KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN 48. YIL DÖNÜMÜ VE 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI GÖLCÜK'DE KUTLANDI
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi, ilçemizde Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yıldönümü dolayısıyla bir program gerçekleştirdi. Programa; AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Deniz Ana Üs ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aziz Bakıoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mahir Sarıdağ, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları, Kaymakam Refiki Mert Can Çanga, kaymakamlık daire müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.
‘KIBRIS GAZİLERİFE DAKARCA VE CESARETLE SAVAŞTI’
Programda ilk olarak şehitlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’mız okundu. Sonrasında İlçe Müftüsü Emin Yılmaz, şehitlerimizin ruhuna Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu ve ardından dualar okundu. Sonrasında ilk konuşmayı yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Mehmet Arslan, “Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974 günü havadan indirme ve denizden çıkarma harekatını başarıyla icra ederek Kıbrıs’taki darbeyi bertaraf etmiş ve Kıbrıs Türklerini büyük bir katliamdan kurtarmıştır. Böylece adada barış ve istikrar sağlanmıştır. Bugün Kıbrıs Türkü, kendi vatanında kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Kıbrıs Adası’nın etrafında geniş petrol ve doğalgaz yatakları bulunmaktadır. Küresel ve emperyalist güçler, dikkatlerini bu bölgeye kaydırmışlardır. Bu nedenle Kıbrıs Adası’nın önemi, eskiye göre daha da artmıştır. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nin 1974’te Kıbrıs’a müdahalesinin ne denli haklı ve gerekli olduğunu da göstermektedir. Türk ordusu ve onun kahraman askeri, cumhuriyet tarihi boyunca kendilerine verilen her türlü savaş görevini üstün cesaret ve kahramanlık örnekleri sergileyerek başarıyla yerine getirmiştir. İç ve dış terör örgütleri, tüm vatan hainleri her zaman ve her yerde Türk ordusunun demir yumruğu ile ezilmeye mahkumdur. Türk ordusu, Türk milletinin özü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin teminatıdır. Kahraman Kıbrıs gazileri, 48 sene önce Kıbrıs’ta canını ortaya koyarak fedakarca ve cesaretle savaştı. Türk devletinin iradesini, kararlığını ve haklılığını düşmana kabul ettirdi. Onlar 48 yıl önce savaş meydanlarında hizmet ederek gazi olmanın haklı gururunu yaşıyor. Onları gösterdikleri kahramanlık ve cesaretten ötürü kutluyorum. Kıbrıs Barış Harekatı’nda 498 can kardeşimiz, 70 mücahit ve 270 Kıbrıs Türkü şehit oldu. Şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan Kıbrıs gazilerini Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına rahmet ve saygıyla anıyorum. Hayatta olan gazilerimize de sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı kardeşlerimize, kurdukları cumhuriyetin şanlı bayrağı altında hür ve bağımsız şekilde yaşamlarında sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” dedi.
‘BÜYÜK ÖNEM TAŞIYAN BİR OLAY’
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Bugün Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. yılındayız. Geçen süre içerisinde baktığımız zaman bu harekatın, Kıbrıs Türklerinin hayatlarını teminat altına aldığı gibi burada kurulmuş olan devletin barış ve istikrar getirdiğini söyleyebiliriz. Bu harekat, aslında özü ile baktığımız zaman hep geriye gidişin tersine çevrildiği tek olay. 1939 senesinde Hatay’ın anavatana katılması, silah kullanmaksızın barış yoluyla gerçekleşmişti. Dolayısıyla oradaki soydaşlarımızın hayatlarının kurtarılması açısından büyük önem taşıyan bir olay. Güvenlik anlamında öneminin yanı sıra, kıta sahanlığı açısından kritik bir bölge. Hasılı mavi vatan açısından ne kadar önemli olduğu, sadece askeri yönden değil ekonomik yönden de önemli bir işlevi olduğunu görüyoruz. 1974 yılındaki harekatta şehit olan kahraman askerlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükranla anmak istiyorum. Ahirete irtihal eden kahraman gazilerimizi de rahmet ve minnetle yad ediyorum. 1071’den bu güne bu toprakların vatan olması için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Allah Türk milletini daim eylesin. Ordumuzu da karada, havada, denizde daim muzaffer eylesin” dedi.
‘SOYDAŞLARIMIZI KADERİNE TERK ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİ’
Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, “Bugün Türk tarihinin en önemli günlerinden bir tanesinin yıldönümünü yaşamaktayız. Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilene kadar buradaki soydaşlarımız, vatandaşlarımız, yoğun bir etki altındaydılar. Bu, dönemsel olarak hızlı bir şekilde maalesef katliam derecesine varacak boyutlara ilerledi. Bunun en son halkası da Kıbrıs Rum Kesimi’nin Yunanistan’a bağlanmasına ilişkin adada gerçekleştirilen darbe oldu. Bu darbe ile beraber amaç, Kıbrıs’ı tamamen Yunan adası haline getirip Yunanistan’a bağlamaktı. Bizim devlet olarak buna kayıtsız kalmamız mümkün değildi. Bu harekat yapılıncaya kadar her türlü uluslar arası hukukun gerektirdiği girişimlerde bulunduk. 1960 anlaşması ile garantör ülkelerden biri Türkiye idi. Biz gerekli müdahalelerin yapılması için o tarihlerde İngiltere ile irtibata geçtik. Fakat İngiltere garantör ülke olarak böyle bir müdahaleden yana tavır sergilemedi. Ülke olarak oradaki soydaşlarımızı kaderine terk etmek mümkün değildi. Adanın komplesine barış getirebilmek adına 20 Temmuz 1974 tarihinde bu harekatı gerçekleştirdik ve kahraman ordumuz, çok kısa bir süre içerisinde adada etkinliği ele almak suretiyle oradaki vatandaşlarımızı Rum mezaliminden kurtardı. Bu süreçte hayatını kaybeden, şahadet mertebesine erişen askerlerimiz ve Kıbrıs Türkü vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hayatta bulunan gazilerimize sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum. Buradan donanma kentinden şunu ifade etmek istiyorum: Biz Kıbrıs’ın, Kıbrıslı vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Dün böyleydi, bugün böyle, yarın da böyle olacak. Kesinlikle şer odaklarının, diğer güçlerin emellerine ulaşmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu vesile ile bu anma etkinliğini tertipleyen ilçemiz Muharip Gaziler Derneği’ne, yönetimine ve gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
‘MÜCADELE BİTMEDİ’
AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Bugün 48. yılını andığımız Kıbrıs Barış Harekatı için bir araya geldik. Adaya barış getirmek üzere, soydaşlarımıza uygulanan zulme son vermek adına bir harekat yapıldı. Allah’a çok şükür bugün adada barış var ama mücadele bitmedi. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımız, kapalı Maraş bölgesini açarak aslında Kuzey Kıbrıs’ta ekonominin canlanması noktasında, uluslararası hukukun verdiği yetkiyle süreci yönetiyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti, hiçbir zaman başka bir ülkenin toprağına göz dikmemiştir. Nerde bir zulüm, mazlum varsa hukuktan ayrılmadan insani desteğini verir. Bu harekatın Türkiye Cumhuriyeti’nde önemli bir dönüm noktası daha var. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Amerika’nın bize uyguladığı silah ambargosu vardı. O gün Türkiye Cumhuriyeti anladı ki kendi yerli ve milli savunma sanayisini kurmalı. O günden başlayan adımlar, 20 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliği ve kararlılığında, yaptığı tüm hamlelerle birlikte bugün yüzde 80’i bulan yerli ve milli savunma sanayimizle birlikte yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz aylarda buraya geldi. Yerli ve milli denizaltımızın denize indirilişi noktasında konuşmalar yaptı. Hem karada hem denizde hem de havada savunma sanayimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Çok yakın zamanda, bir ay sonra mavi vatanımızda, uluslararası hukuktan elde ettiğimiz haklar çerçevesinde, en gelişmiş sondaj gemimiz olan Abdulhamit Han Sondaj Gemimizle mavi vatanda sondaj çalışmalarına devam edeceğiz. Bu cennet vatanı bu al bayrağın altında bize vatan kılan tüm şehitlerimizi ilk günden bugüne kadar rahmetle yad ediyorum. Gazilerimizi minnet ve şükranla selamlıyorum. Şehitlerimiz kutup yıldızlarımızdır. Biz mücadelemize her zaman insani, vicdani ve hukuki olarak devam edeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından programa katılan protokol üyelerine anı madalyaları takdim edildi. Son olarak anı fotoğrafının çekilmesi ile program son buldu.