OKULLARIN YANGIN GÜVENLİĞİ DENETLENDİ !

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebi üzerine tüm okullarda yangın güvenliği denetlemesi yaptı. İtfaiye ekipleri, Kocaeli'deki 891 resmi ilkokul, ortaokul, lise ve engelli eğitim okullarında yangın güvenlik tedbirlerini inceledi. İncelemeler, İtfaiye Dairesi Başkanlığı Önleme ve Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan mühendislik ve itfaiyecilik dallarından teknik personelden oluşturulan denetim ekiplerince gerçekleştirildi.

 
ALTI AYDA TAMAMLANDI
İncelemelerde; yangın güvenlik tedbirlerinin yeterli olup olmadığı, yeterli ise aktif olup-olmadığı ve yaptırılması gereken bakım-ölçüm işlemlerinin düzenli biçimde yapılıp-yapılmadığı değerlendirildi. Altı ayda tamamlanan incelemede, eksik olduğu tespit edilen hususlar, her okul için ayrı düzenlenen listeler halinde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildi ve bu eksikliklerin kısa zamanda giderilmesi istendi.

DENETİMLER SEKTÖRLER BAZINDA YAPILDI
2014 yılında başlanan "Kocaeli'nin tüm tesis ve işletmelerin yangın güvenliğinin denetlenmesi" projesi, İtfaiye Dairesi Önleme ve Eğitim Şube Müdürlüğü'nce oluşturulan ekipler tarafından yürütüldü. Yapılan denetim planına göre ilk önce kentte bulunan tüm sağlık tesislerinde çalışma yapıldı. Bugüne kadar sırasıyla:Konaklama Tesisleri (otel, motel, pansiyon, öğrenci yurdu, yatılı kurslar), Toplanma ve Ticaret Amaçlı Tesisler (Alışveriş merkezi, pasaj, çarşı, düğün salonu, spor salonu, sinema, tiyatro vb.), Özel Eğitim-Öğretim Tesisleri (özel okul, dersane, kurs, etüd merkezi, anaokulu, kreş vb.)
ile Kocaeli Üniversitesi'nin tüm binalarının, inceleme ve denetimleri tamamlandı.

DENETİMLER TEKRARLANACAK
Denetim ekibi, son olarak tüm resmi okulların denetimini tamamlanmasının ardından, plan doğrultusunda fabrika, atölye gibi her türlü endüstriyel üretim tesislerinin denetimine başladı. Bu sektörün tamamlanmasıyla birlikte, depolama tesisleri (Lojistik tesisleri, tank çiftliği,  depo, antrepo, liman, katlı/açık otopark) ve akaryakıt istasyonlarının denetimine geçilecek. Böylelikle denetim süreci tamamlanmış olacak ve ilk denetlenen yerden başlayarak, bu denetimler sürekli olarak tekrarlanacak.
 
ÖNCE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİYOR
Denetim amacıyla tesis ve işletmelere gerçekleştirilen ziyaretlerle öncelikle ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu hizmette bilgilendirici ve eğitsel yaklaşım uygulanıyor.  Belirlenen eksikler varsa, tamamlanması için süreler veriliyor. Tanınan süre sonunda eksikliklerini gidermeyen işyerleri hakkında yasal işlem başlatılıyor.
 
ENVANTER ÇIKARILDI
Bu denetimlerin sağlıklı biçimde yürütülebilmesine azami derecede önem veren itfaiye denetim ekipleri, öncelikle hummalı bir çalışma ile kentin denetim kapsamına alınacak tesislerinin envanterini çıkarttı. Bu envanter çalışması, itfaiye arşivine ek olarak, ilçe belediyelerinin, ticaret, sanayi ve esnaf-sanatkar odalarının, organize sanayi bölge müdürlüklerinin arşivleri de eş zamanlı olarak taranmak suretiyle gerçekleştirildi. Bu çalışmanın sonunda her bir tesise özel kimlik dosyaları açıldı. Dosyalar, tesis ve işletmelerin yer aldığı ilçelerin adlarını taşıyan özel arşiv dolaplarına yerleştirilerek sürekli güncellenmesi sağlanıyor.

EĞİTİM VE TATBİKAT ÖNEMLİ
Tesis ve işletmelerde yapılan denetimlerde, fiziki tedbirlerin yanında, çalışan personelin bilgisi de inceleniyor. Personelin işyerindeki mevcut yangın tedbirlerinin neler olduğu ve nasıl faaliyete geçirebileceği, acil durum ortaya çıkması halinde ne yapması gerektiği konularında eğitilmiş olması ve tatbikatlarla bu eğitimleri pekiştirmiş olması da isteniyor.