LASTİK İŞ

ÇOCUKLARDA YAZ KAZALARI SONUCU DİRSEK KIRIKLARINA DİKKAT!

Sağlık 01.08.2016 - 11:14, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

ÇOCUKLARDA YAZ KAZALARI SONUCU DİRSEK KIRIKLARINA DİKKAT!

Yaz aylarında çocuklar vakitlerinin büyük çoğunluğunu deniz ve havuza girerek, parkta oynayarak ya da bisiklete binerek geçiriyor. Bu dönemde çocuklar arasındaki şakalaşmalara ve oynanan oyunlara bağlı olarak da dirsek üzerine düşmeler daha sık görülüyor.

Çocuklarda dirsek üzerine düşme ve çarpmalar sonucu şu kırıklar görülebilir; Dirsek üstü kırıkları Dirsek makarası kırıkları Dirsek çıkıntısı kırıkları Büyüme plağı kırıkları Ön kol kırıkları 8 yaşından küçük çocuklarda dirsek üstü kırıkları Dirsek üstü kırıklarda, üst kol kemiği dirseğin hemen üstünden kırılır ve en sık meydana gelen ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çünkü sinir hasarına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir. Genellikle 8 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir.  Üst kol kemiğinin dirsek eklemini oluşturan makarasının bir parçasının kırığı da “dirsek makarası kırığı” olarak adlandırılmaktadır. Bunların dikkatli tedavisi çok önemlidir. Aksi halde dirsekteki büyüme plağı zedelenerek büyümeyle ortaya çıkan dirsek eğrilikleri görülebilir.   Büyüme sorunlarına yol açabilir Dirsek çıkıntısı kırıkları, dirsek makarasının iki yanındaki epikondil denilen çıkıntıların kırığına denilir. 9 - 14 yaşlarındaki çocuklarda daha sık karşılaşılmaktadır. Büyüme plağı kırıkları ise üst kol ve ön kol kemiklerinin büyüme plakları dirseğe yakın kemik uçlarında olmaktadır. Bu plaklardaki kırıklarda büyümenin bozulması veya asimetrik olması en önemli oluşabilecek komplikasyondur. Bu nedenle çok dikkatli tedavi edilmeleri gerekmektedir. Çok iyi tedavi edilenlerinde bile nadir de olsa büyüme plağı kökenli büyüme problemleri görülebilir. Önkol kırıkların, bir dirsek zorlanmasında önkolun başparmak tarafındaki kemiğinin başı kırığı veya ezilmesi görülebilir. Bazen bu kırığa dirsek çıkığı da eklenebilir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat edin Dirsek ve çevresinde ani ve ciddi bir ağrı Ellerde karıncalanma veya hissizlik Güçsüzlük Şişme Morarma Sınırlı hareket varsa bir ortopedi doktoruna başvurunuz. Vakit kaybetmeden uzman yardımı alınmalı Çocuklarda kırıklar yetişkinlere göre çok kısa sürede iyileşmektedir. Fark edilmeyen ve tedavi edilmeyen kırıklar sonucu; şekilsel bozukluklar, dönüklük, kısalık meydana gelebilir. Çocuklar şikayetlerini açıkça ifade edemediği için veya çocukların kemik yapısı sebebiyle kırıklar tespit edilemeyebilir. Düşme veya çarpma sonrasında çocukta ağrı ve şişlik var ise kırık olabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Tedavi çocuğun durumu ve yaşına göre belirlenir Çocuk dirsek kırıkları günümüzde teknoloji ve ameliyat yöntemleri gelişmesine rağmen fark edilmediği için tedavisiz kalabilmektedir. Çocuk kemiği büyüme kıkırdakları içerdiği için, görüntüleme yöntemleri ile bu kıkırdakların değerlendirilmesi, yetişkin kemiğinin değerlenmesine göre daha zordur. Bu nedenle, dirseğinin üzerine düştükten sonra acil servise getirilen bir çocuğa bu radyolojik değerlendirmenin alanında uzman hekimler tarafından yapılması çok önemlidir. Dirsek kırığının durumuna ve çocuğun yaşına göre tedavi planı belirlenip uygulanmakta, böylelikle kalıcı sakatlıkların önüne geçilebilmektedir.
Yaz aylarında çocuklar vakitlerinin büyük çoğunluğunu deniz ve havuza girerek, parkta oynayarak ya da bisiklete binerek geçiriyor. Bu dönemde çocuklar arasındaki şakalaşmalara ve oynanan oyunlara bağlı olarak da dirsek üzerine düşmeler daha sık görülüyor.

Çocuklarda dirsek üzerine düşme ve çarpmalar sonucu şu kırıklar görülebilir;

  • Dirsek üstü kırıkları
  • Dirsek makarası kırıkları
  • Dirsek çıkıntısı kırıkları
  • Büyüme plağı kırıkları
  • Ön kol kırıkları

8 yaşından küçük çocuklarda dirsek üstü kırıkları

Dirsek üstü kırıklarda, üst kol kemiği dirseğin hemen üstünden kırılır ve en sık meydana gelen ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çünkü sinir hasarına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir. Genellikle 8 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir. 
Üst kol kemiğinin dirsek eklemini oluşturan makarasının bir parçasının kırığı da “dirsek makarası kırığı” olarak adlandırılmaktadır. Bunların dikkatli tedavisi çok önemlidir. Aksi halde dirsekteki büyüme plağı zedelenerek büyümeyle ortaya çıkan dirsek eğrilikleri görülebilir.

 

Büyüme sorunlarına yol açabilir

Dirsek çıkıntısı kırıkları, dirsek makarasının iki yanındaki epikondil denilen çıkıntıların kırığına denilir. 9 - 14 yaşlarındaki çocuklarda daha sık karşılaşılmaktadır. Büyüme plağı kırıkları ise üst kol ve ön kol kemiklerinin büyüme plakları dirseğe yakın kemik uçlarında olmaktadır. Bu plaklardaki kırıklarda büyümenin bozulması veya asimetrik olması en önemli oluşabilecek komplikasyondur. Bu nedenle çok dikkatli tedavi edilmeleri gerekmektedir. Çok iyi tedavi edilenlerinde bile nadir de olsa büyüme plağı kökenli büyüme problemleri görülebilir. Önkol kırıkların, bir dirsek zorlanmasında önkolun başparmak tarafındaki kemiğinin başı kırığı veya ezilmesi görülebilir. Bazen bu kırığa dirsek çıkığı da eklenebilir.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat edin

  • Dirsek ve çevresinde ani ve ciddi bir ağrı
  • Ellerde karıncalanma veya hissizlik
  • Güçsüzlük
  • Şişme
  • Morarma
  • Sınırlı hareket varsa bir ortopedi doktoruna başvurunuz.

Vakit kaybetmeden uzman yardımı alınmalı

Çocuklarda kırıklar yetişkinlere göre çok kısa sürede iyileşmektedir. Fark edilmeyen ve tedavi edilmeyen kırıklar sonucu; şekilsel bozukluklar, dönüklük, kısalık meydana gelebilir. Çocuklar şikayetlerini açıkça ifade edemediği için veya çocukların kemik yapısı sebebiyle kırıklar tespit edilemeyebilir. Düşme veya çarpma sonrasında çocukta ağrı ve şişlik var ise kırık olabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Tedavi çocuğun durumu ve yaşına göre belirlenir

Çocuk dirsek kırıkları günümüzde teknoloji ve ameliyat yöntemleri gelişmesine rağmen fark edilmediği için tedavisiz kalabilmektedir. Çocuk kemiği büyüme kıkırdakları içerdiği için, görüntüleme yöntemleri ile bu kıkırdakların değerlendirilmesi, yetişkin kemiğinin değerlenmesine göre daha zordur. Bu nedenle, dirseğinin üzerine düştükten sonra acil servise getirilen bir çocuğa bu radyolojik değerlendirmenin alanında uzman hekimler tarafından yapılması çok önemlidir. Dirsek kırığının durumuna ve çocuğun yaşına göre tedavi planı belirlenip uygulanmakta, böylelikle kalıcı sakatlıkların önüne geçilebilmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.