KİTAP KENTİ OLDUK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel ve sosyal gelişimine yaptığı katkılarla uzun yıllar ‘’sanayi kenti’’ olarak bilinen Kocaeli, artık ‘’kitap kenti’’ olarak anılmaya başlandı. Her yıl ‘’Ağaçlar Kitap Açtı’’ etkinliğiyle start alan ve bu yıl 665 bin ziyaretçisiyle Türkiye’nin en büyük fuarı haline gelen Kocaeli Kitap Fuarı’nın ardından, belediye otobüsleri bile kütüphane haline geldi.
ÇALIŞAN VE ÜRETEN KOCAELİ
Kocaeli, eğitim seviyesi yüksek insanların yaşadığı bir şehir. Aynı zamanda üretim kenti. Çalışan, emek harcayan insanların şehri. Çalışan insanların kitap okumaya ayıracak vakti de sınırlı oluyor. Ancak hayatı tanımak, kendini geliştirmek, başka hayatların kapısını açmak için okumak şart.
TÜRKİYE’DE OKUMA ORANI DÜŞÜK
TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de okuma oranı düşük. Özellikle çalışan kesim, kitap okumaya vakit ayıramıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Okuma Haritası’nda kişi başına okunan ortalama kitap sayısı 7,2. Televizyon karşısında ve internet başında saatlerini harcayan birçok kişi kitap okumaya yeterince süre ayırmıyor.
EN BÜYÜK KİTAP FUARI
Ancak Kocaeli’nde tüm bu oranlar artık tersine dönmeye başladı. 2009 yılından bu yana Kocaeli Kitap Fuarı’nı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, kentte kitap okuma ve kitap satın alma alışkanlığını geliştirdi. Kocaeli Kitap Fuarı, 7. yılında 265 bin ziyaretçiyle geçmiş yıllarda olduğu gibi kendi rekorunu kırarak, Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliğini sürdürüyor.
BİR MİLYON KİTAP BİR ARADA
Bu yıl 7.’si düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nda 350 yayınevi, 42 sahaf, 67 STK katıldı. 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda bir milyondan fazla kitap, okur severlerle buluştu. Bu kitapların yarısına yakını da kitap fuarı boyunca okurlar tarafından satın alındı.
KOCAELİ’DE BİR NESİL KİTAPLA BÜYÜYOR
Kocaeli’de bir nesil fuarın sayesinde kitap sevdalısı olarak büyüyor. Kitap Fuarı ilk kurulduğunda yeni doğan çocuklar, bugün ilkokulda okuyor. Kocaeli Kitap Fuarı’nın ilk yılında okula başlayanlar ise neredeyse liseden mezun olacaklar. Kitap Fuarı’nın hayata geçirildiği yıllarda lise sıralarındaki çocuklar ise üniversiteyi bitirip, hayata atılmak üzere.
YÜRÜYEN KÜTÜPHANELER YOLLARDA
Kocaeli halkının kitap okuma sevdasını gören Büyükşehir Belediyesi, şimdi şehir içindeki otobüslerini yürüyen kütüphanelere dönüştürdü. Büyükşehir tarafından satın alının 263 yeni otobüsün tamamında kütüphane bulunuyor. Bu kütüphanelerde Büyükşehir’in yayınlarının yanı sıra sevilen yazarların kitapları yer alıyor.
KİTABA KALDIĞIN YERDEN DEVAM ET
Kütüphaneli otobüslerde ilk olarak sevilen yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu’nun kitapları bulunuyor. Vatandaşlar bir kitabı yolculuk boyunca okurken, bir başka otobüse bindiklerinde aynı kitabın kaldıkları sayfasından devam edebiliyor.
KÜTÜPHANELİ OTOBÜSLER BENİMSENDİ
Kütüphaneli otobüsler, yolcular tarafından yola çıktıkları andan itibaren benimsendi. Kütüphaneli otobüsleri çok beğenen vatandaşlar, Büyükşehir’in araçlarında güvenli ve konforlu yolculuk yaparken, bir yandan da kitapların büyülü dünyasına dalmanın keyfini yaşıyor.