SADECE AŞI OLANLAR GİREBİLECEK
Sonbahara kadar nüfusun yüzde 70-80’inin koronavirüse karşı aşılanıp rahatlaması için özellikle 18-35 yaş grubuna dönük çalışmalar yapılacak. Pandemiyle mücadelede bu hedefe ise merkezi noktalarda toplu aşılamayla ulaşılacak.
Türkiye'nin sonbahar aylarına kadar nüfusun yüzde 70-80'inin aşılanıp rahatlaması için hedef kitle olarak aşıya en duyarsız kesim olan 18-35 yaş grubuna dönük özel çalışmalar yapılacak. Maçlar, sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklere sadece aşılı olanların alınması gibi "pozitif ayrıştırıcı" yöntemler kullanılabilecek.
Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, Delta varyantının en fazla görüldüğü Rusya'dan gelen turistler konusunda kamuoyunun endişe duymaması gerektiği belirtiliyor. Çünkü Rus turistler direkt belli bölgelere iniyor ve tatil boyunca otelden dışarı çıkmıyor, toplumu enfekte etme ihtimali bu yüzden çok düşük görülüyor.
Temasta oldukları turizm çalışanları da zaten aşılanmıştı. Batılı ülkeler başta olmak üzere delta varyantı birçok yerde etkin hale geldi. Türkiye'de de 26 ilde görüldü. Verilen bilgiye göre günlük vakaların yüzde 5'i delta varyantı. 1 Temmuz itibari ile Türkiye normalleşme sürecine girdi. Bunun etkileri iki hafta sonra ortaya çıkacak.
Normalleşme, bir de hızla yayılma özelliği olan delta varyantı eklenince iki hafta sonra günlük vaka sayılarının artması bekleniyor. Delta varyantının hızlı yayılması nedeniyle yaz aylarında 2 binlere inmesi beklenen günlük vaka sayılarının 5-6 binlerde kalmasına neden olacağı belirtiliyor. Aşıya olan ilgiye göre bu sayısının 4 ila 10 arasında gidip gelmesi bekleniyor.
AŞI OLAN MAÇA GİREBİLECEK
Türkiye'nin sonbahar aylarında rahat etmesi için önümüzdeki süreçte günlük en az 1 milyon aşı yapılması, ikinci dozlar başladığında ise bu sayının 2 milyona çıkması gerekiyor. Sayıların hızla yükselmemesinin en önemli nedeninin aşıya en az ilgisi olan 18-35 yaş grubundaki talep yetersizliği gösteriliyor
Bu nedenle aşılamada hedef kitle olarak bu kesime yönelinecek. 18-35 yaş grubunun aşıya ilgisinin artması için "pozitif ayrıştırma" yöntemi gündeme gelecek. Kurallara uyan ve aşısını yaptıran ödüllendirilecek. Sezon başladığında maçlara, tiyatro, sinema ve konser gibi etkinlere sadece aşılı olanların alınma gibi yöntemlerle bu yaş grubunun aşıya ilgisinin artırılması hedefleniyor.
VALİLİKLER DE DEVREYE GİRİYOR
Aşının vatandaşın ayağına kadar gitmesi için valilikler ve kaymakamlıklar da devreye girecek. Sağlık il müdürlükleri ile birlikte aşı kampanyası yürütülecek. İllerin özelliklerine göre yayla, sera, tarla, cami, pazar yeri girişleri, büyük şantiyelerde çadırlar kurulup toplu aşılama yapılması mümkün hale gelecek.