KOCAELİ'DE 89 SINIF KARANTİNADA

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Kocaeli Şube Başkan Yardımcısı Beyhan Korkmaz, “Yüz yüze eğitimin 4’üncü haftasında önlemler alınsın okullar açık kalsın” başlıklı açıklamasında Kocaeli’deson verilere göre,  Başiskele 5, Derince 7, Dilovası 1, Gölcük 6, İzmit 49, Körfez 3, Kartepe 12, Karamürsel 7,  toplam 89 sınıfın karantinaya alındığını belirtti.

TOPLAM 89 SINIF
Korkmaz tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Milli Eğitim Bakanı Türkiye genelinde, 5 bin 900 sınıfta, vaka nedeniyle, yüz yüze eğitime ara verildiğini açıkladı. Bakanlığın derslik başına düşen öğrenci sayısı, veriler üzerinden gidildiğinde, en az 153 bin 400 öğrenci salgından etkilenmiş, bulaş konusunda Kocaeli ilk 10’nun içine girerek,  Okulların açılışının ilk 4’üncü haftasında yüz yüze eğitimi devam ettirememiş oldu. Ulaşabildiğimiz son verilere göre Başiskele 5, Derince 7, Dilovası 1, Gölcük 6, İzmit 49, Körfez 3, Kartepe 12, Karamürsel 7,  toplam 89 sınıf karantina altındadır.

MEB SORUN YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYOR

Karantinalar dikkate alındığında, Karantinaya alınan sınıflardaki öğrenciler, yeniden uzaktan eğitime geçtiğinden öğrencilerin sınavları ve ölçme değerlendirme ile ilgili, yeniden bir planlama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Özellikle; Bilgisayar bölümü okuyan öğrencilerin, bilgisayar laboratuvarlarında oluşabilecek vaka ve karantinalarda, ailelerin çocuklarına, uzaktan eğitim için bilgisayar alma zorunluluğu doğacağından, bu çocuklara ücretsiz bilgisayar, internet desteği sağlanmalıdır. MEB, her konuda olduğu gibi bu konuda da sorun yokmuş gibi davranmakta ve sorun çözmekte gecikmektedir.

 

SALGIN GÜNDEME BİLE ALINMADI

MEB, 20’inci Milli Eğitim Şurasının toplanacağını açıkladı. Önceki şuraların, hazırlık süresi dikkate alındığında bu kadar kısa sürede sağlıklı bir şuranın toplanması mümkün değildir ve şura başlıkları arasında, salgında eğitimde yaşanan tahribat gündeme dahi alınmamıştır.  LGS ve YKS salgın koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir. Sınav merkezli, çocuklarımızı rekabete zorlayan, eşitsizlikleri salgınla birlikte daha derinleştiren eğitim sistemine son verilmelidir. Her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkı vardır.

“DİYANET BİLE MÜDAHİL OLDU”

Biz velilerin olmadığı, görüşlerimizi, eleştirilerimizi ifade edemediğimiz bir Şura sonucundan çocuklarımızın yararına bir sonuç çıkması beklenemez. Veliler olarak Şura’ da olmak ve görüşlerimizi bildirmek istiyoruz. Diyanetin bile eğitime müdahil olduğu, okul öncesinde dini derslerin zorunlu olması talepleri varken,  Veli ve STK’ların davet edilmemesi ve görüşlerinin alınmaması Şura’nın kapsayıcılığını sekteye uğratacaktır.

 

“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR”

Kocaeli’de yaşanılan, somut örnekler ülke genelinde de aynı. Yeterli temizlik görevlisi yok, okullarda hijyen, havalandırma sistemi yok. Yeterli ek derslik hazırlanmadı, yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Fiziki mesafenin sağlanmasına yönelik ısrarla gerekli önlemler alınmıyor. Ders sürelerinin azaltılması, sınıfların seyreltilmesi konusunda adım atılmadı, bağlayıcı kararlar alınmadı. Bu şartlarda yaşamın her alanında olduğu gibi okullarda da salgın yayılımı arttırıyor, sınıflar karantinaya alınmaya devam ediyor.

 

BAKANLIĞA UYARI

Milli Eğitim Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyoruz.Sınıfların acilen seyreltilmesi sağlanmalıdır. Okullarda hızlı uygulanabilecek PCR testleri bulunmalıdır.Acilen ek derslik sağlanmalı, ataması yapılan 15 bin öğretmen bir an önce göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması yapılmalıdır.Okullarda yeterli yardımcı personel artırılarak görevlendirilmelidir.Ders süreleri azaltılmalıdır. Tüm öğrenciler için ücretsiz yemek ve ücretsiz su sağlanmalıdır.Okul başarı puanı uygulaması bu sene olmamalıdır.Karantinaya alınan öğrencilerin ölçme-değerlendirmelerinde düzenleme yapılmalıdır.

 

POZİTİF KREŞ ÖĞRENCİLERİNİN VELİLERİ ADLİ İZİNLİ SAYILMALI

Salgın yönetimi ile ilgili okullarda velilerin de bulunduğu koordinasyon kurulları oluşturulmalıdır. Karantinaya alınan öğrencilerden uzaktan eğitime erişimi olmayanlara ücretsiz cihaz ve internet desteği sağlanmalıdır.LGS ve YKS salgın koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir.Sınav merkezli, çocuklarımızı rekabete zorlayan, eşitsizlikleri salgınla birlikte daha derinleştiren eğitim sistemine son verilmelidir. Her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkı vardır. Kreşlerde covit-19 olan öğrencinin velisi adli izinli sayılmalı, çocuğunun yanında durabilmelidir.