Ali Dilşen, Dursun Yıldız, Mehmet İstemi Pirim ve Barbaros Akkuş, siyasi parti ve derneklerin başkan ve yöneticileri ve sendika üyesi işçiler katılım gösterdi. Gerçekleştirilen açıklamada yüzlerce işçi alanda hazır bulunurken Sendika Şube Başkanı Şakir Akçer, ilk sözü işçilere verdi.

‘BU MADDENİN DÜZELTİLMESİ GEREKMEKTEDİR’

Gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk sözü alan Mehmet Ali Dilşen, “Vaktinizi ayırıp bu zor günümüzde bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkürü bir borç bilirim. Bizler şanlı Türk donanmasına yıllarca hizmet etmiş, işini ve işyerini seven, bu düsturda çalıştığımız sürece işini layıkıyla yapmaya özen gösteren işyerinin kural, kaide, gelenek ve göreneklerine gönülden bağlı çalışan işçilerdik. Büyük bir gururla çalıştığımız Gölcük Tersane Komutanlığı’ndan 4857 sayılı iş kanununun 25 e maddesi bahane gösterilerek ‘İşverenin güvenini kötüye kullanmak ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmak’ sebebiyle 16 Mayıs 2024 Perşembe günü iş akdimiz ihbarsız ve tazminatsız feshedilmiştir. Umuyoruz ki bu maddeden atılan son işçiler bizler oluruz. Yetkililere sesleniyorum: Bu madde işçilerin haksız ve hukuksuz yere işten atılmasına sebep olmaktadır, düzeltilmesi gerekmektedir. Bizlerin bütün gayesi işçinin birliğini, bütünlüğünü sağlayarak hak ettiği itibar ve alın terinin karşılığını alabilmesi ve ekmeğini büyütmekten başka çabamız olmamıştır. Dün itibariyle avukatlarımıza vekalet verip hukuki süreci başlattık ve takipçisi olacağız. Adaletin yerini bulup işyerlerimize dönerek sizlerle tezgahlarımızda tekrar çalışmaya başlayacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu süre zarfında bizler hakkında yapılacak dedikodular ve karalama kampanyalarına kulak asmayın ve fırsat vermeyin. Bizler, sizlerin başını öne eğecek hiçbir eylem, söylem ve davranış içinde bulunmadık. Tekrar görüşünceye kadar hakkınızı helal edin” dedi.

‘BİZ EMEKÇİLERİN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN’

İkinci sözü alan Dursun Yıldız, “Ben Dursun Yıldız, haksız yere işten atılan 4 işçiden biriyim. Bildiğiniz gibi iş akitlerimiz, ortada hiçbir somut gerekçe olmadan feshedilmiştir. Biz her ne kadar işveren tarafından işten çıkarılmış gibi görünsek de daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak için verdiğimiz mücadeleden rahatsız olan birilerinin tesiri ile bu karar alınmıştır. Disiplin kurulu kurulmadan, toplu iş sözleşmesinin hükümlerine uyulmadan mola saatlerimizde 4 atölyede çay içtik diye iş akitlerimiz feshedildi. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Biz emekçilerin ekmeği ile oynamayın. Kamu vicdanında kabul görmeyen bu adaletsiz politikaları terk edin. Kendisini toplu iş sözleşmesi ve kanunların üzerinde gören ve uğradığımız haksızlığa ses çıkarmayan bütün sorumluları kınıyoruz. Bugün bizi desteklemek için buraya gelen çalışma arkadaşlarımdan haklarını helal etmelerini istiyorum. Sizleri korkutmaya çalışanlardan korkmayın” dedi.

‘DESTEK TALEP EDİYORUZ’

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Şakir Akçer, “Malumunuz olduğu üzere Türk Harb-İş Sendikamız kurulduğu günden bugüne kadar tam 53 yıldır aralıksız olarak milli savunma sanayimizin gelişmesi, ülkemizin içeride ve dışarıda daha da güçlü olması için tüm üyeleri ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. 27 binden fazla üyesi ile ülkemizin geleceğine omuz vermek için mesai harcayan sendikamız, elbette asli görevi olan bu milletin öz evlatları üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için yoğun bir emek harcamaktadır. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, hepinizin malumudur. Zira her birimiz ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları en derinden yaşıyor ve hissediyoruz. Elbette bizler gibi milli savunma sanayimizi yüzde 20 yerli ve millilik seviyesinden yüzde 80 seviyelerine çıkaran üyelerimiz de bu zorlu koşulları birebir yaşıyor ve derinden hissediyor. Bizler Türk Harb-İş Sendikası olarak üyelerimizin yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntıların çözüm önerilerini bulunduğumuz her ortamda anlatıyor, yetkililerden, ilgililerden bu sıkıntıların çözümü için destek talep ediyoruz” dedi.

‘FARKLI BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYALAR’

Sözlerine devam eden Akçer, “Enflasyonun önlenemez yükselişi, devamlı olarak zamlanan raflar ve maalesef akaryakıt ile döviz kurlarındaki artış, ülkemizin geleceği için emek veren milli savunma işçisinin belini bükmüş, hatta tabiri caizse kırmıştır. Bugün baktığımızda üyelerimiz, bir ay boyunca emek verip ter akıtarak yoğun bir tempo içerisinde çalışıp aldıkları maaşlarından neredeyse yüzde 50’sini ev kirasına ödüyor, kalan kısmıyla da evini geçindirmeye, temel ihtiyaçlarını karşılamaya ve çocuklarını okutmaya çalışıyor. Bunca sıkıntı ve sorunlara rağmen içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları yine vatanı ve milleti için bir kenara bırakan milli savunma işçilerimiz, bu kez farklı bir durumla, işten çıkarılmayla karşı karşıya kalmıştır. Geçtiğimiz günlerde dört arkadaşımızın iş akitleri maalesef feshedildi. Ülkesi için emek veren, evine ekmek götürmek ve çocukları için, iyi bir gelecek hazırlamak için çalışan, çabalayan üyelerimiz, yıllardır emek verdiği işlerden bir kalemde uzaklaştırılmıştır. Takdir edersiniz ki bu kabul edilebilir bir durum değildir ve bu bizleri derinden üzmüştür” dedi.

‘İZAH EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL’

Akçer, açıklamasını sürdürdü ve “Türk Harb-İş Sendikası olarak bizler, teşkilatlı olduğumuz askeri fabrika ve tersanelerimizde iş barışını tesis etmek ve üyelerimizin hakkını korumak adına elimizden gelen tüm gayreti gösterirken böylesi durumların yaşanması bizleri üzmektedir. Bırakın artık ayın sonunu, ortasını dahi getirmekte zorlanan üyelerimizin bir de işten çıkarılmalarla karşı karşıya kalması, izah edilebilir bir durum değildir. Şimdi sizlere soruyorum: Tüm sosyal faaliyetlerini bir kenara bırakan üyelerimiz, evlerini nasıl geçindireceğini düşünmenin yanında bir de ‘İşten çıkarılırsam ne yaparım?’ diye mi düşünecek? Göğsümüzü kabartarak milli savunma sanayide harikalar yaratan, ‘Bana ihtiyacı olana değil benim ihtiyacım olan devletimize hizmet ederim’ diyerek varını yoğunu ortaya sererek çalışan üyelerimiz, ülkemizin teminatı olan evlatlarını okula gönderirken cebine nasıl harçlık koyacağını mı düşünecek?” dedi.

‘KARAR BİR KEZ DAHA GÖZDEN GEÇİRİLSİN’

Başkan Akçer, “Dengeli beslenmeyi bir kenara bırakın, son zamanlarda sadece karnını doyurmak için çabalayan milli savunma sanayimizin görünmez kahramanları olan üyelerimiz, şimdi de işlerinden olma korkusuyla mı işlerinin başına geçecek? Üyelerimiz milli savunma sanayimizin yüzde 100 yerli ve milli olması için nereden ve nasıl bir motivasyon kaynağı bulup çalışacak? Buradan devletimizin yetkililerine ve ilgililerine seslenmek istiyoruz: Bunca sorun ve sıkıntılarla uğraşan üyelerimiz, bir de işten çıkarılma ihtimaliyle yıpranmasın. Alınan bu kararlar bir kez daha gözden geçirilsin ve ülkesi için çalışan, evlatlarının geleceği için çabalayan bu milletin evlatları, bir de bu şekilde mağdur olmasın. Arkadaşlarımızın sendika olarak her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Yapılan fesih tebliğini ilk duyduğumuz andan itibaren arkadaşlarımızla birlikte, kendilerinin isteği doğrultusunda hareket ettik ve yol haritasını birlikte belirledik. Bundan sonraki süreçte de arkadaşlarımızla birlikte yürüyeceğiz” dedi.