VALİ AKSOY ‘’EĞİTİM OLMAZSA OLMAZIMIZ’’

İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik'in yaptığı sunumun ardından Vali Hüseyin Aksoy toplantıda yaptığı konuşmalarında; “Eğitim bizim en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Eğitim olmazsa olmazımız. Biz iyi eğitim veremezsek geleceğimize güvenle bakma noktasında sorunlar yaşarız. Bu bakımdan eğitimdeki bir ihmalimizin önümüzdeki yıllarda bizlere çok büyük sorun çıkarabileceğini biliyoruz. Bu nedenle çalışmalarımızı daha yoğun bir şekilde ortaya koymak durumundayız. Kocaeli eğitimde önemli mesafeler aldı. Türkiye geneline baktığımızda bu alanda önemli başarıları yakalamış bir il ancak bu yeterli değil. Bu bakımdan yaptıklarımız bizi rehavete sürüklememeli. Rutin faaliyetler bir şekilde devam eder. Önemli olan farklı projeleri düşünmek ve hayata geçirmektir. Her ilin veya ilçenin sorunları farklı olabiliyor. Onun için bu bölgenin hassasiyetleri ve özelliklerine göre sorunlara çözüm üretecek mekanizmaları üretmek ve uygulama geçirmek durumundayız. Kocaeli'de başladığımız ve yürttüğümüz çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Okuma yazmada oldukça önemli bir noktaya geldik. Okul çağında olup okula devam etmeyen, eğitim dışında kalan çocuklarımız konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu şekilde eğitim dışında kalan bir çocuğumuz olmamalı. Okul çağını geçmişse bunları açık ortaokul ve liselere yönlendirmeliyiz. Zaman zaman okulda kaydı olduğu halde okula devam etmeyen çocuklarımız olabiliyor. Bu konuda bizler için oldukça önemli. Okullaşma oranlarımız yüksek deyip, istatistiklerimizi daha üst noktalara taşımış olmak için bu durumu görmezden gelmenin anlamı yok. Anlamlı olan kaydı olan çocuğun okuluna devam etmesidir. Bu bakımdan devam konusunu çok önemsiyoruz. Bu konuda bir proje başlattık ve başta ilçe milli eğitim müdürlerimiz ve okul müdürlerimiz olmak üzere çocukların devam konusunu titizlikle devam etmek durumundayız. Çocuklarımızı nekadar takip edersek, onların okullara gelmeme nedenini sorgularsak o sorunları aşarak, çocukların okula gelmeleri  konusunda mesafeler alırız. Bu konuda mesafeler alındı ve iyileşmeler var. Ancak bu yeterli değil ve bunu daha üst noktalara taşımak durumunayız. Okula devam etmeyen çocuk okuldan uzaklaşarak dışarda farklı alışkanlıklara yada suçlara karışabilir. Bu bakımdan devamsızlığı önemsiyoruz. 
5 Yaş Grubu Okul Öncesinde 100 Hedefimiz Var.

Okul öncesinde önemli bir başarı yakaladık. Özellikle 5 yaş grubunda 100 hedefimiz var. Bununla ilgili dersliklerimizi geliştirmeye ve sayılarını artırmaya gayret gösterdik. Bu konuda herhangi bir gevşekliğe fırsat vermeden okul öncesinde 100 hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Özellikle Organize Sanayi Bölgelerimizde çalışan kadınlarımızın çocuklarını güvenle bırakabilecekleri anaokulları yapılması konusunu dile getirdim. Bazıları bu konuda çalışma yaptı, bitirenler ve çalışmalarını devam ettirenler var. Temel amaç kadın istihdamını biraz daha artırmaktır. Aile Bakanlığımız biraz kreş ağrlıklı yaklaşım içerisinde duruyor, fakat kreşleri Aile Bakanlığı kenisi işletmiyor. Ya Organize Sanayi Bölgesi yada özel bir işletme işletecek ve kreşlerin maliyeti oldukça yüksek. Bunun bedelini öğrenci gönderen veliden almaya kalktığında bir işçi statüsündeki kişinin bu ücreti ödeme şansı yok. Dolayısıyla anaokulu olması durumunda 3-4-5 yaş gurubunu alabildiğimiz için Organize Sanayi Bölgelerimize anaokulunu siz yapın Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim edin, biz her türlü donanımı, öğretmeni ile okullarımızın açılmasını sağlarız dedim. Okul önceside bizin en öncelikli alanlarımızın başında geliyor. 

Suriye Kökenli Çocukların Okula Kazandırılması Hususunu Önemsiyoruz.

Bölgemizde Suriye kökenli çocuklarımız var. Bunların okul çağında olup okula devam etmesi gerekenlerden yaklaşık 50 sini okula kazandırabilmiş durumdayız. Bunların kentle, bölgeyle entegrasyonu noktasında arkadaşlarımızın biraz daha gayretli olmasını istiyorum. Suriye kökenli çocukların okula kazandırılması hususunu önemsiyoruz. Bunların eğitim dışı kalmış olmaları süreç içerisinde bizlere çok farklı sorunlarla gelecektir. Dil bilmeleri, kentle uyum sağlamaları, kendi ülkelerine dönseler bile Türkçeyi bilmeleri ve bu kültürü almalarıda bizler için oldukça önemli. Bu konuda ilkokullarda sorunumuz yok ama ortaokul ve liselerde sorunlarımız var. Bunun nedenide o yaş gurubundaki çocukların piyasada çalışma gayreti içinde olmalarıdır. Bunları mümkün olduğunca okula alma noktasında arkadaşlarımızın yoğun bir gayret içersinde olmalarını istiyoruz. 

Kocaeli her yıl 50 bine yakın bir nüfus artışıyla karşı karşıya. Nüfus artışı yoğun olan ilçelerimizde arkadaşlarımız çalışmalarını ve planlamalarını yaparken bu noktada nüfus artışıı göz önünde bulundurmalıdırlar. Bir çalışma başlattık ve her ilçemizde bir okulumuzu pilot okul olarak seçelim dedik. Buradaki öğrencilerimizin bir spor dalı,  müzik veya resimle ilgilenmelerini sağlamayı amaçladık. Bu konuyu önemsiyoruz. Belki her ilçede bir pilot okul seçtik ama bu okulla sınırlı kalmayalım. Sadece bir okulun kadrosuyla bu çalışmayı yürütmemiz mümkün olmayabilir. Bir havuz oluşturarak, ilçedeki bütün beden, müzik veya resim öğretmenlerinden faydalanabilirz. Belki bizim bu çalışmamız Türkiye'ye örnek olacaktır. Kocaeli geneline baktığımızda okul spor kulüplerinin sayısı yeterli değil. Bu sayıyı biraz daha artıralım. Bu konuda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüzüde talimatlandırdım. Kodlama atölyeleri konusunda her eğitim bölgesinde bir kodlama sınıfı yapmak düşüncesiyle bir proje hazırladık. 116 derslik yapmayı hedefledik. Bunun yarısını tamamlamak üzereyiz.  
Vatandaşların Taleplerinide Alarak Onlara Gerçekten Bir Katkı Sunacağına İnandığımız Alan Ve Dallarda Kurslar Açmalıyız
Halk eğitim çalışmalarını önemsiyoruz önemli bir artış var. Bu artışları daha üst noktalara taşıma oldukça önemli. Bu yönüyle de arkadaşlar halk eğitim çalışmalarını önemseyelim. Sadece kurs açmak için değil, vatandaşların taleplerini de alarak, onlara gerçekten bir katkı sunacağına inandığımız alan ve dallarda kurslar açarak hem ekonomik hem sosyal hem kültürel anlamda gelişmelerine katkı sağlayacak bir noktaya bu çalışmalarınıza taşımamız lazım.  Bu bakımdan bu kursları da önemsiyoruz ve bu kursların açılmasını da bundan sonra yine de büyük bir titizlikle sizlerin takip etmesini istiyorum.
Bağımlılıklarla Mücadeleyi Bir Kurumumuzla Sürdürmeyelim, Herkesin Burada Yapabileceği Bir Çok Çalışma Var
Bağımlılıkla mücadele önemli. İlimizde bir kurulumuz var ve her kurumun yürüttüğü önemli çalışmalar var. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu konuda önemli çalışmalar ortaya koyuyor. Bu çok hassas bir konu. Madde bağımlılığı, uyuşturucu, sigara bağımlılığı gibi elektronik bağımlılığı da önümüzdeki en büyük tehditlerden birisidir. Bu bakımdan bu eğitimleri önemseyelim. Çocuklarımıza yönelik olarak, velilere yönelik olarak bu çalışmalarımızı da büyük bir titizlikle sürdürelim. Mücadeleyi bir kurumumuzla sürdürmeyelim, herkesin burada yapabileceği bir çok çalışma var. Bu konuda sizlerin de başlattığı yürüttüğü bu çalışmaları bundan sonra daha da geliştirerek, daha üst noktalara taşımamızda büyük yarar var.  
Eğitim öğretim yılı ikinci döneminin aşağı yukarı ortalarına doğru yaklaşıyoruz. Yeni eğitim öğretim yılının hazırlıklarına da önümüzdeki dönemde başlamamız lazım. Devam eden inşaatlarımızda herhangi bir sorun varsa bunları mutlaka İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle paylaşalım. Bu inşaatların zamanında bitmesini önemsiyorum. Bu yönüyle de ilçelerimizdeki inşaatların bir an önce tamamlanması,  eksiklikler varsa paylaşılması önemlidir. Tekli öğretime geçiş  2019'da hedefimizdeydi  ama zannediyorum bunu hayata geçirme de zorluklar yaşanabilir. Biz Kocaeli olarak tekli eğitime geçebilme adına bir planlama yapmış ve bir çalışma ortaya koymuştuk. Önceki dönemde 836 dersliğe ihtiyacımız vardı. Bunlarla ilgili çalışmaları yaptık, tamamlandı.
Okullarımızın güvenliği önemli. Kaza oluşturabilecek eksikliklerimiz varsa bunları önceden görmek ve onların onarımını sağlamak oldukça önemli. Bu boyutuyla okullarımızı ziyaret ettiğimizde okullarımıza bu gözle de bakın.