‘TÜKETİCİYİ KORUMA GEREKLİLİĞİ ORTAYA ÇIKTI’
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Kocatürk, yaptığı açıklamada “15-21 Mart tarihleri arasındaki hafta, ülkemiz genelinde Tüketiciyi Koruma Haftası olarak belirlenmiştir. Bu tarihler arasında tüm halkımıza birçok noktada tüketici olarak haklarının neler olduğu ve gerekli olduğu zamanlarda bu haklarını nasıl kullanacakları, başvurularını nereye yapabilecekleri konusunda bilgiler verilir. Bir tüketici olarak her vatandaşımızın bu hakları iyi bilmesi, haklarına sahip çıkması gerekir” ifadelerini kullandı.
‘TÜKETİCİYİ KORUMA GEREKLİLİĞİ ORTAYA ÇIKTI’
Başkan Kocatürk, sözlerinin devamında “Tüketim, insanlığın doğuşu ile başlar. Geçmiş dönemlerde insanlar, hem üretici hem de tüketici rolündeydi. Fakat toplum içinde rollerin ayrılması ile birlikte üreticilerin güçlenmesi sonrasında, tüketiciyi koruma gerekliliği de ortaya çıkmıştır. Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı, zararların giderilmesi hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, seçme hakkı ve temsil edilme, örgütlenme ve sesini duyurma hakkı, insanların tüketici olarak kazanmış olduğu haklardır” dedi.
‘AYIPLI MALLARLA İLGİLİ BAZI HAKLAR VAR’
Açıklamasını sürdüren Kocatürk, “Yapmış olduğumuz alışverişlerde herhangi bir malın kusuru olabilir. Bununla birlikte, satın almış olduğumuz malın ayıplı olmaması gerekir. Ambalaj, kılavuz veya reklamında belirtilen özellikleri taşıması gerekir. Bir malı aldıktan sonra onun ayıplı olduğunu fark edersek satın almış olduğumuz ürünün, 15 gün içinde değiştirilmesini veya ödediğimiz bedelin iadesini, ayıbın neden olduğu değer kaybının alım bedelinden indirilmesini, ücretsiz tamirini isteyebiliriz. Tüketici, ayıplı maldan ötürü maddi veya manevi zarara uğrarsa bu zarar, satıcı veya üretici tarafından karşılanmak zorundadır” dedi.
‘HAK ARAMAK İÇİN TÜM YOLLARA BAŞVURULABİLİR’
Kocatürk, açıklamasının devamında “Bir tüketici olarak satın almış olduğunuz ürünle ilgili şikayetinizin mutlak surette giderilmesi gerekir. Aksi durumda hakkınızı aramak için size gösterilen tüm yollara başvurabilirsiniz. Satın almış olduğunuz malın ayıplı veya arızalı çıkması durumunda, tüm çabalarınıza rağmen sorunu çözemediyseniz tüketici sorunları hakem heyetlerine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na, sanayi ve ticaret il müdürlüklerine, tüketici sorunlarına bakmakla görevli mahkemelere, yaşanılan yerdeki tüketici sorunlarına yönelik olarak faaliyet gösteren dernek veya vakıflara, etiket mecburiyeti konusundaki şikayetler için belediyelere başvurabilirsiniz. Bu vesile ile tüm tüketicilerin 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası’nı kutluyorum” dedi.