DENİZANALARININ ÇOĞALMA NEDENİ KİRLİLİK DEĞİL DOĞAL OLAY
DENİZANALARININ ÇOĞALMA NEDENİ KİRLİLİK DEĞİL DOĞAL OLAY
Gölcük'de yaşanan denizanası istilasının doğa olayı nedeniyle gerçekleştiği, olayın kirlilikle alakası olmadığı açıklandı.
Gölcük'de yaşanan denizanası istilasının doğa olayı nedeniyle gerçekleştiği, olayın kirlilikle alakası olmadığı açıklandı.
Deniz analarının kirlilik nedeniyle kıyıya vurduğuna dahil ulusal ve yerel basına yansıyan haberlerin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yapılan açıklamada denizanalarının çoğalmasının nedeni kirlilik değil, iklim değişikliklerine bağlı sıcaklıklar olduğu ifade edildi.
ÇOĞALMA NEDENİ KİRLİLİK DEĞİL
Kocaeli’nde yaşanan olayda denizanalarının aşırı bir şekilde çoğalmasının deniz kirliliği olarak gösterildiği haberler ulusal ve yerel basına yansıdı. Çıkan haberlerin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gerekli çalışmaları yaptı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmanın ardından detaylı bir rapor hazırlandı. Raporda, denizanalarının çoğalmasının nedeninin kirlilik değil, iklim değişikliklerine bağlı sıcaklıklar olduğu belirtildi.
ARTIŞIN NEDENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca yapılan açıklamada denizanalarının artışının son yıllarda tüm dünyada gözlemlendiğine dikkat çekildi. Küresel iklim değişikliği ile birlikte zaman zaman hava sıcaklığındaki ani artışlar, ayrıca yağışlar sonrası ve ani sıcaklık artışıyla karların erimesi sonucu dereler vasıtası ile denize taşınan besin elementleri sayesinde bu artışın yaşandığı ifade edildi.
ARTIŞ SADECE İZMİT KÖRFEZİ’NDE DEĞİL
Hazırlanan raporda artışın sadece İzmit Körfezi’nde değil, tüm dünya denizlerinde yaşandığı ifade edildi. Denizanası artışları zaman zaman İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Karadeniz, Ege Denizi’nde de görülmekte olduğu ifade edilen raporda, söz konusu denizanası artışları ya da azalışları ekosistem dengesi açısından değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
İZMİT KÖRFEZİ’NDE KİRLİLİK YOK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 15 yılda İzmit Körfezi’nin temizlenmesine yönelik önemli çalışmalar yapmış ve periyodik olarak yaptıkları denetimler ile deniz kirliliğinin önüne geçilmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nde gemilerden kaynaklanan deniz kirliliklerinin yanı sıra tüm çevresel kirliliklerin kontrolü amacı ile kontrol tekneleri ile denizden, deniz uçakları vasıtasıyla havadan ve karadan olmak üzere 7/24 kontrol ve denetim gerçekleştirilmektedir. Kontrol ve denetim çalışmaları; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İSU Genel Müdürlüğü ile tam bir uyum içerisinde yürütülmektedir.
460 GEMİYE 17,5 MİLYON CEZA
İzmit Körfezi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan deniz uçağı çevre kirliliğine karşı önemli çalışmalar yaptı. Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliklerine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Başkanlığımıza verilen Yetkiye istinaden, 2006 yılından bu yana yaklaşık 460 gemiye 17,5 milyon TL ceza kesildi.
KONTROL VE DENETİMLER SÜRÜYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından deniz kirliliğine yönelik Kontrol ve denetim faaliyetleri haricinde önemli çalışmalar yapılıyor. İzmit Körfezi’nde gemi atıklarının toplanarak taşınması ve bertaraf edilmesi çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Deniz çöpleri ile mücadele kapsamında; deniz süpürgeleri ve amfibik araçlar ile deniz yüzeyindeki atıklar toplanarak bertaraf ediliyor. Ayrıca atıkların dereler vasıtasıyla denize ulaşmasını önlemek amacıyla bazı derelere sabit bariyer sistemi uygulanarak atıkların denize ulaşmadan toplanarak bertaraf edilmesi sağlanıyor.
22 ARITMA TESİSİ KÖRFEZİ ÇEVRELEDİ
Evsel atık suların arıtılması kapsamında, İzmit Körfezi etrafında yerleştirilen kuşaklama kollektörü ve ayrıca işletilen 22 adet biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma tesisi sayesinde 100 arıtım sağlanıyor. 22 adet biyolojik arıtma tesisi sayesinde, arıtılan atık sular, tekrar işlemden geçirilerek geri kazanılmakta ve gri su olarak sanayide kullanılmaktadır. Ayrıca; sanayiden kaynaklanan atık sular SCADA Sistemi sayesinde online olarak takip edilmektedir. Tüm bu çalışmalarla ile birlikte; 11 adet plaj, 20 adet park ve 1 milyon m2 yeşil alan denizden ve sahilden faydalanmasını sağlamak amacıyla halkımızın hizmetine sunuldu.
DENİZ SUYU KALİTESİ TAKİP EDİLİYOR
İzmit Körfezi’nin su kalitesi periyodik olarak takip ediliyor. Tübitak Marmara Araştırma Merkezi ile 2007 yılından bu yana aralıksız olarak 12 yıldır sürdürülen proje ile, İzmit Körfezi ve İzmit Körfezi’ne dökülen 12 adet derenin su kalitesi ekipler tarafından kontrol ediliyor. Su kalitesini belirleyen fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler “Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği” çerçevesinde belirlenmektedir.
DENİZ POPİLASYONU ARTTI
İzmit Körfezi’nin temizlenmesi için önemli projelere imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi Balıklandırma Projesini başlattı. Denizde ki canlı popülasyonunun arttırılması için başlatılan proje kapsamında, mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın denizden faydalanmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Proje kapsamında Trabzon Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında; 2017 ve 2018 yılları içerisinde levrek, kalkan ve çupra balıkları olmak üzere toplam 12 bin adet balık İzmit Körfezi’ne bırakılmıştır. Yapılan temizlik çalışmaları ile birlikte İzmit Körfezi kirlilikten arındırılmış ve uzun yıllar körfezde bulunmayan Yunuslarda İzmit Körfezi’ne gelmiştir.
MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR
Uluslararası Mavi Bayrak Ödülü kapsamında; Karamürsel “Altınkemer Halk Plajı” 2012 yüzme sezonu için “Mavi Bayrak” ile ödüllendirilmiştir. Söz konusu plajımız 2012 yılından günümüze her yıl aralıksız olarak Mavi Bayrak ile ödüllendirilerek bu konuda sürdürülebilirlik sağlanmıştır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK
İzmit Körfezi’nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi kapsamında; İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile yürütülen çalışmalar ile İzmit Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari, amatör ve sportif balıkçılığın mevcut durumunu (kullanılan ekip ekipman, avlanma yöntemleri, sosyo ekonomik durumları v.b.) ortaya koyarak bundan sonraki süreçte gerçekleştirilecek balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilir yönetiminin sağlanması hedeflenmiştir. Söz konusu proje kapsamında ayrıca; sualtı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan ile yürütülen çalışmalar ile “Derinlerdeki Yaşam” adıyla İzmit Körfezi’nde su altındaki canlı yaşamı kitap haline getirilmiştir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.