KOCAELİ'DE HASARLI 2500 BİNA VAR


Kocaeli İl AFAD Müdürlüğünde Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İlçe Kaymakamlıkları ve İlçe Belediyeleri yetkililerinin katıldığı istişare toplantısında Orta Hasarlı Binalar sorunu masaya yatırıldı. Toplantıya, 11 hizmet gurubunda destek çözüm ortağı olan ilçe belediyeleri ve 3 hizmet grubunda destek çözüm ortaklığı bulunan kaymakamlık yetkililerine TAMP-Kocaeli Afet Müdahale Planının anlatılmasıyla başlandı. Konuyla ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi ve 14 hizmet grubundaki sorumluluklar ve görevler hatırlatıldıktan sonra ilçelerin aktif olacakları hizmet grubu planları kendilerine teslim edildi.
 
2 BİN 500 BİNA İÇİN SORUN SÜRÜYOR
Tekoğul sözlerini şöyle sürdürdü: "Depremden 17 yıl sonra iki ana Kanuna rağmen hala bu sorunla yüzleşiyor olmak ve 2 bin 500 civarında orta hasarlı binayla ilgili nasıl çözüm bulunacağını bilememek hepimiz için üzüntü vericidir. 7269 sayılı Afetler Kanunumuza göre 1 yıl içinde güçlendirilmesi ya da yıkılması öngörülen bu binalardan bir kısmı maalesef ne güçlendirilmiş ne de yıkılmıştır. Mülga Bayındırlık ve İmar Bakanlığınca birer yıllık süre uzatımlarıyla 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre tanınan orta hasarlı binalar için 10 yıllık bu süre de yeterli olmamış, 2012 yılında süreyi kaçıranlar için Büyükşehir Belediyemizce alınan bir Meclis Kararıyla bir fırsat daha sunulmuş, bu karar 1200 civarında bina için bir çözüm oluştursa da geriye kalan 2 bin 500 civarında bina için sorunlu hali ortadan kaldıramamıştır.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM UMUDU
7269 sayılı Afetler Kanununun 31.12.2009 tarihinden sonra yıkım hariç çözüm öngörmediği gerçeğiyle yüzleşen hasarlı bina sahipleri, ya da binasını yıkmak istemeyen malikler için 2012 de yürürlüğe giren 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunuyla bir umut algısı oluşmuştur. Bu umut, Afetler Kanununa göre bu binaları yıkması gereken belediyeler için de söz konusu olmuş, bazı belediye başkanlarının o dönemde yaptıkları açıklamalarda, güçlendirmesini yapmış ancak iskan alamamış binalar için riskli yapı tespiti imkanı geldiği ve güçlendirilmiş orta hasarlı binaların yıkılmaktan kurtulacağı beyanları gazetelere yansımıştır.
 
Valiliğin 2012/1 Genelgesiyle bu orta hasarlı binaların tümünün riskli sayılmasının önü açıldığı halde 6306 sayılı Kanunun uygulanmasının sadece malik başvurusuna bırakılması ve yıkıma odaklı uygulanması, riskli sayılması gereken bu binalar için re'sen tespit yapma imkanının işler kılınmaması ve risksiz çıkan binalar için de herhangi bir çözüm üretilmemesi dolayısıyla bu umudun yersiz olduğu net şekilde anlaşılmıştır.Kısaca; yıkmaktan başka çözüm sunmayan kanunlar, binasını yıktırmak istemeyen malikler, uygulaması zor olan yıkım gerçeği ile yüzleşen kuruluşlar ve 2 bin 500 civarında orta hasarlı binabir Kocaeli gerçeği olarak karşımızda durmaktadır." dedi.