PROSTAT KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Ergüney, hastalığın erken teşhis ve doğruyaklaşım yöntemleri ile tamamen tedavi edilebilir olduğunun altını çizdi.

 

KİMLER PROSTAT KANSERİ RİSKİ TAŞIYOR

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir ve mesanenin (idrar kesesi) altında yer alır. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Ülkemizde ve dünyada, erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci en sık görülen kanser prostat kanseridir.

 

15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Kocaeli İl Sağlık Müdürü ve Üroloji Uzmanı Op. Dr. Şenol Ergüney, 40 yaş üstündeki erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskinin arttığını ifade etti. Ergüney “Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri olan, sağlıksız beslenen, spor yapmayan, aşırı kilolu, diyabet ve diğer kronik hastalıklara sahip erkek bireylerde ‘Prostat Kanseri’çok daha sık görülüyor” dedi.

 

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Hastalığın,Üroloji(Bevliye) Uzmanı hekimler tarafından son derece kolay teşhis edilebildiğinisöyleyenErgüney “Gece sık idrara kalkma, idrar yaparken yanma, sancı, kanama ve menide kan görülmesi Prostat kanserinin belirtisi olabilir. Ultrason ve belli tahliller yaparak ve  akabinde basit bir biyopsi işlemi ile hastalığın kesin tanısı konabiliyor. Tedavi için ise hastalığın evresine göre hareket edilmekte.Hastalık eğer basit ve erken evrede ise takip, ilaç kullanımı ve ameliyat ile;ileri evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapi ile tedavide başarı sağlanmakta. Bireyler bu yakınmalardan bir ya da bir kaçını kendilerinde hissettiğinde vakit kaybetmeden bir Üroloji hekimine başvursunlar” dedi.

 

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

 

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususun erken teşhis olduğunu vurgulayanErgüney “Özellikle elli yaşın üzerinde ki erkekler yılda en az bir sefer gerekli testleri yaptırarak, aile ve akrabalarında hastalık öyküsü bulunan ve risk taşıyan bireyler ise checkup yaptırarak hastalığa karşı önlem alabilirler. Sağlık Bakanlığımızın politikalarında koruyucu hekimlik ve taramalar son derece önem arz ediyor.  İllerimizde İl Sağlık Müdürlüklerimiz bünyesinde, ilçelerimizde Sağlıklı Hayat Merkezleri veya İlçe Sağlık Müdürlüklerimizin bünyelerinde Kanser Tarama Merkezleri (KETEM)bulunuyor. Buralarda Prostat, Kalın Bağırsak, Meme, Rahim Ağzı kanserleri ile ilgili basit ve ücretsiz tarama testleri yapılarak erken teşhis konulabiliyor. Bizler Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızı erken teşhis yolunda taranmayan kalmasın düşüncesi ile tamamen ücretsizolan taramalarını yaptırmak üzere merkezlerimize davet ediyoruz” diye konuştu.