ŞEKER ''KOCAELİ’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ''

   Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Gazi Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak milletvekillerini ve ekran başındaki seyirciyi Kocaeli’ndeki çevre yatırımları ve İzmit Körfezi dip çamurunun temizlenmesi konusunda bilgilendirdi.

   Yoğun sanayileşme ve çarpık kentleşmenin getirdiği çevresel olumsuzlukların geçmiş dönemde Kocaeli’nin kaderi olduğunu ifade eden Şeker, yapmış olduğu konuşmanın devamında ise;

   “Kokan İzmit Körfezi’nde 2004 yılına kadar canlılar yaşayamaz olmuştu. 2004’te AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin göreve gelmesiyle, öncelikle kentin tamamında yapılan 23 adet atık su arıtma tesisi ile atık suların tamamı arıtılarak günlük 250 ton çamurun körfeze akması önlendi. Yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla, yeşil alan düzenlemeleriyle, sahil düzenlemeleriyle, 9 milyonun üzerinde ağaç dikilmesi ile 26 milyon m²’nin üzerinde yeşil alan hizmete sunularak Kocaeli’nin çehresi değişti.”

KARADAN VE DENİZDEN DENETİMLER YAPILIYOR

      “129 km kıyı kenar uzunluğuna sahip olan İzmit Körfezi’nin doğusunda 2006 yılında tescil edilmiş 42 hektarlık sulak alan, güneyinde 2004 yılında tescil edilmiş 152 hektarlık Yalova-Hersek Lagünü alanı ve 1. derece doğal sit alanı bulunmaktadır.

   İzmit Körfezi deniz uçağıyla havadan sürekli izlenirken karadan ve denizden de sürekli kontrolleri ve denetimleri yapılıyor. Yapılan denetimlerde kirliliğe sebep olanlara cezalar kesiliyor. Körfezdeki gemilerin atıkları, atık alma gemileriyle toplanarak İZAYDAŞ’ta bertaraf ediliyor. Büyükşehir belediyemizin deniz süpürgeleriyle İzmit körfezi ve kıyıları sürekli temizleniyor. Bütün bu çalışmaların sonucunda 1’i körfezde, 6’sı Karadeniz sahilinde olmak üzere Kocaeli’nde 7 Mavi Bayraklı plaj oluşturuldu.

   Körfezde balık çeşitliliğinin zenginleştirilmesi için ise binlerce balık türü büyükşehir belediyemiz tarafından tarım il müdürlüğü kontrolünde İzmit körfezi ile buluşturuldu. İzmit körfezine yapılan yatırımlarla bugün 115’den fazla canlı türü yaşamaya başladı.”

DİP ÇAMURUNUN TEMİZLENMESİ

   “Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı ortak proje çalışmasında, İzmit Körfezi’nin doğu baseninde geçmiş yıllardan günümüze gerek akıntılarla, gerek yüzeysel sularla ve gerekse insan faaliyetleri sonucu biriken 3,5 milyon metreküp dip çamurunun temizliğine başlandı. Meteorolojik olaylarda koku ve bulanıklığa sebep olan, biyolojik olayları (alg patlamalarını) tetikleyen, çözünmüş oksijeni tüketerek deniz ekosistemi için olumsuz çevresel kirliliklere neden olan dip çamurunun temizlenmesi amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında protokol yapılarak, ilk etapta İzmit Körfezi doğu baseninde yaklaşık 1 milyon 13 bin metreküp dip çamurunun temizlenmesi, susuzlaştırılması ve bertarafı yapılmaya başlandı.”

İZMİT KÖRFEZİ TEBESSÜM ETMEYE BAŞLADI

   “Kocaeli, sanayi kimliğinin yanında yeşil ile mavinin kucaklaştığı doğal güzellikleriyle cennet gibi bir kenttir. Gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras ise hakları olan yaşanabilir temiz bir çevre ve doğal zenginlikleri korumaktır.

   2002’de genelde, 2004’te yerelde başlayan AK Parti iktidarıyla büyükşehir belediyemizin çevreye yaptığı yatırımlar, alınan tedbirler ve sıkı denetimlerle gri Kocaeli, yeşile, İzmit Körfez’i maviye, körfezde balık türleri artmaya, yunus balıkları gelmeye ve eşsiz gösteriler sunmaya başladı.

   Sonuç olarak Kocaeli’miz ve eşi benzeri olmayan İzmit körfezimiz bize tebessüm etmeye başladı.”

TEŞEKKÜR EDERİM

  “Kocaeli’mize bu hizmetlerin yapılmasına destek olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, bu projeye maddi manevi destek veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, Kocaeli için gece gündüz çalışan Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a ve ekibine teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.