KOCAELİ'DE ATIK SEBZE VE MEYVELER GÜBREYE DÖNÜŞECEK



“Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi” tanıtım programı Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) toplantı salonunda yapıldı. AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu önderliğinde yapılan projede gıda atıklarının gübreye dönüştürülmesi hedefleniyor. Proje kapsamında Topraktan Tabağa Tarımsal Kooperatif kurucularından Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir öncülüğünde farklı illerde uygulaması olan proje başta pazar yerleri olmak üzere, restoran ve marketlerde ortaya çıkan sebze ve meyve atıklarını yeniden tarıma kazandıracak.

 

AKP TAM KADRO TANITIMDAYDI

Projenin tanıtım toplantısına AKP’liler akın etti. Toplantıya Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz, Cemil Yaman, Mehmet Akif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, AKP İl Başkanı Mehmet Ellibeş,  Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu, AKP Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, ilçe başkanları, Tohum bankası sahibi Kandıralı NardaneKuşcu, çiftçiler ve partililer katıldı.

“İZAYDAŞ’A GÖNDERMEDEN TASARRUF SAĞLIYORUZ”

Tanıtım toplantısının ilk konuşmasının Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü gerçekleştirdi. Projenin ilk uygulanacağı iki ilçeden biri olan Başiskele’nin Belediye Başkanı Yasin Özlü konuşmasında, “Biz ve arkadaşlarımız ile atıkların geri kazanımı ile ilgili çalışmalar yapıyorduk. Bu proje ile birlikte çalışmalarımız daha genişleyecek. Bizim bölgemizde ciddi firmalar var. Bütün firmaların konteynerlerini evsel atık araçlarından ayırdık. Katı atık aktarma tesisimizi kurarak, çöplerimizi İZAYDAŞ’a göndermeden ayıklayıp tasarruf sağlıyoruz. Çok kısa zamanda kaynağında ayrıştırma projesine başlayacağız” ifadelerini kullanarak projede emeği geçenlere teşekkür etti.

“EKONOMİYE BÜYÜK BİR KATKISI OLACAK”

Projenin başlayacağı bir başka ilçe olan Derince’nin Belediye Başkanı Zeki Aygün ise, “Ülkemizin ve dünyanın en büyük sorunu atık problemi. Sıfır atık projesi Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Hanım gündeme getirdi. İlimizde de bu konuyu Radiye Hanım yürütüyor. Atık yönetimi belediyelerde olduğu için önemli. Bu projeyi hayata geçirmek önemli bir başlangıç olacak. Biz atıkları alıyoruz ama bunların ekonomiye kazandırmak söz konusu. Pazar atıkları eskiden gömülüyordu, şimdi gübre olarak dönüştürülmesi ekonomiye büyük bir katkısı olacak. Bu konuda katkısı olan Milletvekilimize ve projeyi takip edenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“ÜCRETSİZ DAĞITILACAK”

Projenin Kocaeli’deki yürütücüsü AKP Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu proje süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Projenin özetinin gıda atıklarından gübre yapımı olduğunu ifade eden Katırcıoğlu, “Projenin özeti gıda atıklarının gübre yapılması. Bu aslında geleneksel olarak büyüklerimizin yaptığı geleneksel faaliyetler bunlar. Konu çok geniş, çok önemli. Çok ilginç bilgiler var. Ben de okudukça öğreniyorum. Bu proje Cumhurbaşkanımızın çok değerli eşinin uhdesinde devam ediyor. Ata tohum projesinde ilerledik. Eylül 29’da burada tanıtımını yapmışız. Koronavirüse rağmen çok hızlı mesafe kat ettik. 491 ata tohum topladık bunun 250’si saklanmak adına Ankara’daki tohum gen bankasında konuldu. Bu dönem 3 bin fideye çevirdik ata tohumlarımızı. Şimdi o tohumlar ata tohum üzerinden tarım yapmak isteyenlere ücretsiz olarak dağıtılacak” ifadelerini kullandı.

“TARIM VE TOHUM MİLLİ MESELE”

NardaneKuşcu’nun tohumlarının projede çok önemli bir katkısı olduğunu ifade eden Katırcıoğlu, “Nardane Hanım’ın verdiği tohumlar çok güzel. Bugün ata tohumu yaparken şunu gördük. Tohum güzel ama toprak çölleşmiş. Ata tohumda verimi arttırmak için toprağın verimini arttırmalıyız. Ebru Hanım beni aradığında bu projeyi neden Kocaeli’de yapmayalım dedi. Ben de hemen balıklama atladım. Tohum, tarım ve çevre bunlar milli mesele. Bu konularda kim çalışmak isterse bu projeye dahil olabilir. Kendisi de bu proje içinden başka bir proje yapabilir. Şimdi projenin ilk tanıtımı için yakın ilçelerde başladık. Diğer ilçe belediye başkanları ile konuşunca hepsinin çok önemli çalışmalar yaptığını gördük” dedi.

 

“TOPRAKTAN DAHA FAZLA GELİR ELDE EDECEĞİZ”

Kompost gübrenin ne olduğundan kısaca bahseden Katırcıoğlu, “Toprağı topraktan gelende besleyince onu mikroorganizmaya çeviriyor ve toprağın değerini arttırıyor. Aynı zamanda hasatında verimini arttırıyor. Atık gıdalarımız ile birlikte toprağımızı verimlileştireceğiz. Toprak konvansiyel tarım nedeni ile maalesef çölleşmiş. Öyle güzel bir döngü var ki toprakta biz tarım ilaçları ile topraktaki böcekleri öldürmüşüz. Mikroorganizmaları öldürmüşüz. Biz bu proje ile bir taşta birçok kuş vuracağız. Daha az kimyasal kullanacağız. Atıklar azalacak ve değerlendirilecek, topraktan çok daha fazla gelir elde edeceğiz. Buradan elde ettiğimiz gübreleri belediyemiz aracılığıyla ücretsiz dağıtacağız” diye belirtti.

 

“ZEHİRLERE İLAÇ DEMEYİ BIRAKIN”

60 yıldır verdiği emek ile toplam bin 200 çeşit ata tohumu toplayan Nardane Kuşçu geri dönüşümün geleceğe olan borcumuz olduğunu ifade etti. Kadın çiftçilerin ve Yeşil Mutabakatın öneminden bahseden Kuşçu, “Yeşil Mutabakat sadece çiftçiyi ilgilendiren bir şey değil. Cumhurbaşkanlığının da bir uyarısı oldu. Ardından Ticaret Bakanlığına tevdi edildi. Belediyeleri çok büyük oranda ilgilendiriyor. Bunların hepsi çok sevindirici. Bu ekosistemi anlamak çok önemli. Bunu anlamadan yaptığımız her şey zararlı oluyor. Ekolojik okuryazarlığı çok önemsiyoruz. Bu dünyadaki her şey bizim için yaratılmadı. Ekolojik okuryazarlığı herkesin öğrenmesi gerekiyor. Bizim zararlı zannedip yok ettiklerimizin bedelini ödüyoruz. Ekolojik okuryazarlığımız olmazsa tarım alanlarımızı kaybederiz. Ekosistemdeki döngüyü kırarsak açlık ve susuzluk yaşarız. Zehirlere de ilaç demeyi bırakın” dedi

“SON 60 HASATIMIZ KALDI”

Topraktan Tabağa Tarımsal Kooperatif kurucularından Ebru Baybara proje ile ilgili sunum yaptı. Baybara konuşmasında, “Son 60 hasat. Dünyadaki iklim değişikliği ile birlikte son 60 hasatımız kaldı. Totalde 25 milyon insan verimsiz toprak nedeni ile yer değiştirmiş. Birleşmiş milletler bunun 600 milyona yükseleceğini ifade etti. BU kadar önemli bir projeye kapılarınızı açtığınız için teşekkür ederim. Belediye Başkanları ile konuştuk. Olağan üstü bir ekip kurulacak. Ben aslında bir mutfak şefiydim. Dünyanın en iyi 10 şef arasına girmiştim. Normal bildiğiniz şefler gibi çalışmazdık. Ben bunun rozetini aldım. Benim işim yaptığım yemeğin kaç kişinin hayatını değiştirdiği ile ilgili” dedi. Baybara konuşmasının devamında proje ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.