KAYMAKAM KARABULUT ''DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜYOR''
Afet acil durumların meydana getirdiği maddi ve manevi zararları en aza indirmek ve toplumu daha dirençli hale getirmek amaçlı olarak afet bilinci yüz yüze eğitim Gölcük Kavaklı Şehit Onbaşı Adem Başoğlu Ortaokulu'nda yapıldı. Programa Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut Gölcük Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karadağ, İl AFAD eğitim şube müdür Selim Biçer, Eğitmen Nurten Kibarkaya, Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürleri katılım sağladılar.
ÖĞRENCİ VE VELİLERE AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ
Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert; “temel afet eğitimi, deprem başta olmak üzere sıkça yaşanan afetlere yönelik, temel eğitimi içeren programdır. Burada bu programda afetlerin öncesinde, afet anında ve afet sonrasında neler yapılabileceği ile alakalı bir eğitime gönüllü olarak sizler katıldınız. Bu eğitim topluma afet bilincini kazandırılmasına hedeflemektedir. Biz burada özellikle okullarımızda bulunan okul müdürlerimiz müdür yardımcılarımız, öğretmenlerimiz ve THF kapsamında bulunan iş güvenliği çalışanlarımız hem de okul kadromuzda çalışan hizmetli arkadaşlarımızla beraber özel ve resmi kurumlarımızda bulunan 2800 arkadaşımız var. Şu anda yüz yüze eğitimimizde kaymakamımızla beraber başlatacağız. 2800 arkadaşımızla beraber okullarımızda bulunan 31 bin öğrenci velilerimizi de kattığımızda 93 bin ve bu 2800' ü de koyduğumuzda 95 bini şu anda hedefliyoruz” dedi.
EN BÜYÜK DEPREMİ YAŞADIK
İl AFAD eğitim şube müdür Selim Biçer; “böyle bir startın Gölcük'te verilmesi bizim açımızda bizleri memnun etti. Gölcük bizim açımızda böyle bir önemi var. Gölcük 1999 Depremi her ne kadar Marmara depremi derse de bizim için Gölcük depremidir. Böyle bir farkındalık eğitiminin toplumun her kesimine ulaşma gayretimizin olmasıdır. Bununda Gölcük'te başlaması bizleri ayetten memnun etti. Biliyorsunuz 2021 yılı iç işleri bakanımız Süleyman Soylu genelgesi AFAD Başkanlığımızın koordinesiyle, afet eğitim yılı olarak ilan edildi. Bakanlığımızı n bu eğitimle ilgili 51 milyona ulaşmanın hedefi var. İlimizde 1 milyon 160 bin kişi tabi ki bu sayı çok. Ama bu koordinasyonu görkten sonra umudumuz arttı. Yıl içerisinde bu çalışmalarımızı başarı ile tamamlayacağız. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki fay hattı burada geçiyor. Kaldırmamız mümkün değil. Eğer bu coğrafyada yaşıyorsak depremle yüzleşme ve nasıl hazırlık yapacağımızı bilmemiz gerekir. Burada tüm kimyasal ürünlerin bulunduğu bir ilimizdir. Bunların eğitimlerini almalıyız ve öğrenmeliyiz” dedi.
2021 AFET VE EĞİTİM YILI
Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut “Gölcük özeline baktığımız zaman, Gölcük 1999 Depreminin merkezi konumunda. Bizim için afetlerin önemi yadsınamaz. Bu acıyı bura o dönemde yaşayanlar çok iyi biliyorlar. Binlerce vatandaşımızı kaybettik. Binlerce vatandaşımız yaralandı ve sakat kaldı. Afetin oluşturduğu olumsuzlukları en iyi bilen birimlerin başında biz geliyoruz. Tabi ülke olarak zorlu bir coğrafyadayız. Bu zorlu coğrafyayı ortadan kaldırmayı mümkün değil. Klasık bir laf var deprem öldürmez bina öldürür. O terim artık yerleşti bize ve bu konuda afet öncesi, afet sonrası ve afette yapılacakların kamuoyu tarafından yeterince algılanmalı. Bu sürecin nasıl işleyeceğini bilinmesi önemli. Bu kapsamda bakanlığımız 2021 yılını afet eğitim yılı ilan etti. Bakanlığımızın kayıtlarına bakıldığına bu güne kadar 1 milyon insana bu eğitimi vermiş. Bizde bu gün itibarı ile ilçemizde eğitimin başlangıcını yapıyoruz” dedi.
Bu konuşmaların ardından iş sağlığı ve güvenliği uzmanı Nihal Ünsal, Periyodik Kontrol uzmanı Emrah Bahalı ve Gölcük Tersane ilkokulu Müdür yardımcısı Emin Yaman tarafından afet bilinci eğitimi vermeye başlandı.
Fahri Haner