‘KÜLTÜREL DEĞERLERİN GELİŞİMİNİ DESTEKLİYORUZ’
Gölcük Trakya İlleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, dün dernek binasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi işbirliğinde sürdürülen Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamında hardaliye içeceği tanıtımını gerçekleştirdi. Programa Dernek Başkanı Ramazan Korkut, derneğin eski başkan ve yöneticileri, dernek üyeleri ve hardaliye içeceği üreticisi Bülent Baksi katılım gösterdi. Düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Başkan Korkut, “Dernek olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Kent Konseyi tarafından Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamında desteklenen ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Kültürel Değerlerimiz’ Projesi ile Kırklareli Hardaliyesi İçeceği tanıtımını derneğimizde yapacağız” dedi.
‘YENİ KUŞAKLAR TARAFINDAN BİLİNMEMEKTE’
Sözlerine devam eden Başkan Korkut, “Tarihte 1611-1682 yılları arasında yaşamış olan Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde hardaliyeden Edirne ve bugün Bosna Hersek sınırlarında kalan Banja Luka gibi birkaç yerde yapıldığından söz ettiği, bugün Trakya Kırklareli yöresinde üretilip keyifle tüketilen hardaliye gibi kültürel bir değerimiz, globalleşen dünyada yeni kuşaklar tarafından bilinmemekte ve unutulmaktadır. Ülkemiz kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 20 Aralık 1930 günü Kırklareli ziyaretinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenmiş ve ‘Milli içecek haline getiriniz’ şeklinde talimat vermiştir. Bu içeceği, ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Kültürel Değerlerimiz’ Projesi’nde görsel ve yazılı materyaller ile tanıtmak, anlatmak ve derneğimizin kültürel kapasitesini arttırmak, kültürel değerlerimizin gelişimini desteklemek istiyoruz” dedi.
‘ÜRETTİRİP SATIŞINI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ’
Korkut, “Bu projede derneğimize destek veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Şube Müdürü Samet Şengöz, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, Yerel Hardaliye Üreticisi Bülent Baksi, derneğimiz yönetim kurulu, üye ve hemşerilerimize, projemizde çalışan gönüllülerimize teşekkür ediyoruz. Hardaliye, üzüm kabuğu ve çekirdeği ile ezildikten sonra içine siyah hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek hazırlanan, kendine has hoş kokusu ve tadı olan, buruk içimli, alkolsüz, geleneksel bir içecektir ve ilave su ile şeker içermez. Üzümün has suyundan elde edilir ve tamamen doğaldır. Biz de bunu ürettirip ilçemizde derneğimiz adına satışını gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.