KOÜ Tıp Merkezi’nde 41’inci böbrek nakli

 2010 yılında kurulan ve 2012 yılından bu yana aktif olarak operasyonlar gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Organ Nakli Merkezi, 41’inci böbrek nakli hastasını taburcu etti. Böbreğinde geri dönülmez kaybı olan 43 yaşındaki Fatma Zengin’ne böbrek nakli yapılması gerekiyordu. Ancak kadavra nakil bulunamadığı için diyaliz hazırlıklarına başlandı. Bu süreçte Zengin’in annesi Ümmühan Ala gönüllü olarak bir böbreğini kızına vermek istedi. Yapılan tetkiklerin ardından dokular uyduktan sonra anne Ümmühan Ala’nın da herhangi bir sağlık probleminin bulunmadığı anlaşılınca nakil 12 Ocak tarihinde KOÜ Organ Nakli Ekibi tarafından gerçekleştirildi. Başarılı geçen operasyonun ardından Fatma Zengin taburcu edildi.


ANNESİ BÖBREĞİNİ KIZINA VERDİ

Mutluluğunu paylaşmak isteyen Fatma Zengin, “Annem bana ikinci kez hayat verdi” dedi. Organ nakli ekibinde yer alan Nefrolog Prof. Dr. Erkan Dervişoğlu, “Hasta altı aydır takibimizdeydi. Böbrek fonksiyonlarında geri dönüştürülemeyecek kayıplar oldu. Geldiği noktada kendisine diyaliz hazırlıkları yapacağımızı söyledik. Ancak asıl tedavi yöntemi organ nakliydi. Bu nedenle hastaya bu yöntemi de anlattık. Ve Fatma Zengin’in annesi 63 yaşındaki Ümmühan Ala, gönüllü verici oldu” dedi.

 

“KADAVRA DONÖR LİSTELERİNDE GERİDEYİZ”

Dervişoğlu’nun ardından konuşan KOÜ Organ Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Levend Özkan, “Canlı donörden gerçekleştirdiğimiz organ nakillerinde ilk sıralarda yer alırken kadavra donör listelerinde çok geri sıralardayız. Aslında bunun tam tersinin olması gerekir. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra o hastadan yapılan organ nakli yani kadavra organ nakli sayısının yüksek olması gerekir” ifadelerini kullandı. Organ Nakli Merkezi Mesul Müdürü Prof. Dr. Nazım Mutlu ise organ naklinin önemine değinerek, KOÜ Organ Nakli Merkezi’nde böbrek, kornea ve kemik iliği nakillerinin gerçekleştirildiği bilgisini verdi