KONAK HASTANESİ UYARDI

Konak Hastaneleri İzmit, halk arasında “Mide Gribi” olarak adlandırılan ‘virüs nedenli mide barsak iltihabı” nedenleri, sonuçları ve tedavisi üzerine geniş kapsamlı bir açıklama yaptı.

TANIMLAMASI YANLIŞ

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Konak Hastaneleri İzmit Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Hilmi Alga, öncelikle “Mide Gribi” tanımlamasının yanlış olduğunu ifade ederek hastalıkların adlandırılması konusunda deformasyon yapılmaması gerektiğini vurguladı. Uzm. Dr. Alga yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “ Mide Gribi magazinsel bir ad. Tahmin ediyorum halka açıklamak, endişeleri azaltmak adına kullanılan bir adlandırma. Asıl kastedilen tıbbi adı ‘Viral gastroenterit’ olan, daha doğru açıklamayla ‘virüs nedenli mide barsak iltihabı’ hastalığıdır.

BİRKAÇ SAATTEN BİRKAÇ GÜNE KADAR SÜRER

Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, halsizlik bazen ateşle seyreden hastalığa bakteriler, parazitler ve virüsler sebep olurlar. Virüslerin etken olduğu vakaların diğerinden farkı, ishalin kansız olması ve antibiyotiklerin etkisiz olmasıdır. Bu hastalığa neden olan birçok virüs vardır; En sık rotavirüs, adenovirüs, enterovirüs ve nörovirüslerdir. Bu virüslerin en çok bulaşma nedeni doğal olarak yiyecekler ve içeceklerin ağızdan alınmasıdır. Ama dışkı, kusmuk ve benzeri çıkartılarının bulaştığı yerlere ellerin teması ve bu ellerin iyi yıkanmadan kullanılması ile de bulaşır. Ve virüslerin mide–bağırsak kanalına ulaşması ile birkaç saatten birkaç güne kadar süre sonrasında belirtiler başlar.

BU HASTALIĞIN GİDİŞATI NASIL? TEDAVİSİNDE NE YAPILIR?

Gidişatı çoğunlukla iyidir, genellikle vücut direncine bağlı olarak da 2-5 günde, nadiren 10 güne kadar kendini sınırlayan, şifa ile sonuçlanan bir hastalıktır. Tedaviye gelince; Antibiyotikler virüslere etkili olmadığından bu hastalarda kullanılmaz. Burada önemli olan ishal ile kaybedilen sıvının telafi edilmesidir. Bu da öncelikle sıvı içmekle olur. Bulantı ve kusmanın da olduğu durumlarda ağızdan sıvı alınamıyor ise damar yolundan serum ile verilmesi gerekir. Sıvı yüklenmesi dışında ayrıca doktor tavsiyesi ile şikâyetleri azaltmak adına bulantı kesiciler, karın ağrısı azaltıcılar, ateş düşürücüler kullanılır. Hastalıkta kaybedilen sıvıyı almak çok önemlidir. Bu da su içmekle olabileceği gibi ayran, çay, bitki çayları posasız meyve suları ile de olabilir.

BU SALGIN DÖNEMİNDE HASTA OLMAKTAN NASIL KORUNACAĞIZ?

Korunma sadece salgın döneminde değil her zaman olmalıdır. Çünkü mikrobik nedenli mide barsak iltihapları her mevsimde sık görülen hastalıklardandır. Temel olarak mikrop bulaşmış su içmekten ve şüpheli, beklemiş yiyecek tüketmekten kaçınılmalıdır. Belediye kontrolündeki şebeke suları sanılanın aksine mikrop yönünden tekrar kullanılan damacana sularından daha güvenlidir. Aileden birinde bulantı, kusma, ishal şikâyeti başladığında o sırada kullanılmakta olan damacana suyu değiştirmenizi ve çiğ tüketilen gıdaları yıkamak için de olsa her türlü suyu kaynatıp soğutarak kullanmanızı öneririm. Ellerin tuvalet sonrası ve yemekten, yemek hazırlamadan, ağza değdirilmeden önce iyi yıkanması gerekir. Kabuklu deniz ürünleri ve kontrolsüz sokak gıdaları (midye dolma, çiğ köfte, beklemiş kumpir katkıları, çözülüp tekrar donmuş deep freze gıdaları, beklemiş sütlü ve kremalı pastalar, vb) bu konuda şüpheli gıdalardır.”

ÖZEL KONAK HASTANELERİ HAKKINDA

1995 yılında İzmit'te kurulan Konak Sağlık Grubu, sahip olduğu seçkin kadrosu ile dünya standartlarında hizmet veren A Sınıfı bir hastanedir. Yatırımlarını günden güne genişleten Konak Sağlık Grubu 2013 yılında bünyesine kattığı Gebze Tıp Merkezi'ni 2015 yılında A Sınıf hastane Özel Gebze Konak Hastanesi olarak hizmete aldı. 2014 yılında hizmete giren Gölcük Aile Konak Hastanesi ile yapmış olduğu aynı yıl Sakarya’ da bünyesine kattığı Konak Tıp Merkezi ile 2016 yılında 4. büyük hastanesi olan Özel Sakarya Konak Hastanesi hizmete girmiştir. Bina yatırımlarının yanı sıra hasta odaklı yaklaşımı, seçkin hekim kadrosu, sağlık personeli, tıbbi altyapısı, teknolojisi ve hizmet kalitesi ile yenilikler getiren Konak Sağlık Gurubu 128 Kesit BT Koroner (Sanal) Anjiyo ve Kolon Hidroterapi, Uyku Laboratuvarı, Kardiyak Rehabilitasyon, Çocuk Cerrahisi, Trans Manyetik Stimulasyon (TMS), Alerji Hastalıkları Tedavisi, Hilterapi gibi hizmetleri de verebilmektedir. 15000 m2 kapalı alana sahip Konak Hastanesi, 2015 Mart ayında hizmete giren Kocaeli'nin ilk özel Tüp Bebek Ünitesi ile sağlığın daima yanında olmaya devam ediyor.