KURBAN TEDBİRLERİ ALINDI
Gölcük Müftüsü İlyas Öztel, dün kurban komisyonu ve kurban hizmetleri ile ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu. Müftü Öztel, “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban rahmet, merhamet, paylaşmak ve kulluktur. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mü’min, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakka yaklaşmakta hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır” dedi.
‘KURBANIN RUHUNDA HAKK’A YAKINLIK VE FEDAKARLIK VARDIR’
Müftü Öztel, “Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Kurban, Kur’an-ı Kerim, sünnet ve icmâ ile sabit, mali bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an ve sünnette deliller mevcuttur. ‘Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin’ (Hac Suresi, 28). ‘Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık’ (Hac Suresi, 34). Hz. Peygamber’de (SAV) kurbanı bir ibadet olarak kabul emiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamber’in meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir. (Tirmizî, Edahi, II)” dedi.
‘İBADETLERDE SORUMLULUK BİREYSELDİR’
Müftü Öztel, açıklamasına devam ederek “Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde ‘Hz. Peygamber (SAV), Kurban Bayramı’nda Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade edip bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını ısrarla tavsiye etmiştir’ (İbniMâce, Edahi, 3) denilmiştir. ‘Kimlere kurban kesmek vaciptir? Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, dinen zengin mukim olan, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Masıli, El İhtiyar, IV, 252-256)’. İbadetlerde sorumluluk bireyseldir. Aile fertlerinin her biri kendi başına dinen zenginse, zekat ve kurban ibadetiyle yükümlüdür. Her biri kurban kesmelidir. Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamber’in sünneti ile tespit edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olan devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Ancak 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli ise kurban edilebilir” dedi.
‘KESİLECEK HAYVANIN KURBAN OLMAYA ENGEL KUSURU OLMAMALI’
Açıklamalarına devam eden Müftü Öztel, “Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir. Kurbanlık hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olması, ibadetin gaye ve mahiyetine uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik, mesela bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik, memelerinin hepsi veya yarısı kurumuş (sütsüz) hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya biraz yırtılmış olması, kurban olmasına engel olmaz. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması için kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz. İlçemizde kurban hizmetlerinin dini, sağlık, hijyen ve pandemi kurallarına uygun iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için Kaymakamımız Sayın Cengiz Karabulut’un başkanlığında üç kez toplanan kurban komisyonu, her türlü tedbiri alarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bilindiği gibi korona virüsü salgını, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam etmektedir. Kurban satış ve kesim yerlerinde, bayram süresince maske, mesafe ve temizlik kurallarına azami derecede riayet ederek korona virüsü ile mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
‘BAYRAMIN ÜÇ GÜNÜNDE DE KURBAN KESİLEBİLİR’
Müftü Öztel, açıklamasının sonunda “Virüsle mücadelede bize destek olacak önemli tedbirlerden biri, kurbanlarımızı kestirmek için randevu almamız, bir diğeri de kurbanın kan ve atıklarının mutlaka bir çukura gömülmesidir. Kurban Bayramının üç gününde de kurban kesilebilir, dinen hiçbir sakıncası yoktur. İlçemizde kurban kesim ve satış yerleri tespit edilerek bu hizmeti sağlıklı, güvenli ve dini vecibelere uygun yerine getirebilecek 76 işyerine müsaade edilmiştir. Bu vesile ile bütün Gölcüklü hemşerilerimin Kurban Bayramı’nı şimdiden tebrik ediyor, keseceğimiz kurbanların kabulünü yüce Rabbimizden niyaz ediyorum” dedi.