LASTİK İŞ

DİYABETLİ BİREY ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Sağlık 23.05.2019 - 13:53, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

DİYABETLİ BİREY ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan diyabet Hemşiresi Sevcan Egüz Kahraman “DİYABETLİ BİREY ORUÇ TUTABİLİR Mİ” hakkında bizleri bilgilendirdi.

Diyabet dediğimiz hastalık, tek hastalık değil, çok fazla formu olan hastalıklar grubu, bir sendrom. Diyabet önce pankreastaki insülin salgılayan hücrelerin bozukluğuna bağlı grup (primer diyabet) ve diğer nedenle oluşan grup (sekonder diyabet) olarak 2 ana gruba ayrılıyor. Primer diyabetin altında 4 farklı diyabet tipi, sekonder diyabetin altında 20 civarında değişik nedenlere bağlı farklı tip var. Her diyabet tipinin farklı klinik dönemleri var. Ayrıca diyabetlide organ hasarı olup olmadığını, hangi organ hasarı olduğunu, bu hasarın şiddetinin ne olduğunu belirlemek çok önemli. “Diyabetliler oruç tutar mı?” ya da “Tutamaz mı?” sorusuna bilimsel yanıt için önce hastanın diyabet tipinin ne olduğu, sonra diyabetin süresi ve komplikasyonların olup olmadığı belirlenmeli. Bu ayrıştırmayı en doğru yapacak kişi öncelikli olarak hastanın doktorudur. Oruç Tutmak İsteyen Diyabetli Bireylere Öneriler Oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle takibinizi yapan doktorunuzla görüşün, mevcut sağlık durumunuzun oruç tutmanıza uygun olup olmadığını öğrenin.  Doktorunuz oruç tutmanızın sakıncalı olacağını söylüyorsa sözlerine kulak verin, Doktorunuza danışmadan oruç tutmak istemeniz halinde hipoglisemi ve hiperglisemi tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz. Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersiz ve spordan kaçının. Oruç tutuyorsanız, yakınınızda veya çevrenizde oruçlu olduğunuzu bilen birilerinin bulunması önemlidir. Hipoglisemi durumlarına karşın yanınızda meyve suyu, kuru üzüm, şeker ya da şekerli bir gıda bulundurun. Kendinizi iyi hmiyorsanız orucunuzu sonlandırın.  Ramaza özel besleme planınızı diyetisyeniniz ile yeniden düzenleyin. Diyabetli Bireylerin Oruçluyken, Karşılaşabilecekleri Sıkıntılı Durumlar Nelerdir? Hipoglisemi (kan şekeri düzeylerinin çok düşük olması durumu)  Titreme ve terleme Bulanık görme Dudaklarda karıncalanma Asabiyet/endişe duyulması Nabızda hızlanma/çarpıntı Hiperglisemi (kan şekeri düzeylerinin çok yüksek olması durumu)  Susamak  İdrara sık çıkmak  Baş ağrıları  Aşırı yorgunluk Ketonlar, nefeste aseton kokusu Unutmayın!... Kan şekeri düzeylerinin ölçülmesi orucu bozmaz. Kan şekeri ölçüm cihazınız var ise düzenli olarak kan şekerinizi ölçün. Tüm hastalarımıza hayırlı ve sağlıklı Ramazanlar dilerim.  
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan diyabet Hemşiresi Sevcan Egüz Kahraman “DİYABETLİ BİREY ORUÇ TUTABİLİR Mİ” hakkında bizleri bilgilendirdi.

Diyabet dediğimiz hastalık, tek hastalık değil, çok fazla formu olan hastalıklar grubu, bir sendrom. Diyabet önce pankreastaki insülin salgılayan hücrelerin bozukluğuna bağlı grup (primer diyabet) ve diğer nedenle oluşan grup (sekonder diyabet) olarak 2 ana gruba ayrılıyor.
Primer diyabetin altında 4 farklı diyabet tipi, sekonder diyabetin altında 20 civarında değişik nedenlere bağlı farklı tip var. Her diyabet tipinin farklı klinik dönemleri var. Ayrıca diyabetlide organ hasarı olup olmadığını, hangi organ hasarı olduğunu, bu hasarın şiddetinin ne olduğunu belirlemek çok önemli.
“Diyabetliler oruç tutar mı?” ya da “Tutamaz mı?” sorusuna bilimsel yanıt için önce hastanın diyabet tipinin ne olduğu, sonra diyabetin süresi ve komplikasyonların olup olmadığı belirlenmeli. Bu ayrıştırmayı en doğru yapacak kişi öncelikli olarak hastanın doktorudur.

Oruç Tutmak İsteyen Diyabetli Bireylere Öneriler

Oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle takibinizi yapan doktorunuzla görüşün, mevcut sağlık durumunuzun oruç tutmanıza uygun olup olmadığını öğrenin.
 Doktorunuz oruç tutmanızın sakıncalı olacağını söylüyorsa sözlerine kulak verin,
Doktorunuza danışmadan oruç tutmak istemeniz halinde hipoglisemi ve hiperglisemi tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz.
Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersiz ve spordan kaçının.
Oruç tutuyorsanız, yakınınızda veya çevrenizde oruçlu olduğunuzu bilen birilerinin bulunması önemlidir.
Hipoglisemi durumlarına karşın yanınızda meyve suyu, kuru üzüm, şeker ya da şekerli bir gıda bulundurun.
Kendinizi iyi hmiyorsanız orucunuzu sonlandırın.
 Ramaza özel besleme planınızı diyetisyeniniz ile yeniden düzenleyin.

Diyabetli Bireylerin Oruçluyken, Karşılaşabilecekleri Sıkıntılı Durumlar Nelerdir?
Hipoglisemi (kan şekeri düzeylerinin çok düşük olması durumu)
 Titreme ve terleme
Bulanık görme
Dudaklarda karıncalanma
Asabiyet/endişe duyulması
Nabızda hızlanma/çarpıntı

Hiperglisemi (kan şekeri düzeylerinin çok yüksek olması durumu)
 Susamak
 İdrara sık çıkmak
 Baş ağrıları
 Aşırı yorgunluk
Ketonlar, nefeste aseton kokusu
Unutmayın!... Kan şekeri düzeylerinin ölçülmesi orucu bozmaz. Kan şekeri ölçüm cihazınız var ise düzenli olarak kan şekerinizi ölçün.
Tüm hastalarımıza hayırlı ve sağlıklı Ramazanlar dilerim.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.