‘YAŞLI BAKIMINDA, ÖĞRENCİMİZDE ARADIĞIMIZ ÖZELLİKLER VAR’
Gölcük Hacı Hali Erkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Emine Köse, okullarında verilen sağlık eğitimi, okulun sahip olduğu imkanlar ve öğrencilere sunulan fırsatlar hakkında dün kapsamlı bilgiler verdi. Müdür Köse, açıklamasında “Hacı Halit Erkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gölcük Sağlık Meslek Lisesi adıyla Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın 2 Eylül 2009 tarih ve 02422 sayılı yazıları ve Bakanlık oluru ile açılmış olup 24 Eylül 2009 tarihinde eğitim – öğretime başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile 2010-2011 Eğitim – Öğretim Yılı’nda Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olarak hizmet vermek üzere değişikliğe gidilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul çeşitliliğini azaltma kararı doğrultusunda, 2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı’nda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı Anadolu Meslek Programı’na dahil edilmiş ve okulun adı Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmuştur. Okulumuz, fiziki şartları daha uygun, merkezi konumda bir okul binasına taşındığından bakanlık onayıyla Hacı Halit Erkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını almıştır. Eğitim – öğretime başladığımızdan bugüne hemşirelik ve acil tıp teknisyenliği bölümlerinde meslek elemanı yetiştirilmiş olup 2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı’ndan itibaren Sağlık Hizmetleri Alanına bağlı Sağlık Bakım Teknisyenliği, Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı dallarında ve Hasta Yaşlı Hizmetleri Alanı’na bağlı Yaşlı Hizmetleri dalında eğitim öğretim verilmektedir. Okulumuzda 9. sınıfa başladığı günden itibaren tüm öğrencilere iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigorta işlemlerine başlanmaktadır. Ailesinden sigortası olmayan öğrenciler için sağlık sigortası, bakanlığımız tarafından karşılanıyor. Ayrıca, en az ortaokul mezunu olan, liseyi yarım bırakmış tüm yaş gruplarını kapsayacak şekilde, okulumuzda 181 farklı dalda mesleki eğitim merkezi programı uygulanmakta olup öğrencilerimize haftada bir gün okul derslerine katılıp dört gün işletmede staj ve ücret imkanı ile hem meslek lisesi diploması hem de ustalık belgesi verilmektedir” dedi.
‘OKULUMUZDA 371 ÖĞRENCİMİZ EĞİTİM GÖRÜYOR’
Sözlerine devam eden Köse, “2021 – 2022 Eğitim Öğretim Yılı’nda okulumuzda 99 erkek, 272 kız olmak üzere 371 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerimizin 113’ü Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, 258’i ise Sağlık Hizmetleri alanında okumaktadır. 12. sınıfta okumakta olan 67 öğrencimiz, haftada 2 gün okulda akademik eğitim alırken haftada 3 gün Kocaeli Devlet Hastanesi, İzmit Seka Devlet Hastanesi, Başiskele Sağlık Müdürlüğü, Gölcük Sağlık Müdürlüğü, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi ve Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde mesleki beceri eğitimi yapmaktadır. Kurumumuzda 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, 1 Rehberlik Öğretmeni,1 teknisyen, 14 kültür dersleri öğretmeni, 10 meslek dersleri öğretmeni, 1 hizmetli olmak üzere toplam 30 çalışan bulunmaktadır. Avrupa Birliği projeleri kapsamında koordinatör kurum olarak Leonardo Da Vinci 2014-TR01-KA 102-005815 proje numaralı ‘Akciğerlerde Sınırları Zorlayalım’ isimli proje, yerel ortak olarak 2013-1-TR1-LE001- 50685 proje numaralı ‘Ameliyat Öncesi ve Sonrasında Hastalara Uygulanan Solunum Egzersizleri ve Hemşirenin Rolü’ isimli projeler gerçekleştirildi. Aktif olarak ise Portekiz ve Hollanda ortaklarımızla yürüteceğimiz 2020-1-TR01-KA102-087746 numaralı ‘Geriatrik Bakım Stajı’ isimli projemizin hareketlilik hazırlık çalışmaları da yürütülmektedir. Avrupa Birliği Projesi kapsamında yürüttüğümüz geriatrik bakım projesi ile ilgili olarak öğrencilerimizin mesleki bilgi ve becerilerini arttırmak amacıyla Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile 160 saatlik hasta ve yaşlı öz bakımına destek olacakların eğitimi kurs programımız devam ediyor. Ayrıca Covid-19 salgınına kadar her yıl ‘Meslek Liseliler Ailelerle Buluşuyor’ ulusal projesi kapsamında, meslek branş öğretmenlerimizin mahalle muhtarlarıyla birlikte okulumuz adres bölgesinde belirledikleri yaşlı ve hasta bireylere, okulumuz 12. sınıf öğrencileri ve meslek dersleri öğretmenleri aracılığıyla temel ilkyardım bilgileri, suyun önemi, kendi kendine meme muayenesi, emzirme yöntemleri ve anne sütünün önemi gibi konularda, evlerinde bakım ve destek çalışmaları yapılmıştır” dedi.
‘DÜNYA NÜFUSU DA YAŞLANMAYA BAŞLAMIŞTIR’
Köse “Yaşam biçimi ve standartlarında yaşanan değişim, tüm dünyada doğumda beklenen yaşam süresini yükseltmiştir. Buna paralel olarak dünya nüfusu da yaşlanmaya başlamıştır. Gerek TÜİK gerekse Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan projeksiyonlara göre Türkiye, önümüzdeki 25 yılda, tüm dünyada yaşlı nüfusun en hızlı artacağı ikinci ülke olacak. Artan yaşlı nüfusuna paralel olarak yaşlı bireylerin çocuklarından uzak yaşamaları, eşlerini kaybetmeleri, emeklilikle birlikte toplumsal ilişkiler ağından uzak kalmaları, yaşamın geçmiş dönemlerinde arzuladıkları şeyleri yerine getirememe durumu, sağlık, spor ve kültür alanında kendilerine yeteri kadar olanak sunulmaması, özürlü ve yaşlıların kimi zaman baş etme mekanizmalarını azaltmakta ve yaşadıkları bio-psikososyal kayıplarına uyum süreçlerini engellemektedir. Bu da başta depresyon ve stres olmak üzere türlü sorunlar yaşamalarına yol açmaktadır” dedi.
‘AMACIMIZ, ÖĞRENCİLERİMİZİN GEREKEN BİLGİYİ ALMASI YÖNÜNDE’
Köse, Hasta Yaşlı Hizmetleri bölümüne değinerek “Son yıllarda 60 yaşın üstündeki yaşlılar için hizmet veren huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine olan başvurularda da artış görülmektedir. Bu durum, yaşlı bakımı konusunda profesyonel eğitim almış kişilerin sayı ve niteliğinin artırılmasının önemini göstermektedir. Profesyonel eğitim almış, özürlülük ve yaşlılığın fiziksel, ruhsal ve sosyal boyutlarını bilen, empati kurma bilgi ve becerisine sahip bakım elemanları, bakım hizmeti sunarken daha az sorun yaşamakta, tükenmişlik sürecinden ise mümkün olduğunca kendilerini uzak tutabilmektedirler. Bu nedenle eğitim programımızda temel amacımız, öğrencilerimizin yaşlı bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip özümseyerek kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip yetkin bir yaşlı bakımı teknisyeni olmalarını sağlamaktır. Eğitim programımızın esası, yaşlının temel özelliklerini ve gereksinimlerini bilme ve bu doğrultuda yaşlının ihtiyaçlarını karşılama becerisi kazanma, aynı zamanda da yaşlıya bütüncül yaklaşabilme yetisi oluşturmaktadır” dedi.
‘YAŞLI BAKIMINDA, ÖĞRENCİMİZDE ARADIĞIMIZ ÖZELLİKLER VAR’
Müdür Köse, “Eğitim programımızda yer alan öğrencilerimizin, yaşlı bireylerle evde bakım gerektiren hastaların bakımı ve tedavisinde sahip olmasını hedeflediğimiz bilgi ve beceriler bulunmaktadır. Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden bakım gereksinimlerini değerlendirir, günlük yaşam aktivitelerinin korunmasını, sürdürülmesini ve en üst düzeyde kullanmasını desteklerler. Diyetisyen tarafından önerilen beslenme programına uygun olarak besler, kilo takibi yapar ve değişiklikleri sağlık ekibi üyeleri ile değerlendirirler. Yaşam alanını kaza riski ve güvenlik yönünden değerlendirir, gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlarlar. Sağlık ekibi tarafından planlanan tıbbi bakımı takip eder, tıbbi bakımın uygulanmasına yönelik problem tespit edilmesi halinde sağlık meslek mensubuna durumu iletirler. Ağız ve diş bakımı gibi günlük kişisel bakıma yardımcı olurlar. Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirirler. Sağlık hizmetlerine ulaşmalarına yardımcı olur, gerektiğinde refakat ederler. Bakım veren aile üyelerini desteklerler. İstismardan korur, aileyi ve gerekli durumlarda ilgili kurumları bu konuda bilgilendirirler. Sosyal aktivitelere yönlendirir ve katılımını desteklerler. Yaşlının bireysel ihtiyaçları doğrultusunda bakıma yönelik uygun tedbirleri ve uygulamaları tespit etmek ve bakım planını bu yönde hazırlamaktalar. Kişinin bağımsızlığını tespit edici imkanlar çerçevesinde rehabilite edici bakım hizmetleri sunmak ve kişinin güç kaynaklarını (potansiyellerini) gün ışığına çıkartmaktalar. Ayrıca Hasta ve Yaşlı alanımızda yer alan öğrencilerimizin sahip olmasını öngördüğümüz kişisel özellikleri arasında; yaşlı insanlara hizmet etmeyi seven ve onlarla birlikte olmaktan hoşlanan, insan sağlığı ve biyolojiye ilgili, yaşlı ve yakınlarıyla empati kurabilen ve onların duygu ve düşüncelerini anlayabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, güler yüzlü, bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilen, coşkulu, dikkatli ve işine özen gösteren, sorumluluk sahibi, işbirliğine ve kişisel gelişime açık, ruhsal ve fiziksel rahatsızlığı olmayan kişiler olmaları gerekmektedir” dedi.
‘SAĞLIKTA YAŞAM KALİTESİ VE SAĞLIKLI NEFES İÇİN BURADAYIZ’
Son olarak öğrencilerin istihdam alanlarına değinen Müdür Köse, “Programdan mezun olan öğrenciler, ‘Yaşlı Bakımı Teknisyeni’ unvanı almaktadırlar. Mezunlar, yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı alanlarıyla ilgili birimler, huzurevleri, belediyeler, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri, hospice (terminal dönemde bakılan yaşlı bakım evi), hastanelerin sağlık birimlerindeki yaşlıya yönelik uygulamalar, palyatif bakım birimleri, evde bakım hizmetleri, yaşlının evini düzenleme, korumalı meskenler gibi yerlerde uzman gözetiminde çalışabilirler. Bizler, sağlıkta yaşam kalitesi ve sağlıklı nefes için buradayız. Öğrencilerimizle bire bir ilgileniyoruz. Aileleri ile görüşüyoruz. Bundan dolayı öğrencilerimizin okulumuzu özellikle tercih etmesini istiyoruz. Sağlığımız, öğrencilerimizle emin ellerde” dedi.