ESNAFA YAKIT DESTEĞİ
ESNAFA YAKIT DESTEĞİ
Büyükşehir Belediyesi’nin yılın ilk meclis toplantısı sakin geçerken mecliste ara ara tatlı atışmalar oldu. Pandemide faaliyeti duran esnafa kira ve toplu taşıma esnafına ise 3 ay süreyle yakıt desteği oy birliğiyle meclisten geçti
Büyükşehir Belediyesi’nin yılın ilk meclis toplantısı sakin geçerken mecliste ara ara tatlı atışmalar oldu. Pandemide faaliyeti duran esnafa kira ve toplu taşıma esnafına ise 3 ay süreyle yakıt desteği oy birliğiyle meclisten geçti
Büyükşehir Belediyesi, yılın ilk meclis toplantısı Başkan Büyükakın başkanlığında Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Meclis maddelerine geçmeden önergeler görüşüldü. Bir saat boyunca önergeleri tartıştan meclis ardından gündem maddelerini karara bağladı.
TAŞDEMİR TUANA EVLERİNİ SORDU
Kent Konut ve Haldız İnşaat iş birliği ile İzmit'te yapılmakta olan TUANA 3 Evleri ile ilgili olarak bazı sorular soran CHP Grup Başken Vekili Engin Taşdemir, “Proje sözleşme tarihi, yer teslim tarihi nedir, işin süresi ve teslim tarihi nedir, sözleşmede daire satışı inşaatın hangi aşamasında hangi oranlarda belirlenmiştir, müteahhide süre uzatımı verilmiş midir, projenin zamanında bitirilememesine neden olan gecikme ve süre uzatım gerekçesi nedir, müteahhide işin bitirilmesi için ne kadar süre verilmiştir ve bu proje hangi tarihte tamamlanıp daireler sahiplerine teslim edilecektir?” dedi.
BÜYÜKAKIN: PANDEMİ SEBEBİYLE SÜRE VERDİK
Büyükakın ise Taşdemir’e “Müteahhidin işi bırakmak ve teminatını yaktırmamak istediği iddia edilmişti. Genel müdürün ise buna izin verdiği için istifa ettiği söylendi. Müdürün büyükşehire karşı geldiği algısı yaratıldı. Devamında genel müdürün değişeceği söylendi. Müteahhidin işi bırakmasına izin verilmedi. Şimdi onu unuttular başka yerlerden vurmaya çalışıyorlar. Büyükşehirin algısını yıpratmaya çalışıyorlar. Kimse saf değil ne yapmaya çalıştıklarının farkındayız. Pandemi nedeniyle süre verdik. Kamu zararı olmadı” diye cevap verdi.
‘O TAŞIN ALTINDA KALACAKLAR’
Konuşmasını sürdüren Büyükakın, “Son günlerde sözleşmede ticaret hakkı verdiniz deniyor. Ticaretle ilgili sözleşme biz seçimlere girmeden önce yenilenmiş. Bu hakkı vermem diye direndiği iddia edilen müdür açıklama yaptı. Şimdi aynı şeyi bir daha yapıyorlar. Sözleşme yine genel müdür döneminde yapıldı. Bunların hepsi birden doğru olamaz. Amaçları kurumumuzu yıpratmak. Ama bunda muvaffak olamayacaklar. İddialarda en ufak bir haklılık payı varsa mahkeme orda. Ama yine atmak istedikleri taşın altında kalacaklar. Sizlerde müsterih olun. Kamu malını asla zarara uğratmayız” dedi.
‘BELEDİYENİN HAKKI GASP EDİLMİŞTİR’
Körfez’deki Rota Limanı sahasının genişletilmesi ile ilgili de önerge sunan Taşdemir, “Bahse konulu firma Körfez Belediyesini devre dışı bırakarak Milli Emlak tan kullanım hakkını almış ve ilçe belediyemizin hakkını aleni olarak gasp etmiştir. Rota Limanı tarafından Yarımca Kültür Merkezinde ÇED toplantısı yapılacaktır. Firma buradaki liman alanını büyüterek denizde dolgu alanı yapıp doğal hayatı yok edecektir. Rota Limanı, ÇED sürecinden sonra mevzuat gereği ilçe belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden de olumlu görüş alması gerekmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti grubu olarak talebimiz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bu süreçte halkımızın yanında durarak firmanın gasp ettiği alan ile ilgili olumsuz görüş vermesidir” dedi.
LİMANIN GENİŞLEMESİNE OLUMLU BAKMIYORUZ
Taşdemir’in Rota Limanı ile alakalı önergesine cevp veren Başkan Büyükakın, “Buna olumlu bakmıyoruz limanın genişletilmesi beraberinde bir lojistik hareket meydana getireceği için o lojistik ağı yürütmek de ayrı bir iş olacak. Mevcut ulaşım akslarında müsaade edilmesi uygun değil. Büyükşehrimiz böyle bir görüş yazarak yolladı” dedi. Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Fevzi Canbaz, “Körfez Belediyesi şu anda 500 Milyon TL borca batmış durumda, 40 arsasını satmış, 600 milyon TL arazi, betona gömmüş, hep iflas etmiş belediye. Burada suçu bulunan Körfez Rota Limanın elinden çıkması Körfez halkına ve belediye çalışanlarına ihanettir. Bunu affetmiyoruz. 2 yıldır borç ödemek için çırpınıyorlar. Bu limana sahip çıkamıyorsa kendisini istifaya davet ediyorum.
SÖĞÜT: MUHALEFET OLMAYI BİLE BECEREMEDİNİZ
Canbaz’a cevap veren Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, “Belediyemiz muhalefet tarafından acımasızca bilinçsizce yıpratılmaya çalışılıyor. Bunu hem CHP Grubu, hem de Fevzi Bey milleti tam bilgilendirmeden bütün suçu Körfez Belediyesine atıyor. Muhalefet her zaman yaptığını yapıyor. Eğer bir beceriksiz varsa muhalefettir. Muhalefet yapmayı bile beceremiyorsunuz. Önümüzdeki seçimlerde bu millet size muhalefet yapma yetkisini bile vermeyecek. Her konuşmanızda haksız bir şekilde eleştiride bulunuyorsunuz. Bu milleti kandıramazsınız. Rota Limanı ve yanı başında Marmara Tersanesi var. Belediyenin liman içinde 7 dönümlük parseli 5 dönümlük hissesi vardı. Rıhtım ve iskele kullanımı da belediyeye aitti dedi.
BECERİKSİZLİK NEREDE?
Sözlerini sürdüren Söğüt, “Limanı işleten firma da kapasitesini artırmak istiyor. 2013 yılında belediyenin hisse ve parseli limana satılıyor. Belediyenin doldurduğu rıhtım alanı da parsellerle birlikte kiralama söz konusu oluyor. Toplam 50 Bin TL’lik bir kira geliri vardı belediyenin buradan. 2018 yılına kadar Milli Emlak ile Körfez Belediyesi’nin sözleşmesi vardı kullanım hakkıyla alakalı. Biz de Rota Limanına bu hakkı kiralamıştık. 2018’de bu süre doldu. Milli Emlak da Rota Limanı ile sözleşme yaptı. Belediye olarak mahkemeye verdik. Burada belediyenin nasıl bir beceriksizliği var?” diye konuştu.
TAŞDEMİR: ROTANIN GENEL MÜDÜRÜ MÜSÜNÜZ?
Konuyla ilgili söz alan CHP’li Taşdemir, “Tahir Bey gibi net bir açıklama yapmasını isterdim. Körfez Belediyesi’ni suçlayan bir cümle geçmedi önergede. Rota Limanının genel müdür gibi neden limanı savunuyorsunuz. Limanın belediyenin elinden alınmasıyla ilgili belediye başkanının bir cümlesini duymadım. Topu taca atmak için sadece muhalefeti suçladı. Bu yeri tekrar belediyemize kazandıracağız diye söylemesini beklerdik. Arsayı kim sattı bunu açıklaması lazımdı. Körfez Belediyesinin çıkarlarını sizden daha çok savunuyoruz. Oraya olumsuz görüş vermeniz gerekiyor. Beceriksizlik varsa da kabul etmek lazım. ÇED toplantısına buyurun siz de gelin. Ben o mahallede yaşıyorum. Denizde neredeyse Karamürsel’e kadar geçeceğiz” diye konuştu.
CANBAZ: LİMANA SAHİP ÇIKALIM
Taşdemir’in ardından tekrar söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Fevzi Canbaz, “Ben muhalefeti de iktidarı da gördüm. 60 yıllık Demokrat Parti iktidarı da gördüm. Biz belediye başkanına Körfez Limanı’na sahip çıkalım diyoruz, Körfez’in patronu belediye başkanı diyoruz onu bile anlamıyor. Bu işten nasıl sıyrılırız diye Rota ile görüşmeler yapıyor. Biz size güveniyoruz. Körfez Belediyesi’ne ait olan limanı geri istiyoruz. Mahkemeye gitti diyor, Şener Söğüt bana ekonomi dersi veremez. Körfez Belediyesi şu anda 500 Milyon TL borca batmış durumda, 40 arsasını satmış, 600 milyon TL arazi, betona gömmüş, hep iflas etmiş belediye” dedi.
ORAYA HUKUK FAKÜLTESİ GELMEZ
Sözlerini sürdüren Canbaz, “2 yıldır borç ödemek için çırpınıyorlar. Dubai Port üniversite yapacağım dedi 40 milyon para harcandı. Gelin görün bina boş. 4 yıllık üniversite binası gelecekti, 1 yıllık hazırlık geldi. Antik tiyatro vardı çöplüğe döndü orası da. Hereke’nin göbeğinde bence 200 Milyonlu arsayı belediye başkanı meclise getirdi 4 yıllık hukuk fakültesi yapacağım dedi. Ama inanıyorum ki oraya hukuk fakültesi gelmez. Büyükşehir başkanından söz istiyorum. Oraya Hukuk Fakültesi gelecekse oyumun arkasındayım. Hep satıyorlar birazda üretin. 4 yıllık fakülte gelecek mi? Dubai Port bunları kandırdı. Engin Taşdemir şahit” dedi.
SÖĞÜT: FAKÜLTE İLÇEMİZE GELECEK
Körfez Belediye Başkanı Söğüt ise “Hukuk fakültesi ile alakalı yetki aldık. Rektörümüzle görüştük. Projeyi hukuk fakültesine göre hazırladık. Protokolü bu ay içinde imzalıyoruz. Şuan ki üniversite binası hukuk fakültesi olarak kullanılamıyor. Bina da ayrıca boş değil. Kandırmak istesek bu millet bize oy vermez. Siz kandırdığınız için bu milleti size oy vermiyorlar” diye konuştu. Büyükakın, hukuk fakültesi konusuyla alakalı konuşarak “Rektör Beyin hukuk fakültesini oraya götürmeye sıcak baktığını biliyorum. Kocaeli Üniversitesi Rektörü hukuk fakültesini oraya getirmeyle ilgili bir protokol gerçekleştirmişti. Kulak misafiri olmuştum. Bildiğim kadarıyla belediye ve üniversite arasında bir protokol olması lazım” dedi.
TAŞDEMİR, KAMULAŞTIRMAYI SORDU
İZAYDAŞ tarafından yapılan kamulaştırmalar hakkında önerge veren CHP Grup Başkan Vekili Taşdemir, “İZAYDAŞ tarafından, fabrikanın koruma bandı içerisinde vatandaşlara alt arsaları, vatandaş sulh ile anlaşmayı kabul eder ise 1 m2 sini 100-TL'den kamulaştırmaktadır. Yine aynı İZAYDAŞ, ayni sermaye artırımı yapmak için vatandaştan topladığı arsalara bedel tespiti yaptırmış. 2018 yılı 9578 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde mahkeme kararı ile yapılan tutar yaklaşık 1 m2 sl 170-TL. Sonuç olarak İZAYDAŞ vatandaştan 100-TL ye topladığı yerli sermaye artırımı olarak kullandığında 170-TL olarak göstermiş. Böylesi ilginç bir durum, vatandaşın arsalarını ucuza alıp bu şekilde pahalı göstermek kurumu zarara uğratmak mıdır yoksa vatandaşı zarara uğratmak mıdır?” diye sordu.
BÜYÜKAKIN: SİZİN BORÇLARINIZI ÖDÜYORUZ
Büyükakın İZAYDAŞ’ın kamulaştırmasıyla ilgili Taşdemir’e cevap vererek “Zamanında sizin ödemediğiniz paraları ödüyoruz. Sizin gibi hiç ödemezlik yapmıyoruz. Kamu zarar etmiyor, kar ediyor. Bütçe imkanlarım doğrultusunda alıyorum. Keşke param olsa da daha fazla veriyim. Vatandaş 170’e satarsa alırız Sizin de borcunuzu ödemiş oluruz” dedi. Birkaç konuda Başkan Büyükakın’a ricada bulunan Fatma Kaplan Hürriyet, İnönü Caddesi’ndeki esnaflar için beraber bir şeyler yapabiliriz. Çekim merkezi olmasıyla alakalı bir planlama var mı? Yükünüzü almak adına da elimizden geleni yaparız” dedi. Büyükakın ise “İnönü Caddesi için hareketlilik söz konusu. Totalde çarşının tamamına zarar verecek bir sonuç doğuracak. Caddenin güzelleştirilmesi, ışıklandırılması gibi hususlarda yardımcı olabileceğimizi söylemiştim” dedi.
HÜRRİYET: BAŞKANIM İLETİŞİM KURALIM
Kuruçeşme mezar yeriyle alakalı da konuşan Hürriyet, “Muhtarlarımız geçtiğimiz günlerde taleplerini iletmişti bana. Mezarlıklarda yer kalmadığını söylemişlerdi” dedi. Büyükakın, “Kamulaştırma için bazı çalışmalar var” dedi. Büyükşehir kadroları ile zaman zaman iletişimsizlik yaşadıklarını ifade eden Hürriyet, “Altyapı çalışmaları yapılıyor örneğin. Üst yapıyı biz yapacağız. Altyapıyı yapacağız. Üstyapıyı yapıyoruz İSU gelip kazı yapıyor. Yamalı bohçaya dönüyor ortalık. 2-3 gün sonra vatandaşların şikayetiyle öğreniyoruz orada çalışma olduğunu. Sizden ricam iletişim açısından personelimizle iletişim kurmaları” dedi.
‘BÜTÇEYİ VEREYİM SİZ YAPIN’
Büyükakın altyapı ve üstyapı çalışmalarının isabetsiz olmasıyla alakalı konuşarak “Altyapının gerektirdiği tüm birikimi size vereyim. Tek ihalede çıksın. Teknik elaman desteğini uzmanlık bilgisi için Ünal beyle arkadaşlarımız beraber çalışsın. Tek elden çıksın. Tüm ilçelerle uyum halinde çalışıyoruz. En son Çayırova’da yapılacak Kent Meydanı ile ilgili bütçeyi ayırdık meclisten geçecek. Tek elden yapamayız diyorsanız biz yapalım. Sizin bizim yok. Sonuçta İzmit’e yapılacak. Bütçeyi size vereyim” dedi. Başkan Hürriyet ise “Siyaset açısından çok sıkıntı oluyor başkanım. Bence ayrı ayrı yapmalıyız bu çalışmaları” dedi. İZAYDAŞ’ın yaydığı konuyla alakalı soru soran Hürriyet’e cevap veren Hürriyet,” AR-GE projesi yapılıyor. Bu hafta montaj projesi başlıyor. Tesisin çalışıp çalışmadığını ancak yapılınca görürüz” dedi.
DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ
1 yıl boyunca Denetim Komisyonunda görev yapacak isimler de mecliste belirlendi. Denetim komisyonuna Hasan Numan Tonka, (Başiskele) Bülent Koçak, (Darıca) Eda Açıkyol, (Kartepe) Okan Özdikmen (Karamürsel) ve Mehmet Nuri Paşa (Derince) isimleri önerildi. Bu isimler gizli oyla yapılan seçimle denetim komisyonuna seçildi.
KİRALAR TAKSİTLENDİRİLECEK
Pandemide faaliyetlerinde azalma olan işyerlerinin kira bedellerinin indirim veya ertelenmesi, faaliyette bulunamayan işletmelerden faaliyette bulunamadıkları sürelere ait kira bedellerinin tahsil edilmemesi, sözleşme sürelerinin uzatılması hususlarında süre ve şartların belirlenmesi ile ilgili madde oy birliği ile meclisten geçti. Esnaf kira yardımıyla ilgili konuşan Büyükakın, “Bu genelge kapsamına giren yerlerde yüzde 75 tahakkuka karar verildi. Faaliyetlerine ara veren işletmelerin 36 ay boyunca eşit ayrı taksitler şeklinde ödenecek. İkincisi faaliyette bulunamayan iş yerlerinin bu süredeki kira bedelleri tahsil edilmeyecek. Peşin ödeme yapılan iş yerinde erteleme ve iade hakkın tanınıyor. Pandemi nedeniyle kiracının talep etmesi halinde sözleşmenin karşılıklı feshi olacak. Tüm kiracılara bir yıl kira artışı olmayacak. Yıllık ödenmesi gereken kira bedelleri 12 ay boyunca taksitlendirilecek.” Dedi.
TANIŞ: TARIM ALANLARI İMARA AÇILACAK
Derince Çavuşlu Mahallesi’nde uygulama imar planı teklifine yasal askı süresi içerisinde yapılan itirazların değerlendirilmesi raporunu muhalefet şerh koydu. MAddeyle ile ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi Orhan Tanış, “Diğer yatırım alanının ikinci konut alanı olarak düzenlenmesi. Emsal değeri veriyoruz. Karşılığında 11-12 yapı yapabilmesinin yolunu açıyoruz. Aslında çok uyguladığımız bir şey değil. Bu şekilde yaparsak bizi zorlayacak. Önümüzdeki yıllarda tarım alanlarının imara açılmasını kolaylaştıracak. Bu anlayışla yaparsak önümüzde birçok talep gelecek. Emsal karar olarak bunu kabul etmek zorunda kalacağız. Madde oy çokluğuyla kabul edildi.
ARA YOLLARIN MESAFESİNİ UYGUN BULMADIK
Derince Deniz Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi ile Liman Otoban Bağlantı Yolu arasında kalan yaklaşık 16,2 hektarlık alanda hazırlanan uygulama imar planı değişikliğiyle alakalı konuşan CHP’li “Orhan Tanış, “Özel proje alanı ilan edilip kendi kendine gelişmesini sağlamak amacıyla düzenleme yapılmıştı. Ara yolların 6-7-8 metrede bırakılmasını uygun bulmamıştık. Çünkü 5-6-7 katlı yapılaşma öngörülüyor” diyerek bu maddeye muhalefet şerhi koyduklarını belirtti.
‘BÜYÜKAKIN VE TANIŞ’IN KAVŞAK TARTIŞMASI
Gebze Barış ve Tatlıkuyu Mahallelerinde imar planı değişikliği raporuna, muhalefet şerh koydu. Konuyla ilgili konuşan CHP’li Tanış, Başkanım ben planda kaldırıldı diyorum. Arazide olup olmaması önemli değil. Bu konuda anlaşamayacağız. Biz fen işleri değil imar komisyonuyuz. Derince revizyonunda 25 tane itiraz var. 2-3 tanesi kabul etmişiz 2 tanesine red vermişiz” dedi. Büyükakın ise “Senin bu görüşünü anlayamıyorum. Bu planda kavşak yerinden kalktı diye anlatıyorsun. Yerinde öyle bir kavşak yok. Anlaşamayız çünkü sürekli manipüle ediyorsunuz. Aynı şeyi Gebze’de de yaptınız. millet bahçesinin içine galericileri koydular dediniz. Yeter artık ya. Biraz insaf yahu. vatandaş dokuz doğursun vatandaş beklesin arazi, tapu problemi çözülmesin. Siz de gidin orada şov yapın. Öyle bir kavşağı ihtiyaç olmadığını bile bile böyle söylemek yanlış. Orada plan yapılmadığı için eziyet çeken vatandaşı da söyle” dedi.
BÜYÜKGÖZ: MAHKEME KARARINI UYGULADIK
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise konuyla ilgili bilgi vererek “Burada birkaç mahkeme kararı ile iptal olmuş süreç var. Bu kadar alan içerisinde 4-5 tane dokunuş var. Bu sorunu çözmek adına 65 dönüm civarında bir fedakarlık yaptık. Arsası 800-Bin Dolar. Kavşaktaki rekreasyon alanı vakıf arazisi. Vakıf arazilerini DOP’a (düzenleme ortak payı) dönüştüremediğimiz için tapulandırılması devam ediyor. Kullanım tescil şuyulandırma çizgileri hukuki çerçevede örtüştü. Yeşil alanın ikiye bölünmesi mahkeme kararı ile yapıldı. Mahkeme kararı dışında hiçbir noktaya keyfi hareket edilmemiştir” şeklinde konuştu. Madde oy çokluğuyla kabul edildi.
PES DOĞRUSU’ O SORUNU BİZ ÇÖZDÜK
İzmit Körfez Mahallesi Salim Dervişoğlu Caddesi ile Kahya Kadın Caddeleri arasında kalan alana ilişkin hazırlanan uygulama imar planı değişikliği ile ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, “Burada kangren olmuş bir tapu sorunu vardı. Şuyulandırma sonrası binlikler büyükşehir tarafından onaylandı Tapu sorunu da çözülecek inşallah. Bu konuda da İzmit Belediyesi’ne teşekkür edersiniz. Hayırlı işlerde de varız bunu görün” dedi. Büyükakın ise “Biz çözdük siz bize teşekkür edin. Pes doğrusu. Başkanım biz talep ettik ama. Engin ne yaparsan beni geremezsin” diye konuştu. Büyükakın ardından CHP’li Tanış'a dönerek “Orhan Bey sizi üzmüyorum değil mi? Bugün biraz fazla yüklendim size hakkınızı helal edin” diyerek Tanış’ın gönlünü aldı.
GÜNDEM TARTIŞMASI
Mecliste gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından sonradan gündeme ilave edilen konular muhalefet ve iktidarca tartışıldı. Maddelerin gündeme alınması gerektiğini belirten Tanış, “Meclis gündemine 30 madde daha gelirse ne yapacaksınız. Önceden ilan edilen konunun inisiyatifinizle bence gündeme alınması gerekiyor” dedi. Büyükakın, meclis üyelerine bu konuda kanunu açıklayarak “Baktığınız yer doğru. Ancak aslolan meclisin önceden haberdar olmasıdır tabi. Önceden haberdar olunan konuda da gündemi başkanlık makamı oluşturuyor. Bu maddelerin oylanması usulde yok Kanun koyucu böyle yapmış. Oylama yapılması anlamsız. Oylamadan karar almıyoruz zaten. Yani oylamamız usule uygun değil. bir şey gizlemiyoruz” dedi. Ardından konuyla ilgili kanun maddesini meclis üyelerine okudu.
TOPLU TAŞIMA ESNAFINA YAKIT DESTEĞİ
Pandemi döneminde sıkıntı yaşayan esnaflardan biri de toplu taşıma esnafı olmuştu. Büyükşehir Belediyesi, diğer esnaflara olduğu gibi toplu taşıma esnafına da destek te bulunacağını açıklamıştı. İl genelinde toplu taşıma esnafına meclisten geçen karar ile 3 ay süreyle yakıt desteği ödemesi yapılması ile ilgili teklifi oy birliği ile kabul edildi. Öte yandan Ocak ayı meclisinin ikinci oturumu 19 Ocak Salı saat 14:00’da yapılmasına karar verildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.