SAĞLIK İÇİN 2 BARDAK SÜT İÇİN
Her yıl 21 Mayıs günü kutlanan “Dünya Süt Günü’’ ile sütün yaşamımızdaki önemine dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Türkiye ise süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi içerisinde yer almasına rağmen, süt içme oranlarında Avrupa ülkelerine oranla oldukça düşük bir seviyede yer alıyor. Türkiye’de süt sektöründe liderliğini sürdüren Pınar Süt, 45 yıldırsüt tüketimini artırma konusunda çalışmalarına devam ediyor.
Günde sadece yarım bardak süt içiliyor
Son iki yılda Türkiye’de süt tüketimin artmasına rağmen Türkiye’de halen kişi başı tüketimin günde sadece yarım bardak olduğunun altını çizen Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi için süt tüketimine dair bilincin artırılması gerektiğini vurguladı.
İdil Yiğitbaşı “Dünyada süt üretiminde ilk 10’da yer almamıza rağmen tüketim konusunda Avrupa’nın gerisinde kalıyoruz. TÜİK verilerine göre içme sütü üretim rakamı 2015’de 1 milyon 378 bin tondan , 2017’de 12 artarak 1 milyon 548 bin tona ulaşmıştır. Bu artış olumlu yönde olsa da Euromonitor verilerine göre, dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde kişi başına içme sütü kullanımı yıllık 100 litreden fazladır. Avrupa ülkelerindekişi başı yıllık süt tüketimi ortalaması ise yaklaşık 60 litre civarında iken Türkiye’de kişi başına içme sütü tüketimi ise yıllık sadece 33 litredir. Bu rakamlara göre Türkiye’de kişi başına günlük ortalama içilen süt miktarı sadece (yarım bardak) 90 ml. dir. Başta çocuklarımız olmak üzere herkesi günde 2 bardak süt içmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.
“Sağlık İçin Süt Paneli”
21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında Pınar Enstitüsü tarafından tüketicilere süt içme bilincinin kazandırılması ve sağlığımız üzerine olumlu etkilerinin bilimsel veriler ışığında anlatılması amacıyla “Sağlık İçin Süt Paneli” düzenlenecek. Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenecek panelin açılış konuşmasını İdil Yiğitbaşı yapacak. Panele sektör temsilcilerinin yanı sıra üniversitelerin Gıda Mühendisliği, Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü ve Gıda Mühendisliği Beslenme Bölümlerinden öğretim görevlileri katılacak.