VALİ YAVUZ ''KONTROLLÜ YAŞAMI ÖĞRENMELİYİZ'

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Toplantı Salonu’nda Covid-19 sürecinde lokanta, restoran ve kafelere yönelik uygulanan kontrollü sosyal hayat kuralları kapsamında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla program gerçekleştirildi. Programa; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un yanı sıra, İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan ve oda üyeleri katılım sağladı.

‘VALİLİKLE SÜREKLİ İSTİŞARE İÇİNDEYİZ’
Toplantıda ilk konuşmayı yapan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Tam kapanma ile birlikte kafe ve restoranlar bu süreçten en çok etkilenen esnaflar oldu. Sizlerden aldığımız geri bildirimi Vali Bey’le paylaştık. Kontrolü normalleşme sürecinde salgının istenilen sürece gelinmediği görülmekte. Hem sağlığı sekteye uğratmamalıyız. Hem de işlerimize devam etmeliyiz. Kurallara uymayan işletmelerle bir tutulmamalıyız. Ticaret durmamalı, hayat durmamalı. Ama bizim de uymamız gereken kurallar var. Bunun için önce kurallara kendimiz uymalıyız. Sonra komşulardan kurallara uymasını istemeliyiz. Kurallara uyan esnaf yine ticaretini yapar. Valilikle sürekli istişare içindeyiz. Fikirlerimize önem verilmekte. Bugün burada kapanmamayı konuşmak için toplandık. İşletmelerin sürekli açık kalması için neler yapılmalı bunu konuşacağız” dedi.

‘VAKA ARTIŞ SEBEBİ EVLERDEKİ MİSAFİRLİKLERDEN KAYNAKLANIYOR’
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, yapmış olduğu konuşmasında, “Pandemi sürecinde Kocaeli’de 1 milyon 100 bine yakın talep yerine getirilmiştir. Bu talepler ekmek al, ilaç al, evimi temizle gibi birçok istektir. Gönül isterdi ki hiçbir işletmeyi kapatmayalım. Bu dönemde en çok üzüldüğümüz esnaflardır. Sizlerin ne zorluklar yaşadığını görüyorum. 2020 yılında hükümetimiz Kocaeli’ye 2.1milyar TL nakdi kaynak sağlamıştır. Akşama kadar sorunlardan bahsedebiliriz. Ama sorunları biliyoruz. Evet salgın var. Salgın her gün artıyor. Neden biliyor musunuz? Evlerdeki hareketliliği çözemiyoruz. Evlerde misafir akışı var. Bana diyorlar denetle. Evleri nasıl denetleyelim? Her kapıya polis mi koyalım? Bizim derdimiz ceza yazmak değil. Salgını kontrol etmek. İzmit’teki vaka artış sebebi evlerdeki misafirliklerden kaynaklanıyor. Gebze ve Dilovası’nda ki artış İstanbul kaynaklı. Hem iş hem sosyal hareketlilikten kaynaklanıyor. Ama İzmit’te sürekli sosyal hareketlilik var” dedi.

‘MAKSADIMIZ CEZALARLA KORKUTMAK DEĞİL’
Vali Yavuz, “Ev hanımlarında daha fazla vaka görülüyor. Komşuluk ilişkileri bir şekilde devam ediyor. 345 tane eve gittim oturdum. Binlerce insanı makama kabul ettim. Ama hiç koronaya yakalanmadım. Çünkü maske takıyorum. Yapacağımız tek şey maske takmak. Geçen açtık restoranları. Yürüyüş yolu kafeleri tıka basa dolu. Kafe ve restoranları kapatırsak vaka sayıları düşebilir. Bu yanlış. Kontrollü olmalıyız. Çocuklar okula gitmesin diyorlar tamam. Ama aileler çocukları sokağa çıkartıyor. Parka götürüyor. Okulların açılması lazım. Kontrollü yaşamı öğrenmeliyiz. Korona sürecinde iki polis hayatını kaybetti. Her gün polisler Covid olanları kapısını çalıp kontrol ediyor. Maksadımız cezalarla korkutmak değil. Biz insanların gönüllerine hitap etmek istiyoruz” dedi.

‘LÜTFEN AŞI KARŞITI OLMAYALIM’
Vali Yavuz, “Kocaeli’de hayatını kaybedenlerin yüzde 83,5’ü 60 yaş üstü. 60 yaş üstü büyüklerimizi korumamız gerekiyor. 60 yaş üstü sırası gelen vatandaşların mutlaka aşı yaptırması gerekiyor. Aşı yaptırmamakta direnenler var. Kapısına kadar gidiyoruz. Gezici ekipler oluşturduk. Kapısını çalıyor. Bazı ilçelerde aşı yaptıranların oranı yüzde 83, bazı ilçelerde yüzde 53 oranında. Lütfen aşı karşıtı olmayalım. Ben ilk dozu oldum sıram gelince ikinci dozu da olacağım. En fazla Covid’e yakalananlar 0-45 yaş ama en fazla hayatını kaybedenler 60 yaş üstü. Gençlere maske taktıracaksınız. Büyüklere bulaşmasına izin vermeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

‘SİZLERE GÜVENİYORUZ’
Vali Yavuz, “Denetim yapıyoruz çok denetim yapıyorsunuz diyorlar. Yapmıyoruz. Az denetim yapıyorsunuz diyorlar. Vaka sayıları artıyor. Bunu saklamıyoruz. Açık açık söylüyoruz. İstanbul’a yakın olan ilçelerde vaka sayıları çok arttı. Vali yardımcıları sürekli denetliyor. Emniyet ve jandarma da sürekli denetimde. Herkesin başına polis ve jandarma koyacak kadar personelim yok benim. Sizlere güveniyoruz. Esnaf kesimi eşraf kesimidir. Eşrafın olmadığı bir şehir karanlıktır. Zor günler geçiriyorsunuz. Bir kısmınız aracını sattı. Bunu bilerek söylüyorum. Sokağın içindeyim. Az kaldı biraz daha sabır ve özen. Denetimleri sıklaştıracağız. Bu sorunu çözeceğiz. Zafere gidiyoruz. Neticeyle sonuçlandıracağız” şeklinde konuştu.

ESNAFI DİNLEDİ
Daha sonra söz alan KOTO meclis üyesi esnaf Mehmet Yıldırım, alınan tedbirlerin biraz daha esnemesini istedi. Yıldırım, “Pandemi sürecinde tam 6 ay dükkanım kapalı kaldı. Bilinsin istiyorum. En fazla fedakarlığı biz yaptık. Otelleri gördük üzüldük, otobüsleri gördük üzüldük. Nihayet biz de açıldık. Masa, sandalye sayılarını azalttık. Müşterilerin HES koduna bakmaktan telefonların şarjı dayanmıyor. Bugüne kadar sadece 2 bin TL destek aldım. Şimdi ciro kaybı destek alacağız. Bu desteği alabilenlerin sayısı çok az. Şu an çalışma saatlerinde müşteriler sadece saat 16.00 ile 18.00 arasında gelebiliyor. Bu kurallarla devam etmemiz çok zor” dedi. Cevap veren Vali Yavuz, “Maske bulaş sayısını azaltıyor. İnsanlar yemek yerken maske takamayacağına göre bulaş riskini arttırdığı için bu yasaklar alındı. Günah keçisi olarak sizleri görmüyoruz. Hayatı durdurarak bir sistem kuramayız. Ama vaka sayılarının düşmesi lazım. İnsanlar neden ev ziyareti yapıyor. Anlamıyorum. İnsanlar Covid hastasına geçmiş olsuna gidiyor” dedi.