TARİHİZ İZİ FUARDA SÜRÜLDÜ !

Tarihçi Yazar Volkan Şenel, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kocaeli’nde bulunan kültür varlıklarını anlattı

 

Tarihin izi fuarda sürüldü

 

8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yine çok sayıda yazar okurlarıyla bir araya geldi. Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki Kara Mürsel Alp Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşide tarihçi-yazar Volkan Şenel, “Romadan Osmanlıya Kocaeli Şehri”  başlıklı söyleşisinde geçmişten günümüze Kocaeli’nde bulunan kültür varlıklarını dinleyicileriyle paylaştı.

 

KOCAELİ’DE 758 TESCİLLİ YAPI VAR

Kocaeli’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen 758 adet eser bulunduğunu belirten Volkan Şenel, bu eserlerin yarısından fazlasının İzmit’te yar aldığını söyledi. Şenel, “Bu eserler arasında cami, sur, hamam, yol, sarnıç, değirmen, itfaiye binası, tren istasyonu ve mağara bulunmakta” dedi.

 

BİRÇOK MEDENİYET KOCAELİ’DE YER ALDI

Milattan önce 264 yılında kurulan Nicomedia’nın (İzmit) Doğu Roma’ya başkentlik yaptığını söyleyen Volkan Şenel,  “Kocaeli jeopolitik olarak çok önemli bir yerde. Asya’dan ve Avrupa’ya geçiş noktasında. Bu önem geçmişten günümüze sürmüş. Bundan dolayı birçok medeniyet burada yer almış. Doğu ve batı arasında önemli yollar İzmit’ten geçmiş.  Roma döneminde kullanılan yollar bugün de önemini koruyor” ifadelerini kullandı.

 

İZMİT, 1337 YILINDA BİZANS’TAN OSMANLIYA GEÇTİ

Söyleşisinde Kocaeli’ndeki kültür varlıklarının tarihteki yerini ve bugünkü halini dinleyicileriyle paylaşan Volkan Şenel, “İzmit, 1337 yılında Bizans’tan Osmanlıya geçti. Nicomedya, Osmanlı şehri oldu. Fetihten sonra birçok Türk boy buralara yerleşti. Günümüzde geçmişten gelen birçok isim halen kullanılmakta” dedi.

 

BİLİNMEYEN İSİMLER KAYIT ALTINA ALINDI

Osmanlıdan kalan birçok minyatürde İzmit’in yer aldığını belirten Şenel minyatürlerde yer alan bazı yapıların bugünde varlığını sürdürdüğü söyledi. Volkan Şenel,  “Kültür varlıklarının yanı sıra istiklal savaşının bilinmeyen birçok ismi de bulunup kayıt altına alındı. Kocaelili Gök Bayrak Taburu komutunu Celal Bey, Zoboğlu Hasan Bey, Erzurum’dan gelen Fatma Seher Hanım bunlardan bir kaçı” şeklinde konuştu.