LASTİK İŞ

GÖRME ENGELLİLERİN OY PUSULASINA TEPKİSİ

Asayiş 10.06.2015 - 09:41, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

GÖRME ENGELLİLERİN OY PUSULASINA TEPKİSİ

Görme engelli seçmenler, genel seçimlerde oylarını bir refakatçinin yardımıyla kullandıklarını ifade ederek şikayetlerini dile getirdi.

Görme engelli vatandaş Engin Albayrak ülke genelinde 700 bin görme engellinin bulunduğunu, görme engellilerinin genel ve yerel seçimlerde oy kullanırken çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Seçimlerde gizlilik ilkesinin ihlal edildiğini ifade eden Albayrak "Bu bir suçtur" dedi.  "GİZLİLİK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR" Görme engelli kişilerin oylarını yakınları ile birlikte kullanmak zorunda kaldığını ifade eden Albayrak "Ben oyumu yakınımla birlikte kullanmak istiyorum. Yanımda ki eşim dahi olsa neden benden başka biri kullandığım oyu görsün. Bu gizli oy ilkesine aykırı bir durum. Refakatçisi olmayanlar, oy vereceği partinin adını söyledikten sonra o partinin sandık görevlisiyle birlikte oy kullanmak zorunda kalıyor. Orda da yine herkes hangi partiye oy vereceğimizi öğrenmiş oluyor.  Bazı arkadaşlarımız refakatçisine bile güvenmiyor. Bununla ilgili bir yönetmelik bile yazılmamış" dedi. "BİZİM İÇİN BİRŞEY YAPILACAKSA BİZE SORSUNLAR" Albayrak siyasilerin engellileri oy potansiyeli olarak gördüğünü ancak yapılan hizmetlerde engellilerin unutulduğunu söyledi. Albayrak "Pek çok seçim öncesi siyasiler bizi ziyaret ediyor. Çünkü bizi oy potansiyeli olarak görüyorlar. Ama o ziyaretin ardından bizim hayatımızda değişen birşey olmuyor. Bizim için şunu yaptık, bunu yaptık diyorlar. Ama bunları yaparken çözüm önerlerini ortaya koyarken bize sormuyorlar. Bu yüzden yapıldığı zannedilen bir çok hizmetten faydalanamıyoruz. Mesela kaldırım üzerinde ki sarı çizgiler. Bir kere yapıyorlar bir daha bakım falan yapılmıyor. Bu işaretler bizi gitmek istediğimiz yere götürmüyor, sadece düz bir şekilde yolda yürümemize fayda sağlıyor" dedi.  "ALTERNATİF YÖNTEMLERİ SÖYLEDİK" Kendileri için hazırlanacak oy pusulasının çok önemli bir çalışma gerektirmediğini, maliyetinin de çok fazla olmayacağını vurgulayan Albayrak, alternatif pusulaları şöyle açıkladı: " Biz görme engelli olduğumuz için bir ayrıcalık istemiyoruz. Oy pusulası yine aynı olacak. Ancak pusulanın büyüklüğünde plastik bir cetvel olacak. Parti amblemlerin üzerine geldiğinde cetvelde yuvarlaklar olacak. Görme engelli kişi kaçıncı partiye oy verecekse oyunu yuvarlağın üzerinden basacak. Böylelikle kimseye ihtiyaç duymayacak. Hatta seçim günü bir aksilik yaşanmaması için seçimden bir kaç gn önce örnek pusulalarla alıştırma da yapılabilir. Bunun maliyeti gerçekten çok ucuz. Her sandıkta bir cetvel olsa yeterli olur. Diğer bir yöntem ise görme engelliler için elektronik bir sistem yapılabilir. Her parti için bir numara verilip, o numara tuşlanabilir. Bunun gibi daha değişik yöntemler bulunabilir'' dedi. 
Görme engelli seçmenler, genel seçimlerde oylarını bir refakatçinin yardımıyla kullandıklarını ifade ederek şikayetlerini dile getirdi.
Görme engelli vatandaş Engin Albayrak ülke genelinde 700 bin görme engellinin bulunduğunu, görme engellilerinin genel ve yerel seçimlerde oy kullanırken çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Seçimlerde gizlilik ilkesinin ihlal edildiğini ifade eden Albayrak "Bu bir suçtur" dedi. 
"GİZLİLİK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR"
Görme engelli kişilerin oylarını yakınları ile birlikte kullanmak zorunda kaldığını ifade eden Albayrak "Ben oyumu yakınımla birlikte kullanmak istiyorum. Yanımda ki eşim dahi olsa neden benden başka biri kullandığım oyu görsün. Bu gizli oy ilkesine aykırı bir durum. Refakatçisi olmayanlar, oy vereceği partinin adını söyledikten sonra o partinin sandık görevlisiyle birlikte oy kullanmak zorunda kalıyor. Orda da yine herkes hangi partiye oy vereceğimizi öğrenmiş oluyor.  Bazı arkadaşlarımız refakatçisine bile güvenmiyor. Bununla ilgili bir yönetmelik bile yazılmamış" dedi.
"BİZİM İÇİN BİRŞEY YAPILACAKSA BİZE SORSUNLAR"
Albayrak siyasilerin engellileri oy potansiyeli olarak gördüğünü ancak yapılan hizmetlerde engellilerin unutulduğunu söyledi. Albayrak "Pek çok seçim öncesi siyasiler bizi ziyaret ediyor. Çünkü bizi oy potansiyeli olarak görüyorlar. Ama o ziyaretin ardından bizim hayatımızda değişen birşey olmuyor. Bizim için şunu yaptık, bunu yaptık diyorlar. Ama bunları yaparken çözüm önerlerini ortaya koyarken bize sormuyorlar. Bu yüzden yapıldığı zannedilen bir çok hizmetten faydalanamıyoruz. Mesela kaldırım üzerinde ki sarı çizgiler. Bir kere yapıyorlar bir daha bakım falan yapılmıyor. Bu işaretler bizi gitmek istediğimiz yere götürmüyor, sadece düz bir şekilde yolda yürümemize fayda sağlıyor" dedi. 
"ALTERNATİF YÖNTEMLERİ SÖYLEDİK"
Kendileri için hazırlanacak oy pusulasının çok önemli bir çalışma gerektirmediğini, maliyetinin de çok fazla olmayacağını vurgulayan Albayrak, alternatif pusulaları şöyle açıkladı: " Biz görme engelli olduğumuz için bir ayrıcalık istemiyoruz. Oy pusulası yine aynı olacak. Ancak pusulanın büyüklüğünde plastik bir cetvel olacak. Parti amblemlerin üzerine geldiğinde cetvelde yuvarlaklar olacak. Görme engelli kişi kaçıncı partiye oy verecekse oyunu yuvarlağın üzerinden basacak. Böylelikle kimseye ihtiyaç duymayacak. Hatta seçim günü bir aksilik yaşanmaması için seçimden bir kaç gn önce örnek pusulalarla alıştırma da yapılabilir. Bunun maliyeti gerçekten çok ucuz. Her sandıkta bir cetvel olsa yeterli olur. Diğer bir yöntem ise görme engelliler için elektronik bir sistem yapılabilir. Her parti için bir numara verilip, o numara tuşlanabilir. Bunun gibi daha değişik yöntemler bulunabilir'' dedi. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.