KOCAELİ’DE FETÖ'DEN 9 BİN 791 KİŞİYE SORUŞTURMA!
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2019 yılına ilişkin istatistikleri paylaştı. Adli ve idari işlemlere ilişkin rakamları açıklayan Korkmaz, "Adli olaylarda içeriği bilinmeden yanlış yorumlar yapılıyor. Bu da milletimizin adalete olan inancını sarsıyor. Bugün FETÖ ile ilgili iltisaklı adliye çalışanlarına ilişkin bir operasyonumuz oldu. 34 kişi gözaltına alındı. Bir kısmında ardışık arama tespit edildi. Bir kısmı hakkında soruşturma yapılmış ancak takipsizlik kararı verilmişti. Farklı illerden kişiler var. Daha önce burada çalışmış ancak gitmişler” dedi.
"GEÇEN SENEYE GÖRE AZALDI”
"Bu sene ilginç bir durum oldu" diyen Korkmaz, "Türkiye’de suçlar aşağı yukarı her yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 artar. Ancak bu sene ilginç bir durum oldu. Bu sene 33 bin 696 dosya geldi. Bakanlığımızın yaptığı çalışma neticesinde yapılan ihbarlarda artık “şüpheli” sıfatı değil, ihbar adı altında bir buton açtık ve oraya kayıt yapıyoruz. Bir de bizde devir diye bir işlem var. Bir önceki yıldan 16 bin 120 dosya gelmişti. 2019 ile birlikte 36 bin 187 dosya hakkında karar verilmiş" dedi.
"BUGÜNE KADAR NE YAPTIK?"
"Bu sene anayasal suçlar büromuzun kayıtlarına göre 5 bin 257 adet terör dosyası açılmış" diyen Korkmaz, "Bu dosyalardan bin 108 hakkında iddianame hazırlamış. Peki, FETÖ ile ilgili bugüne kadar ne yaptık? 15 Temmuz’dan bu yana Kocaeli’de FETÖ ile ilgili 9 bin 791 kişiye soruşturma yapıldı. Bu kişilerden 3 bin 476 iddianame hazırlanmış. Ayrıca 3 bin 789 kişi hakkında takipsizlik verilmiş. Yine 6 bin 235 kişi dosya hakkında ise takipsizlik verilmiş. İtirafçı sayısı bin 892. Bu rakam yüzde 51’e tekabül ediyor. El koyduğumuz ve elde incelenmeyi bekleyen materyal sayısı ise 55. TEM Şube’nin elindeki en büyük dosya ankesör doyasıdır. TÜBİTAK bitti. Cengiz Topel bitti" şeklinde konuştu.
TARANMAYI BEKLEYEN 100 DOSYA VAR
Korkmaz, "İcra müdürlüklerinde dosyalarımız çok fazla. Biliyorsunuz adliyemizdeki icra müdürlükleri diğer binamızda hizmet veriyor. 4 icra mahkememiz aktif. Hepsinin elinde 25 bin civarında dosya var. Toplamda 100 bin civarında taranmayı bekleyen dosya var. İŞKUR üzerinden personel temin ederek bu dosyaları taramak istiyoruz. 2019 yılı itibariyle 209 bin 183 dosya açılmış. Bu dosyalardan 72 bin 123 dosya tamamlanmış ve hakkında karar verilmiş. Bugün itibariyle ise 332 bin 682 dosya hakkında devam ediyor" dedi.
ARABULUCULUK BÜROSU
"Arabuluculuk iş mahkemeleri için artık mecburi hale geldi" diyen Korkmaz, "İşçi yada işveren direk mahkemeye gidemiyorlar önce arabuluculuk bürosuna gidiyorlar. 8 bin 1987 evrak gelmiş. 532 dosya halen arabulucuda devam ediyor. Bin 333 dava arabulucu tarafından çözülmüş. 6 bin 240 dosya için ise arabulucuda anlaşma sağlanmamış. Bu müessesenin etkin kullanılması halinde bu oranlar daha da fazla artacaktır. AİLE İÇİ ŞİDDET BÜROSU Ülkemizin içinde bulunduğu en büyük sorunlardan biri ile içi şiddettir. Bizim aile içi şiddet ile ilgili evraklarımız ayrı bir büroya geliyor. Kocaeli 2 bin 232 aile şiddet dosyası açılmış. Bunlardan bin 878 dosya hakkında karar vermişti. Halen bekleyen dosya sayısı ise 354. CEZAEVİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Kanunda suç olarak teşkil etmeyen bazı hallere ise kabahatler bürosu bakmaktadır. Bu kapsamda 242 işlem yapılmış, 116 evrak ise neticelendirilmiştir. 5 bin 251 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. CMK’nın 250 Maddesine eklenen bir madde ile 13 kalem suç hakkında seri muhakeme usulü uygulanmaya başlandı. Burada amaç kişi suçunu kabul ederse cezanın yarı oranında cezalandırılması ve yargılamanın hızlı yapılmasıdır" dedi.
BİZİM YAKA
Şermin Özcan