YILDIZ ''SESSİZ OLUN SATIYORUZ''

DENETİME TABİ DEĞİL
2016 yılında kurulan Varlık Fonu, Meclis’in ve Sayıştay’ın denetimine tabi değil… Sermaye piyasaları, kamu, ihale ve devlet memurları mevzuatına da tabi değil. Fon’un gelirleri sıralanmış olduğu halde giderlerinin hangi alanlara olacağı konusunda yasada hiçbir açıklama bulunmuyor.
AMACI “BORÇ” TEMİN ETMEK
BAŞBAKANLIK’A bağlı olan Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi’nin ana faaliyet konusu; fonların kurulması ve yönetimi olan sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek. 
 HAVADA KALAN TAAHHÜTLERİN PARASINI ÖDEYECEK
Hükümet, çok sayıda projeye alım garantisi, geçiş taahhüdü gibi büyük güvenceler sağladı. Sadece 3. köprüden taahhüt edilenler Hazine’ye büyük zarar verdi. Örneğin Osmangazi Köprüsü. Devletin günlük 40 bin geçiş garantisi verdiği köprüyü kullananların sayısı bu rakamın ancak dörtte birinde kaldı. Günde 40 bin aracın altındaki her geçiş Türkiye’nin zararına, devlet aradaki bu farkı 15 Temmuz 2035’e kadar yüklenici firmaya ödeyecek. Öyle ki köprünün iki haftalık zararı Türkiye’ye 20 milyona mal oldu. İşte Varlık Fonu, bu büyük tazminatları karşılayacak büyük bir kaynak olacak.
  Geçtiğimiz gün Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un da yüzde 6.68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur’un Türkiye Varlık Fonu’na  aktarılmasına karar verilirken; dün de THY’nin yüzde 49.12, Halkbank’ın da yüzde 51.11 hissesinin Varlık Fonu’na devrine karar verildi. Uzmanlara göre ise Varlık Fonu, halihazırda güçleşen dış borçlanmada “teminat” olarak kullanılacak.
 BAŞBAKANLIK Özelleştirme İdaresi, ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira olan Türk Hava Yolları’nda (THY) yüzde 49.12; ödenmiş sermayesi 1.25 milyar lira olan Halkbank’ta ise yüzde 51.11 hissedar konumunda bulunuyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca özelleştirme kapsam ve programında bulunan THY’nin yüzde 49.12, Halkbank’ın ise yüzde 51.11 hissesinin özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devrine karar verildiği belirtildi.
 
Resmi Gazete’nin önceki günkü mükerrer sayısında da Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6.68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur’unTVF’ye aktarılmasına karar verildiği belirtilmişti.
 
Öte yandan Bakanlar Kurulunca Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait veya bu fonun tasarrufunda bulunan 3 milyar lira tutarındaki kaynağın en geç aktarım tarihini izleyen 3 ay içinde geri ödenmek kaydıyla Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı.
Türkiye Varlık Fonu 26 Ağustos 2016’da kuruldu. Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ Genel Müdürlüğüne ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanırken, yönetim kurulu üyeliklerine Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan getirildi.
 AMACI “BORÇ” TEMİN ETMEK
  Başbakanlık’a bağlı olan Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi’nin ana faaliyet konusu; fonların kurulması ve yönetimi olan sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek.
KAYNAK, ÇALIŞANLARIN ALIN TERİ
  Kamu kurum ve kuruluşlarının kaynaklarının toplandığı, borçlanmasında devlete ait varlıkların teminat gösterildiği Varlık Fonu, özelleştirmeler ile kamuya ait varlıklardan, işçilerden alınacak zorunlu emeklilik kesintilerinden, işsizler için toplanan işsizlik fonundan finanse edilecek.