“SÖZLEŞMESİZ KULLANMA!”

SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.), kaçak elektrik ile mücadelede kamuoyunun dikkatini çekecek bilgilerle,  “Kaçak Enerjiyle İlgili Bilgilendirme ve Bilinçlendirme” projesini 2018 yılında da sürdürmeye devam ediyor.  Proje kapsamında, SEDAŞ, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerindeki yaklaşık 3,5 milyon nüfusa ve 1,7 milyon kayıtlı elektrik kullanıcısına  bilgilendirme ve bilinçlendirme ile güvenli kullanım amacıyla da mesajlar vermeye devam edecek.  

“SÖZLEŞMESİZ KULLANMA!” “KENDİN BAĞLAMA”

SEDAŞ’ın  mesajlarında iki konu başlığı  öne çıkarılıyor. Bu konu başlıklarının Birincisi; Sözleşmesiz Kullanma, “Müşterinin satış sözleşmesi imzalamadan elektrik kullanılmaması”, ikincisi de;  Kendin Bağlama, “Müşterinin yükümlülüklerini yerine getirmeden SEDAŞ tarafından kesilen elektriğinin, SEDAŞ’ın bilgisi ve izni dışında bağlanmaması” olacak. Her iki durumda  da kaçak elektrik kullanımının gerçekleştiğine dikkat çekilecek. 

SEDAŞ FATURA TAHSİLATI YAPMIYOR 

SEDAŞ, yaptığı açıklamada, 2013 yılından bu yana faaliyet ayrıştırması gereği, mesken, ticarethane, sanayi ve tarımsal sulama tarifesinde fatura tahakkuku ve tahsilatı yapmadığına, sadece kaçak ile mücadele kapsamında kaçak elektrik ve cezalı tahakkukunun yapıldığına da dikkat çekti.

 “KESİLEN ELEKTRİĞİ SAKIN KENDİNİZ AÇMAYIN”  

Bekir Sami Güven,  elektrik fatura tahsilatının perakende satış şirketleriyle ilgili bir süreç olduğunu ve yasa gereği dağıtım şirketi olarak  elektrik perakende satış şirketlerinden bildirilen,  borçlu abone listelerine ait kesme ve açma işlemlerini dağıtım şirketi olarak takip etmek zorunda olduklarını belirtti. Güven açıklamasında, “Borcunu ödemediği için elektriği kesilen bir kullanım yerinde, borç ödenmeden elektriğin kullanıcı tarafından tekrar bağlanarak kullanılması kaçağı doğuruyor.” dedi. 

“SÖZLEŞMESİZ KULLANMAYIN”

Güven ayrıca, “Kendinden önceki kullanıcı tarafından tahliye edilen ve elektriği kesilen bir kullanım yerinde, yeni gelen kullanıcının aboneliği devir almadan elektriği kendi bağlayarak kullanması da kaçak kullanımı tahakkuku gerektiriyor.”dedi.

Güven ayrıca, “Borcu ödenmediği için perakende satış şirketleri tarafından abonelik sözleşmesi feshedilen ve borçların tahsili için icra gibi yasal takip süreci başlatılan bir kullanım yerinde, aynı kullanıcının tekrar sözleşme imzalamaksızın elektriği bağlayarak kullanması hallerinde kaçak elektrik kullanımı gerçekleşiyor. Bu anlamda suç işlenmesini ve telafisi mümkün olmayacak kazaları da önlemek için tüketicilerimizi bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”dedi.