MHP DE SEÇİMLİ KONGRE 10 TEMMUZ DA !..

Ankara 13. Noterliği konuyla ilgili “MHP Kurultayı için 659 imza aldık. Kontrol amaçlı sayım sürüyor. Tasdik işlemi Pazartesi günü yapılacak” dedi. MHP Genel Merkezi'ne yakın kaynaklar ise 495 imza toplandığını savundu. Divan Başkanlığı için Meral Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu ile Sinan Oğan'ın desteklediği Hasan Hüseyin Türkoğlu aday oldu. Dervişoğlu 456, Türkoğlu 170 delegeden imza aldı. Bir süre sonra adaylar uzlaştı ve Dervişoğlu tek aday olarak Divan Başkanı oldu. MHP'de muhaliflerin tüzük değişikliğine ilişkin tüm önergeleri oy birliğiyle kabul edildi. Muhalifler de 10 Temmuz'da yapılacak seçimli genel kurula katılacak. Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP'lilerin geri dönmelerinin önü de açılıyor. Ancak MHP Genel Merkezi, tüzük değişikliği için 3'te 2 şartının arandığını belirtiyor.

 

Son dakika: Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongre için Akyurt'taki Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleşiyor. Toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Muhalifler, tüzük değişikliğiyle Genel Merkez'in disiplin silahını alacak düzenlemeler hedefliyordu. Önergelerin tümü kabul edildi. Genel Merkez, yasadışı ilan ettiği tüzük kurultayına katılmıyor. İşte yaşananlar:

 OĞAN: GENEL MERKEZ HUKUK SÜRECİ BAŞLATACAK GİBİ

 MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, “Bugün getirilen çok sayıda tüzük değişikliği elbette ki her birisi için ayrı ayrı mahkemeyi beraberinde getirebilir” dedi. Daha kısa ve öz bir tüzük değişikliğinin yapılmasının gerekliliğine vurgu yapan Oğan, “Bunu yaptığımız takdirde bu tür Gemerek mahkemelerinin önünü kesmiş olurduk. Bugün getirilen çok sayıda tüzük değişikliği elbette ki her birisi için ayrı ayrı mahkemeyi beraberinde getirebilir. İnşallah genel merkez yapmaz bunu. Ama genel merkezimizi de az çok tanıyoruz. Dolayısıyla da genel merkez bir hukuk süreci başlatacak gibi görünüyor” açıklamasında bulundu. 

10 TEMMUZ'DA SEÇİMLİ KONGRE KARARI ÇIKTI

17.25 MHP Kurultay Çağrı Heyetinin topladığı olağanüstü kongreden, seçimli kongrenin 10 Temmuz'da yapılması kararı çıktı. Kongrede tüzüğün değiştirilmesi istenen maddelerine ilişkin tüm önergeler de oybirliğiyle kabul edildi.

MHP'de Çağrı Heyetinin topladığı ve Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen 6. Olağanüstü Kongresinde komisyona sevk edilen tüzük değişikliği önergelerinin tümü oybirliğiyle kabul edildi.  Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonu'nda seçimli kongre için toplanılması, çoğunluğun sağlanamaması halinde aynı gündemle 17 Temmuz'da Anadolu Otel'de bir araya gelinmesi konusundaki önergeyi oylamaya sundu.   Önerge oy birliğiyle kabul edildi.  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 6. Olağanüstü Büyük Konrenin 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonu'nda toplanacağını açıklamıştı.  Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, bu hafta içinde genel merkez yetkilileriyle görüşerek 10 Temmuz'daki kurultayın birlikte yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunacak.      

Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP'lilerin geri dönmelerinin de önü açılıyor. Ancak MHP'de genel merkez muhaliflerin tüzük değişikliği için 3'te 2 şartı gerektiğini belirtiyor. Bu yaklaşık 790 delegenin imzasına tekabül ediyor. 

GÜNGÖR'E İADE-İ İTİBAR

16.30 Kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi. 2001 yılında partiden ihraç edilen, 2014 yılında yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı. 

 KORAY AYDIN'DAN AÇIKLAMA

 MHP Genel Başkan adaylarından Koray Aydın, Divan Başkanlığı için Sinan oğan veMeral Akşener'in aday çıkarttığının, kendisinin ve Ümit Özdağ'ın aday çıkartmadığını söyledi. Delegenin iki liste nedeniyle tepki gösterdiğini belirten Aydın, kendilerinin arabulucuk yaptığını, tek listeye dönüldüğünü bildirdi. Aydın, şöyle konuştu: "Katılımın yüksek olduğunu düşünüyorum. 10 Temmuz'da yapılacak kongrenin oldukça canlı, çekişmeli bir kongre olacağını düşünüyorum. Demokrasinin güzelliği de burada.Türkiye'de siyaset sıkıştı. Halk adına avukatlık yapacak bir siyasete ihtiyaç var. Biz buna talibiz. Bu kongrelerle de MHP geliyor"

 KURULTAY İÇİN 10 TEMMUZ KARARI...

Kurultay'da Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonunda yapılması oy birliğiyle gündeme alınması kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi. Diğer yandan, 7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırılması gündeme alınması da kabul edildi.

16.00 Kongrede Musavvat Dervişoğlu, değiştirilmesi istenen tüzük maddelerini okudu. 14 değişiklik önergesi verildi. 

'DİVANDA ÜÇ ARKADAŞIMIZ VAR Kİ...'

 Divan Başkanlığı'na seçilen Musavvat Dervişoğlu,  "Az önce bir tartışma yaşanmış gibi algılanmış olabilir. Elbette sabahın erken saatlerinde buraya geldiniz. Salonun fiziki şartlarını görüyorsunuz. Allah hepinizden razı olsun. Elbette siz bu kadar sabretmişken, bizden de sabır ve feragat istediniz, biz de ona uyduk ancak bu divan çok özel bir divan. Bu divanda bulunan arkadaşlarımın üç tanesi var ki hakikaten yerleri doldurulamayacak nitelikleri taşıyor" dedi. Divan üyelerimizin biri Söğüt Belediye Başkanı, Söğüt kuruluş demektir." diyen Dervişoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Polatlı Belediye Başkanımız Mürsel Bey vardı, Polatlı kurtuluş demektir. Ve bize bir emanet, bizim bu divanda sadece adımız var, başbuğumuz, cennet mekan Alparslan Türkeş'in Pınarbaşı Belediye Başkanı bu divanın üyesi. Şimdi ben bu divanda kurtuluşun sembolü olan Mürsel Bey'i varsayarak, yüksek müsaadelerinizle gündeme geçmek istiyorum. Musavvat Dervişoğlu'nun açılış konuşmasının ardından, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.        

 İKİ LİSTE ORTAYA ÇIKTI, ADAYLAR KULİSE ÇEKİLDİ

15.00 Meral Akşener tarafından desteklenen ve yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterilen  Musavvat Dervişoğlu'na karşılık Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş tarafından desteklenen Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegeden divan başkanlığı için imza topladı. Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada adaylar kulise geçti. Bir süre görüşen adaylar el ele kürsüye çıktı. Bu sırada 'tek liste' sloganları atıldı. Ardından Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy birliğiyle seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.

 752 İMZAYLA KONGRE BAŞLADI

 MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı olağanüstü kongrede salt çoğunluğun sağlandığı belirtildi. MHP'de kayıtlı bin 187 delegenin salt çoğunluğu olan 594 sayısı aşıldığı için kongre başladı. Kongrenin açılış konuşmasını Kurucular Kurulu Üyesi ve Kurultay Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağır yaptı.Toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla kurultayın açılışının yapılmasında bir engel kalmadığını belirten Sağır, mahkeme kararı doğrultusunda toplanan kurultayın tamamen yasal olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 7 aylık bir sürenin ardından kurultayın toplanabildiğine işaret eden Sağır, "Türk milletinin beklentilerini yerine getirirken adaletten sapmayacağız. Bugün bu salondan çıkacak karar her ne olursa olsun saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundadır. Başta MHP Genel Merkezi olmak üzere herkes bütün kamuoyu konuya bu hassasiyetle yaklaşmalıdır. Zira kurultayımızın meşruiyeti, bağımsız Türk mahkemeleri tarafından tescil edilmiş ve onaylanmıştır." dedi.

 ÇAĞRI HEYETİ: 752 DELEGEYE ULAŞILDI, 50 KİŞİ DE SIRADA

14.01 Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı. Sayım işleminin devam ettiği belirtiliyor. Kurultayın toplanması için gerekli salt çoğunluk sağlandı. MHP Genel Merkezi, delegelerin 3’te 2’sinin desteği olmazsa tüzüğün değişemeyeceğini savunuyor. Muhalifler bu görüşte olmasa da psikolojik sınır nedeniyle 807 imzayı aşmayı hedefliyor. 

13.23 Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş, "Bugün Sayın Genel Başkanımıza rağmen çok önemli bir adım atılmıştır. İnşallah gençlere yol verir. Çok direnç gösterdi. İnşallah bundan sonra birlik, beraberlik içinde bütün ülküdaşlarımızla birlikte ileri götüreceğiz" dedi. Türkeş, "Arkadaşlardan duyduğuma göre gerekli çoğunluk var" diye konuştu. 

PSİKOLOJİK SINIR 900

MHP'de Çağrı Heyeti'nin tüzük değişikliği için topladığı kongrede salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtildi. Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen kongrede, alfabetik il sırasına göre anons edilen delegeler noter nezaretinde delege kartını alarak salona giriyor. Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel, delegeleri, hazirun listesine imza atmadan salona girmemeleri konusunda uyardı. Erel, "psikolojik sınır olarak görülen 900'e ulaşmak adına imza atmadan salona geçilmemesini" istedi. MHP'de kongrenin toplanabilmesi için salt çoğunluk bin 187 delegenin yarıdan bir fazlası olan 594. Dört ayrı masada delegelerin kayıt işlemi sürüyor. Bu listeler birleştirme tutanağında bir araya getirilecek ve net sayı ortaya çıkacak.

12.14: Salonda Başbakan Meral sloganları yükseldi. 

12.13: Salonda yapılan anonsta imza vermeden salona giren delegelerden imza vermeleri istendi. Muhaliflerin hedefi 900 imza.

DELEGE SAYISI DA TARTIŞMALI

12.00 MHP'de kurultayın toplanması için yaklaşık 600 delegenin imzası gerekiyordu. Kurultay için gerekli imzanın toplandığı, salt çoğunluğa ulaşıldığı belirtiliyor. Gözler şimdi kaç imzaya ulaşılacağında. Genel Merkez ile muhalifler arasında delege sayısında da görüş ayrılığı var. Muhaliflere göre partinin 1198 delegesi bulunuyor. Genel Merkeze göre delege sayısı 1240. 

 SİNAN OĞAN: FAZLASIYLA ULAŞILDI

 11.35 Kongrenin toplanması için gereken yeterli delege sayısına fazlasıyla ulaşıldığını ifade eden Sinan Oğan, "Ülkücülerin susamışlığı bugün burada son bulacak. Ülkücüler iktidar istiyor, ülkücüler artık önlerine tüzük engeli istemiyor ve o tüzük engelini bugün burada inşallah kongre ile aşacağız, 10 Temmuz'daki genel kurultaya hazırlanacağız." dedi. Genel merkezin, "bugün yapılan kongreyi tanımadığına" yönelik açıklamalarını değerlendiren Oğan, "Önemli olan ülkücülerin tanımasıdır, ülkücüler de burayı tanıyor. Yeterli sayıda delege geldiği takdirde burası ülkücülerin tanıdığı bir tüzük kurultayı olacaktır. Kaldı ki mahkemelerin tanıdığı, 12. Sulh Hukuk'un, Yargıtayın tanıdığı ve görevlendirdiği bir tüzük kurultayını Genel Merkez'imiz niye tanımasın? Bu hak, hukuk tanımamak olur." diye konuştu.

AKYURT TARTIŞMASINA YANIT

 Bahçeli'nin, "Ayrı bir idari birim olan Akyurt'ta kongre yapmak yasal değil." ifadelerinin hatırlatılması üzerine Oğan, "Büyükşehir Yasası çıkalı zannediyorum epey oldu. Büyükşehir Yasası, 2014 yılında çıktı yanılmıyorsam, ben de Meclis'teydim o zaman, dolayısıyla artık şehir merkezi diye bir kavram kalmadı. Artık Ankara'nın her yeri şehir merkezidir. Böylesine hakikaten ipe sapa gelmez, komik iddialarla insanları bize güldürmesinler." değerlendirmesinde bulundu.